TILBYR BRANSJEN ARBEIDSKRAFT

Merete Jangås og Andreas Berfenstam i OsloKollega ønsker tettere samarbeid med bransjen. Foto: Jan Røsholm

– Skal bedrifter nå sine mål om vekst i den sirkulære økonomien, er de helt avhengige av å rekruttere mennesker som har falt utenfor.

Publisert

Det sier Andreas Berfenstam, daglig leder i OsloKollega Utvikling.

– Vi vet at elektronikkbransjen mangler arbeidskraft, spesielt på service- og verkstedssiden. Vi kan tilby godt kvalifisert personell, sammen med en god løsning for oppfølging, fortsetter han.

Vi møter ham og kollega Merete Jangås ved OsloKollegas lokaler i Oslo i begynnelsen av september.

 

Varsler store endringer

I årene som kommer vil fremveksten av den sirkulære økonomien øke behovet for arbeidskraft ytterligere. Ifølge en rapport fra McKinsey kommer sirkulærøkonomien til å skape over 50.000 nye arbeidsplasser innen 2030. Elektronikkbransjen er en av bransjene som har størst potensial for å utvikle nye løsninger for ombruk, vedlikehold og reparasjon.

OsloKollega er en av de største arbeidsinkluderingsbedriftene i Oslo. De samarbeider tett med næringslivet for å hjelpe mennesker ut i arbeid, og opplever daglig hvor paradoksalt det er at bedriftene skriker etter arbeidskraft, samtidig som 650.000 mennesker ikke er i jobb.

Vi har dyktig medarbeidere, dere har verksteder og behov for teknikere, her bør det være rom for samarbeid

– Min spådom er at elektronikkbransjen ser helt annerledes ut om 5-10 år. Da vil EU-kravene til reparasjon og ombruk ha satt fart i den sirkulære utviklingen, og dermed vil mangel på arbeidskraft bli en av de største utfordringene i bransjen, sier Jangås.

 

God verkstederfaring

– Vi har drevet reparasjon, sortering og lagt til rette for resirkulering av elektronikk i en årrekke, så vi vet at det virker. Når vi jobber med oppgavedeling, inkluderende arbeidsprosesser og individuell oppfølging av deltakerne som er i praksis hos oss, leverer vi et konkurransedyktig produkt, sier Berfenstam.

Nå ønsker de samarbeid med elektronikkbransjen, og etterlyser partnere spesielt i verkstedbransjen. Selv om OsloKollega tradisjonelt har jobbet med datautstyr, er de ikke fremmed for å ta for seg både hvite- og brunevarer.

For å realisere hele potensialet tar OsloKollega grep for å rendyrke sin kjernevirksomhet.

– Vi har dyktig medarbeidere, dere har verksteder og behov for teknikere, og her bør det være rom for samarbeid, sier Jangås.

OsloKollega ønsker primært ikke å drive egne verksteder, men å samarbeide med de kommersielle aktørene.

– For oss er det et sidespor å drive kommersiell virksomhet. Vårt oppdrag er å inkludere flest mulig i arbeidslivet. Det gjør vi best hvis vi jobber sammen med noen som kan drive butikk, for da kan vi bruke all tiden vår på å rekruttere og følge opp mennesker fra utenforskapet, sier Berfenstam.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 5/2024, som ble distribuert uke 41. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS