TOLV TIPS TIL BEDRE PÅSKEBILDER

Påskepynt med egne bilder. Foto: Fotoknudsen

Lysere dager gir bedre vinterbilder. Også ved sjøen, i lavlandet og byen gir påsken gode fotomuligheter. Det beste kameraet er det du har med deg!

Publisert

– Rundt 90 prosent av bildene som brukes i fotobøker og de mange andre fotoproduktene som finnes på markedet, kommer fra en mobiltelefon. Dette kameraet har folk stort sett alltid med seg, og de bruker det, sier Cecilie Gaustad.

Cecilie Gaustad i Fotoknudsen er leder i Fotorådet. Foto: Fotoknudsen

Hun er leder i Fotorådet, som representerer den norske fotobransjen, inkludert de store bildeprodusentene som Cewe Japan Photo og Fotoknudsen, der Gaustad selv er daglig leder i sistnevnte selskap.

– Mobilkameraene er av høy kvalitet og kan gjøre det meste automatisk, men følger man noen enkle tips kan bildene bli fantastiske! Disse tipsene kan også brukes hvis man er så heldig at man har et systemkamera, som gir mer avanserte muligheter, sier Gaustad.

Fotobøker er et populært bildeprodukt. Foto: Cewe Japan Photo

Statistikken viser at mobilbilder står for mer enn 90 prosent av bildene som bestilles på nett, og mer enn 80 prosent av bildene som skrives ut direkte i butikk.

Fotorådet er en del av Stiftelsen Elektronikkbransjen, og står for en årlig foto- og kameraundersøkelse. Denne viser at cirka halvparten har fremkalt bilder tatt med mobilen.

– Fjorårets undersøkelse viser at 58 prosent av kvinnene fremkalte mobilbildene sine, mens 43 prosent av mennene gjorde det samme, sier Gaustad.

Undersøkelsen viser også at interessen for analoge bilder igjen økende.

– Spesielt de unge er glade i bildene de får med et øyeblikkskamera, et engangskamera eller med et kamera som bruker analog film som sendes inn til fremkalling og kopiering, sier Gaustad.

 

Fotorådets tips:

1) Beveg deg! Et bilde du knipser i øyeblikket kan bli godt, men sjansen er stor for at det blir bedre dersom du beveger deg til et annet og bedre utsnitt.

2) Se på lyset! Innendørs kan ansikter bli skarpere og tydeligere, hvis du flytter motivet et sted med bedre lys. Utendørs bør folk slippe å myse mot solen. Finn en skygge, eller la solen komme inn litt bakfra og fra siden.

3) Ta mange bilder! Hvis du samtidig beveger deg og kameraet, er sjansen også på auto stor for at du sitter igjen med det ene bildet som er mye bedre enn de andre, både når det gjelder motiv og eksponering.

4) Sjekk fokus! Full automatikk fungerer ofte, men fokuspunktet er den første manuelle innstillingen du bør se på, for å unngå uskarpe fjes foran en sylskarp bakgrunn.

5) Velg kamerahøyde! Bilder av barn og dyr blir finere hvis du går ned på deres nivå. La barna oppleve fotogleden; bildene de tar kan være virkelige blinkskudd!

6) Planlegg bildet! Tar du bilder i skibakken eller av andre motiv i bevegelse, kan det være lurt å planlegge fokuspunktet, og knipse i vei når motivet er på rett sted. Sport auto-funksjonen gir rask lukkertid, og skarpere bilder.

7) Bruk ulike brennvidder! På mobiltelefonen tilsvarer normalobjektivet en vidvinkel på 24-26 mm på et systemkamera. Forsøk å zoome inn og ut, beveg i tillegg deg selv, og varier også med froske- og fugleperspektiv.

8) Ta gode portrettbilder! Stå to-tre meter unna og zoom inn, tilsvarende rundt 80 mm, for flatterende gjengivelse av ansiktet. Stor blender gir fin og uskarp bakgrunn, og ligger ofte inne i portrett-modusen.

9) La smilet mangle! Alle trenger ikke alltid smile og se rett inn i kameraet. Bilder av både voksne og barn som er oppslukt av noe, kan bli kjærkomne minner.

10) Lag en innramming! Sørg for å variere naturbildene, ved å få med noe i forgrunnen som gir dybde i bildet.

11) Rydd bakgrunnen! Bilder av mennesker kan ødelegges, eller de blir i beste fall komiske, hvis for eksempel to skistaver i bakgrunnen stikker opp som horn.

12) Ta bildeserier! Hele opplevelsen behøver ikke være samlet i ett bilde. Bruk tipsene over for å ta varierte bilder, og husk også detaljbilder tatt med makro.

Se pressemelding med lenke til pressebilder

Powered by Labrador CMS