NÅ KOMMER AURACAST

Dave Hollander med en Auracast-TV fra Hisense, Auracast-propper fra Sennheiser, og appen der man velger Auracast-kanal. Foto: Stian Sønsteng

– Det er ikke før man selv får høre og oppleve konseptet, at man begynner å forstå hvordan Auracast kan brukes, sier Dave Hollander.

Publisert

Han er seniordirektør i Bluetooth Special Interest Group (Bluetooth SIG), lokalisert i Kirkland rett utenfor Seatle i USA, som de seneste par årene har reist verden rundt for å misjonere for den nye teknologien i det de kaller The Auracast Experience.

I september er turen kommet til IFA-messen i Berlin, og skal vi tro Hollander er Auracast Broadcast Audio nå i ferd med å bli en allment brukt blåtannstandard.

– Vi ser at Auracast kommer lynraskt på plass, også fra de store spillerne. Noen av dem viser vi her på IFA, som JBL, Sony og Samsung. I løpet av 2024 og til neste år vil vi se nye produsenter komme med sine egne Auracast-produkter, sier Hollander til fagbladet Elektronikkbransjen.

Auracast-øreproppene Sony WF-1000XM5 TWS (f. v.), Samsung Galaxy Buds 2Pro, JBL Tour Pro 3, Sennheiser Momentum True Wireless 4 og Sennheiser Accentum True Wireless. Foto: Stian Sønsteng

Auracast er en blåtannprotokoll som samtidig kan sende lydsignaler til et ubegrenset antall enheter, nesten som en radiostasjon, og det er allerede en rekke Bluetooth 5.2-produkter på markedet som støtter formatet.

 

Bluetooth LE Audio

– Auracast Broadcast Audio er en del av Bluetooth LE Audio, der profilen Public Broadcast ligger. Den store forskjellen mellom den tradisjonelle blåtannopplevelsen og Auracast, er at man i stedet for å parre to blåtannenheter, med Auracast har muligheten til å dele lyden fra én enhet til mange, faktisk et ubegrenset antall, sier Hollander.

Sammen med Auracast-logoen kan man på offentlige steder merke de ulike skjermene med hvilken kanal lyden sendes på. Foto: Stian Sønsteng

På offentlige steder kan man i en app velge hvilken Auracast-kanal man vil lytte til, nesten som en radiostasjon, innenfor senderens rekkevidde. Siden signalene kun går én vei, og man ikke behøver å parre enhetene, er rekkevidden anslått til rundt 100 meter. Hvis man deler personlig lyd via Auracast, har man mulighet til å legge inn en passordbeskyttelse.

Siden signalene kun går én vei, er rekkevidden anslått til rundt 100 meter

– Vi ønsker her på IFA å vise hvordan Auracast kan brukes; om det er for å dele lyd fra egne enheter, om det er for å lytte til TV-sendinger på offentlige steder, eller til å høre hva som blir sagt over høyttaleranlegget på togstasjonen eller ved gaten på flyplassen, sier Hollander.

I Berlin demonstrer han hvordan Auracast kan brukes til konferanser og foredrag.

 

Lav forsinkelse

– Siden signalet nesten ikke er forsinket, vil man høre den samme lyden fra høyttalerne som i øreproppene eller hodetelefonene, sier Hollander.

På IFA viser Bluetooth Special Interest Group (SIG) Auracast sammen med flere av sine medlemmer, som JBL, Listen Technologies, Ampetronic, Audeara, Intel, Qualcomm, Hisense, NTT Sonority, Xiaomi, Samsung, GN ReSound, Nordic Semiconductor, Sennheiser og Sony.

– Når vil den første sportsbaren i Norge tilby Auracast-sendinger fra sine TV-skjermer?

Bluetooth Special Interest Group (Bluetooth SIG) turnerer verden rundt med The Auracast Experience, med sine samarbeidspartnere. Foto: Stian Sønsteng

– Jeg håper det skjer snart. Det er allerede TVer på markedet med innebygde Auracast-sendere, her på IFA viser vi en modell fra Hisense, og det finnes flere små og hendige strømmeenheter som enkelt kan brukes på TVer som ikke har dette. Vi håper man snart kan gå inn i en sportsbar eller et treningssenter i Norge der man ser Auracast-logoen ved skjermene, sier Hollander.

 

På TVen hjemme

– Hva er viktigst å få på plass?

Det er flere brukersituasjoner som tydelig vil vise fordelene med Auracast

– Det er flere brukersituasjoner som tydelig vil vise fordelene med Auracast. En av dem er muligheten til å dele personlig lyd. Frem til i dag har vi måtte dele enheten, hodetelefonene eller øreproppene, men Auracast vil endre dette. Like viktig blir muligheten man på offentlige steder har til å dele lyd med alle, det være seg via høreapparater, hodetelefoner, ørepropper og blåtannhøyttalere, sier Hollander.

Han sier TV-titting hjemme ikke minst er en aktuell brukersituasjon.

– Med Auracast kan flere se det samme programmet, mens de lytter til sin foretrukne enhet på ønsket volum, eller til høyttalerlyden fra TVen, sier Hollander.

På IFA viser Bluetooth SIG flere ørepropper med Auracast; Sony WF-1000XM5 TWS, Samsung Galaxy Buds 2Pro, JBL Tour Pro 3, Sennheiser Momentum True Wireless 4 og Sennheiser Accentum True Wireless.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 5/2024, som ble distribuert uke 41. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS