KARTLEGGER KRITISK 2G-UTSTYR

Inger Vollstad. Foto: Nkom

Nkom ber offentlige og private virksomheter melde fra om sikkerhets- og beredskapssystemer som ikke vil virke etter at 2G-nettet slukkes.

Publisert Sist oppdatert

– Stortinget har vedtatt at regjeringen skal konsekvensutrede stengingen av 2G-nettet. Nkom fortsetter derfor arbeidet med å kartlegge utstyr som har betydning for sikkerhet og beredskap, og som ikke lengre vil fungere etter at 2G-nettet stenges, sier Inger Vollstad i Nkom i en pressemelding.

Det er viktig å vite at utstyr som kun har 2G vil slutte å fungere når 2G-nettet slukkes

Utstyr som er avhengig av 2G-nett, og som samtidig har betydning for sikkerhet og beredskap, kan for eksempel være velferdsteknologi og trygghetsalarmer, samt overvåkingsutstyr for vann og avløp eller skred- og flomfare, heter det.

– Vårt mål er å fange opp alle virksomheter og leverandører som har eller leverer tjenester knyttet til sikkerhet og beredskap, og som samtidig ikke har lagt en plan for overgang til 4G- og 5G-nett. Det er viktig å vite at utstyr som kun har 2G vil slutte å fungere når 2G-nettet slukkes, sier Vollstad, som er seksjonssjef i avdeling marked og tjenester i Nkom.

 

Telia og Telenor

I Norge er det to operatører i 2G-nettet. Telia har sagt at de starter nedstengningen i august i år, mens Telenor vil beholde sitt 2G-nett ut 2027, og de har gått sammen om en felles informasjonskampanje.

– Telia og Telenor har informert om nedstengningen i flere år, men problematikken er blitt aktualisert spesielt det siste halvannet året. Vi kontakter nå kommunale og statlige virksomheter, og i tillegg ønsker vi å komme i kontakt med alle private aktører der ute som mener å ha utstyr som er av betydning for sikkerhet og beredskap, sier Vollstad i pressemeldingen.

Nkom har sin egen informasjonsside, der man kan melde fra om systemer som bruker 2G-nettet.

Powered by Labrador CMS