FEIRER 25 ÅR MED EGEN REGA-SPILLER

Simen Bjerkestrand med Big Dippers jubileumsmodell av Rega Planar 1. Foto: Stian Sønsteng

– Det var helt naturlig å spørre Rega om de ville lage en spesialmodell i forbindelse med 25 års-jubileet vårt, sier Simen Bjerkestrand i Big Dipper.

Publisert

Han har i snart tre år vært hifi-ansvarlig i butikken, og arbeidet før dette hos hifi-distributøren Mono, som blant annet representerer Rega.

– Jubileumsmodellen er basert på Rega Planar 1, som etter vår oppfatning er den beste budsjettplatespilleren du kan kjøpe for 5.000 kroner. Vår modell er oppgradert med sotet støvdeksel, en rød og bedre filtmatte i ull, samt Regas beste drivrem, og den låter dermed enda litt bedre enn standardversjonen. Dessuten har den vår 25-årsjubileumslogo, og vi selger den i oktober for 4.000 kroner, sier Bjerkestrand.

Oktober er måneden Big Dipper feirer sitt jubileum, blant annet med konserter i butikken. Platebutikken åpnet i 1999 på Grünerløkka, og etter noen flyttinger i Oslo sentrum kom de i 2012 til dagens lokaler i Møllergata 1. I tillegg til LP-plater og singler selger de utvalgte hifi-produkter, musikkbøker og DVD, de kjøper og selger brukt vinyl, og har en egen nettbutikk.

 

Hifi rekrutterer

– Hvor viktig er hifi for Big Dipper?

Eier og daglig leder Andreas Leine Jacobsen. Foto: Stian Sønsteng

– Big Dipper har solgt hifi i snart 20 år. Visjonen til eier og daglig leder Andreas Leine Jacobsen er at kundene trenger godt hifi-utstyr å spille platene sine på. Har de en dårlig platespiller er det ikke gøy, og interessen kan forsvinne. Godt hifi-utstyr rekrutterer dessuten nye vinylkunder, samtidig er dette stadig viktigere for oss rent forretningsmessig, sier Bjerkestrand.

Godt hifi-utstyr rekrutterer dessuten nye vinylkunder

– Hva betyr Rega som merke for dere?

– Det har i mange år vært en av grunnpilarene våre. Rega lager redelige produkter, som virkelig gir verdi for pengene når du snakker lyd, pris og ytelse. Alt er i den gode lyds tjeneste, og dette er det sympatiske med Regas produkter. Vi har en stor del av sortimentet deres, og følger dem helt opp til Planar 10, sier Bjerkestrand.

Som alle Rega-produkter er jubileumsmodellen montert for hånd i Essex i England.

Klipsch' hornhøyttalere AK6 (280.000,-) brukes til lyttekvelder hos Big Dipper. Foto: Stian Sønsteng
Rega Planar 1 og Kanto YU6, begge i valnøtt, koster komplett 11.500 kroner. Noen vil kanskje forsøke å få Sufjan Stevens klassiker «Songs for Christmas» med på kjøpet. Foto: Stian Sønsteng

– Regas platespillere er rendyrket for best mulig lydgjengivelse, strippet ned til kun det som trengs for å spille musikk. Her er godt håndverk og gode materialer i fokus, og spillerne er klare til bruk rett ut av boksen, med minimalt av justeringer, sier Bjerkestrand.

 

Ikke Snake Oil

– Hvordan kom denne jubileumsmodellen på plass?

– Da jeg arbeidet i Mono, tok Terje Romen og jeg for noen år siden med oss Roy Gandy på besøk hit til Big Dipper. Han ble fasinert av å finne en platebutikk som også satset på hifi, og flere her på Big Dipper har siden besøkt fabrikken og bodd hjemme hos Roy Gandy. I forbindelse med jubileet var det derfor helt naturlig å spørre om det var mulig å få laget en spesialversjon til oss, og Roy Gandy foretok for noen uker siden en høytidelig overrekkelse av det første eksemplaret her i butikken, sier Bjerkestrand.

Rikke Karlsen (f. v.), Øyvind Åsebø, Simen Bjerkestrand og Eline Haave bak disken hos Big Dipper. Foto: Stian Sønsteng

Jubileumsmodellen er produsert i 100 eksemplarer.

– Når blir disse utsolgt?

– Det tør jeg ikke si. Hundre spillere er mye for oss, men vi håper det rekker frem til jul, sier Bjerkestrand.

For snart tre år siden, på tiden Bjerkestrand ble ansatt, fikk Big Dipper et eget lytterom for hifi.

– Vi ønsker å satse mer på dette, som en litt annerledes hifi-butikk. Vi driver ikke med Snake Oil, men selger gode og redelige produkter, sier Bjerkestrand.

 

Polske Unitra

I hifi-rommet har merket Unitra fått en sentral plass.

I hifi-rommet hos Big Dipper har polske Unitra fått en sentral plass. Foto: Stian Sønsteng

– Dette er en polsk storhet, som vi er blitt autorisert forhandler av. Norge er et lite marked, og mange produsenter velger derfor den smarte løsningen å levere direkte til butikk. Unitra drev først fra 1961 til 1989, da muren falt. Posisjonen deres hadde klare paralleller til Tandberg i Norge, de hadde også fjernsynsapparater i sortimentet, og eksporterte også til Vesten. Nå har ivrige sjeler blåst liv igjen i merket, og produktene er designet, utviklet og produsert i Polen, sier Bjerkestrand.

Posisjonen deres hadde klare paralleller til Tandberg i Norge

– Hvordan vil du beskrive kvalitet og lyd?

– Byggekvaliteten er helt fantastisk, det merker du så fort du ser og tar på produktene. Designet har klare referanser til hifi-ens storhetstid på 70-tallet, men teknologien er helt oppdatert. Lyden er snappy, morsom og på, samtidig som Unitra åpner opp og formidler detaljer på en spennende måte. Uten å være pågående eller skarpe, er de veldig presise, sier Bjerkestrand.

Jan Eggum er blant artistene som har spilt på Big Dipper i jubileumsmåneden. Foto: Stian Sønsteng

Unitra-sortimentet består av to direktedrevne platespillere, der de selv også har laget armene og motorenhetene, samt to høyttalere, én forsterker og én CD-spiller.

– Hele sortimentet er utstilt hos oss, sier Bjerkestrand.

 

Fra venstre Whaferdale Linton Heritage (22.000,-), Mofi SourcePoint 8 (35.000,-) og Rega Aya (24.000,-) . Foto: Stian Sønsteng
Blant hifi-merkene hos Big Dipper finner vi Kanto, Ruark, Naim, Pro-Ject og Mofi. Foto: Stian Sønsteng

Klipsch Heritage

Den rimeligste platespilleren koster 38.000 kroner, med Ortofon-stift, mens den dyreste ligger på 60.000 kroner inkludert en ekstern strømforsyning. Forsterkeren koster 60.000 kroner, og CD-spilleren 27.500 kroner. Stativhøyttaleren koster for paret 40.000 kroner, og de gulvstående 70.000 kroner.

– Hvordan havnet Unitra hos dere?

– Vi møtte dem på hifi-messen i München i mai, og trodde vel egentlig ikke at vi kom til å lykkes med dette. Men, også de hadde også sansen for konseptet vårt, som en platebutikk som også selger hifi, sier Bjerkestrand.

Thomas Dybdal har opptrådt flere ganger på Big Dipper. Her i samtale med musikkjournalist Audun Vinger. Foto: Stian Sønsteng

Big Dipper har 22 hifi-merker i sortimentet, og Bjerkestrand innrømmer at det kan være en utfordring at plassen er begrenset.

– Samtidig er dette veldig morsomt, siden vi virkelig må være nøye med å plukke ut de mest attraktive produktene, sier Bjerkestrand.

Big Dipper er også autorisert forhandler av et annet Mono-merke; Klipsch Heritage.

Big Dipper holder til i Møllergata i Oslo. Foto: Stian Sønsteng
Roy Gandy i Rega besøkte nylig Big Dipper. Foto Terje Romen

– Dette er de originale Klipschene som er produsert i USA, i Hope i Arkansas. For å få lov til å være autorisert forhandler, må du ha utstilt et par av deres hornhøyttalere, og de må kunne demonstreres med en rørforsterker. Derfor har vi tatt inn Audio Research, som vi også er autorisert forhandler av, og vi bruker storanlegget til lyttekvelder, gjerne i forbindelse med platelanseringer. Dette er noe vi tror kundene våre liker, sier Bjerkestrand.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 6/2024, som ble distribuert uke 48. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS