ROBOTKLIPPEREN FYLLER 30 ÅR

Eric Norling med Automower 435X AWD Nera. Foto: Stian Sønsteng

– Vår ambisjon er å styrke posisjonen som global markedsleder, sier Eric Norling i Husqvarna, som for 30 år siden lanserte sin første robotklipper.

Publisert

I 1995 introduserte Husqvarna det som antas å være verdens første kommersielle robotgressklipper, Solar Mower, også kjent som skilpadden. Denne ble drevet på solenergi, og var utviklet av en gruppe ingeniører fra Husqvarna som hadde jobbet med prosjektet, nærmest i det skjulte.

I februar feirer Husqvarna dette 30 års-jubileet under et arrangement i Huskvarna ved Jönköping, ved sørenden av innsjøen Vättern i Sverige. Reise og opphold for fagbladet Elektronikkbransjen er betalt av Husqvarna.

I forbindelse med jubileet lanserer Husqvarna en rekke nye robotgressklippere, der man ikke trenger legge en begrensningskabel i ytterkanten av plenen.

 

Automower 405XE Nera kjøres rundt i hagen med appen ved første gangs installasjon. Foto: Husqvarna

Den store nyheten

– Vi har i flere år hatt slike modeller i porteføljen, men den store nyheten er at man ikke lenger behøver en fysisk referansestasjon i hagen, sier Eric Norling, som er direktør for produktsjefene i forbrukermarkedet.

Den store nyheten er at man ikke lenger behøver en fysisk referansestasjon i hagen

Husqvarna kaller systemet EPOS (Exact Positioning Operating System), der de kombinerer satellittbaserte GNSS-signaler med RTK (Real Time Kinematic), som gjør det mulig å opprette virtuelle grenser i hagen.

På fjorårets modeller trengte man en fysisk referansestasjon, gjerne plassert på husveggen, som via radiosignaler kommuniserer med robotklipperen, og med GNSS/RTK beregner plasseringen med en nøyaktighet på centimeternivå. Med den nye løsningen kommuniserer klipperen direkte med Husqvarna Cloud via 4G eller wifi, med en nøyaktighet bedre enn fem centimeter. Denne er på enkelte modeller innebygd i klipperen, men finnes også som en modul som kan plugges i nye eller eksisterende Nera-modeller.

 

Enklere, penere og rimeligere

– Jeg har i to år brukt prototyper og beta-modeller med den nye teknologien i min egen hage. Selv om presisjonen er bedre med referansestasjonen, har jeg som bruker ikke merket noen forskjell på klipperesultatet. Derimot er installasjonen av klipperen mye enklere uten referansestasjonen, mange vil nok sette pris på at de ikke behøver ha den hengende på husveggen, og selve produktet blir dessuten rimeligere. Begge løsninger vil være tilgjengelig i handelen, på samme måte som vi fortsatt selger robotklippere med begrensningskabler som legges i utkantene av plenen, sier Norling til fagbladet Elektronikkbransjen.

Ulf Pettersson (f. v.), Lars Andersson og Olle Markusson med Solar Mower. Foto: Husqvarna

Prisen på Husqvarnas RS1-referansestasjon som tilbehør er 3.600 kroner, mens modulen som gjør at en klipper fungerer uten referansestasjon koster 5.400 kroner som tilbehør, dersom man ikke har en klipper der denne er inkludert.

 

Holder kort gress kort

Under arrangementet i Huskvarna legges det vekt på betydningen utviklingen av robotgressklippere har hatt for Husqvarna. På scenen under festmiddagen intervjues Ulf Pettersson og Lars Andersson, som begge har vært med på prosjektet siden 1995, på henholdsvis ingeniør- og markedssiden. Blant annet blir det fortalt at hovedprinsippet fra 1995 fortsatt gjelder; i motsetning til tradisjonelle gressklippere, som skal klippe høyt gress kort, skal robotklipperne holde kort gress kort. Det legges også vekt på hvor viktig det var at Husqvarna valgte en løsning med små kniver plassert på en roterende skive, for å gi lengre driftstid på robotklipperne.

Olle Markusson er ansvarlig for produktene i proffsegmentet, og har selv vært med siden 1998.

 

Husqvarna holder til i Huskvarna ved Jönköping. Foto: Stian Sønsteng

Fornøyde eiere

– Hvordan vil du beskrive utviklingen robotgressklipperne deres har vært gjennom?

Det tok mange år før dette ble en lønnsom del av virksomheten

– I starten handlet det om å redusere antall stopp, siden at produktene ble mer robuste, at de kunne utføre stadig mer avanserte oppgaver, og at de stadig krever mindre installasjon og vedlikehold, sier Markusson til fagbladet Elektronikkbransjen.

Han sier ledelsen valgte å la en liten gruppe medarbeidere utvikle robotklipperne.

– Det tok mange år før dette ble en lønnsom del av virksomheten, men ved hver korsvei valgte ledelsen å la oss fortsette, sier Markusson.

– Hvorfor gjorde de dette? Er dette en del av Husqvarnas DNA?

– Det er det nok. Det samme skjedde da vi begynte med motorsager. Vi er svært stolte av hva vi har oppnådd, og produktene vi leverer. I dag er både kundene og aksjeeierne er fornøyde, sier Markusson.

 

Automower 535 AWD Epos selges til det profesjonelle markedet. Foto: Husqvarna

Stadig utvikling

Tre år etter at Solar Mower ble lansert i 1995, kom den første versjonen av Husqvarna Automower, nå med et ladbart batteri og en kapasitet på 500 kvadratmeter. Denne hadde flere sensorer som gjorde at den kunne navigere rundt hindringer, og justere klippemønsteret. I 2003 kom neste generasjon, med modeller for opptil 6.000 kvadratmeter, og i 2011 kom tredje generasjon inkludert en mindre og forhjulsdrevet klipper for plener opp til 600 kvadratmeter. I 2015 kom Husqvarna Automower 430X og 450X, med GPS-tyverisporing og -navigasjon, samt led-frontlys. I 2018 kom Husqvarnas første robotklippere for profesjonelle grøntområder, Automower 520 og 550, med mulighet for flåtestyring, og året etter kom de første firehjulsdrevne modellene, både for privatkunder og profesjonelle, utviklet for å håndtere skråninger med en helning på opptil 70 prosent. I 2020 kom 550 Epos-modellen for det profesjonelle markedet, som den første satellittbaserte løsningen uten behov for fysiske begrensningskabler, i 2022 kom Husqvarna Ceora for kommersiell plenpleie med en kapasitet på 75.000 kvadratmeter, og i 2023 kom de første Nera-modellene.

 

Kjøttkverner, symaskiner, motorsager og rifler er en del av Husqvarnas historie. Foto: Stian Sønsteng

Global markedsleder

– I dag er vi global markedsleder, mer enn dobbelt så store som nummer to, sier Eric Norling til fagbladet Elektronikkbransjen.

Dette er verdens største hagemarked, ti ganger større enn Tyskland

På andreplass finner vi kinesiske Positec Group, og deres robotklippere med varemerkene Worx og Kress.

Norling sier Husqvarna siden 1995 har solgt fire millioner robotklippere, og at kategorien utgjør en viktig del av selskapets omsetning.

– Ser vi på Norden, Østerrike og Sveits, der vi er kommet lengst, klippes rundt en tredel av alle private hager av en robotklipper. Likevel ser vi fortsatt bare toppen av isfjellet. Ikke minst utgjør USA et stort potensial. Dette er verdens største hagemarked, ti ganger større enn Tyskland, men her er robotklippere fortsatt i startgropa. Også her skal vi lede konverteringen, sier Norling.

 

Etablert i 1689

Husqvarna regner sin historie fra 1689, men i Husqvarna Museum på fabrikkområdet tas vi med helt tilbake til 1608. I starten handlet det om våpenproduksjon, faktisk pågikk denne helt til 1989, og gjennom årene har selskapet produsert symaskiner (1872), jaktvåpen (1877), treovner (1877), kjøttkverner (1892), den første svenske skrivemaskinen (1895), sykler (1896) og motorsykler (1903). Motorsykkeldivisjonen ble i 1986 solgt og er nå en del av Pierer AG i Østerrike, mens husholdningsapparatene ble solgt til Electrolux og symaskinene til SVP Worldwide.

I 1903 startet Husqvarna produksjonen av motorsykler. Foto: Stian Sønsteng

I 1918 kjøper Husqvarna opp Norrahammars Bruk, som tilførte kjeler og manuelle gressklippere til porteføljen. I 1947 kom den første motoriserte gressklipperen fra Husqvarna for kommersiell bruk, og i 1959 kom den første modellen for hjemmebruk. Samme år presenterte selskapet sin første motorsag, Husqvarna 90, og i 1986 kom rideklipperen Husqvarna Rider med frontmontert klippeaggregat. I 1995 kom Solar Mower, verdens første kommersialiserte helrobotiserte gressklipper, og i 2016 startet produksjonen av X-Cut-motorsagkjeder.

 

48,4 milliarder

– I dag er vi en global leder innen innovative løsninger for forvaltning av skoger, parker og hager, samt skjæreutstyr og diamantverktøy for lett konstruksjon og steinindustri, heter det på selskapets nettsider.

Automower 435X AWD Nera. Pris: 70.000,- Foto: Husqvarna

Husqvarna Group er børsnotert på Nasdaq Stockholm, omsatte i 2024 for 48,4 milliarder svenske kroner, og består av divisjonene Husqvarna Forest & Garden, Gardena og Husqvarna Construction.

Når det gjelder robotgressklippere, har gruppen varemerkene Husqvarna og Gardena. Selv om disse tilhører to divisjoner, med hovedkontor i henholdsvis Huskvarna og Olm i Tyskland, er mye av produktutviklingen felles.

– Det er litt som Audi og Volkswagen, som begge tilhører samme gruppe. Mye skjer her i Huskvarna, noe skjer til dels også separat for hvert merke, og vi har også utviklingsavdelinger i USA, Polen og India, med rundt 400 medarbeidere totalt. Produksjonen skjer ved våre fabrikker i Tsjekkia og England, sier Norling.

Han sier at der Husqvarna fokuserer på middels store til store hager, samt det profesjonelle markedet, er Gardena rettet mot middels store til mindre hager.

 

Automower 405XE Nera har 4G, wifi, blåtann og radar. Pris uten Epos-modul: 26.000,- Foto: Husqvarna

Inne hos Clas Ohlsson

– Hva med kvaliteten?

– Den er veldig lik. Mange Gardena-modeller er litt enklere enn Husqvarna, og er dermed noe lavere priset, sier Norling.

Mange Gardena-modeller er litt enklere enn Husqvarna, og er dermed noe lavere priset

I Norden har Gardena sin egen salgsorganisasjon, hovedsakelig med byggevarehandelen og hagesentre som kunder, mens Husqvarna selges hos utvalgte faghandlere.

– Her får kundene trygghet og hjelp, sier Norling.

– Er det aktuelt å selge Husqvarna i andre kanaler, som i elektrofaghandelen?

– Det kan være, når de ulike kanalene og vi er modne for dette, sier Norling når vi møter ham i februar.

Husqvarna Aspire-serien, inkludert Automower Aspire R4, selges hos Clas Ohlsson. Foto: Husqvarna

En måned senere kommer pressemeldingen om at Husqvarna fra midten av mars vil selge produktene i sin 18-voltsserie Aspire, tilpasset mindre hager, hos Clas Ohlsson-kjeden, i utvalgte butikker og på nett. Har inngår i første omgang én robotklipper; Automower Aspire R4, til 9.500 kroner. Denne er beregnet for hager opp til 400 kvadratmeter, og trenger begrensningskabel.

 

Automower 435X AWD Nera

Under arrangementet i Huskvarna, viser Eric Norling en oppgradert versjon av firehjulstrekkeren Automower 435X AWD Nera, som kan håndtere helninger opp til 70 prosent. Før sommeren vil denne støtte systematisk klipping, der brukeren kan velge striper eller ruter, i tillegg til tilfeldig klipping som ikke gir mønster, noe som samtidig øker kapasiteten fra 3.500 til 5.000 kvadratmeter. Denne behøver verken begrensningskabler eller ekstern referansestasjon, og skal via Automower Connect-appen gjøre det enkelt å velge hvilke soner som skal klippes når.

Automower 305E Nera har wifi og blåtann. Pris uten Epos-modul: 20.000,- Foto: Husqvarna

 

405XE Nera og 305E Nera

I Automower Nera-serien kommer også to nye modeller for mindre hager, begge med en kapasitet på 600 kvadratmeter. Denne kan økes til 900 kvadratmeter, hvis man kjøper til en modul som plugges i klipperen, slik at også disse modellene kan klippe plenen systematisk. Denne modulen kan også kjøpes til eksisterende modeller i Nera-serien, og fjerner samtidig behovet for ekstern referansestasjon i hagen.

De nye Automower 405XE Nera og 305E Nera har begge integrert kantklipper med en ekstra knivdisk bak, mens 405XE Nera er den eneste med 4G og radar.

 

Kamera neste år

– Dere har ingen modeller med kamera?

– Dette vil trolig komme neste år, både for forbruker- og proffmarkedet. Når vi lanserer nye funksjoner, skal kundene våre være trygge på at ting fungerer, sier Norling.

Det er som da mobilene gikk fra tastatur til berøringsskjerm

– Hvilke fordeler vil kameraene tilføre?

– De gir produktene øyne. Med Epos-systemet vet klipperen hvor den er, mens et kamera med kunstig intelligens kan gjenkjenne ulike objekt, og tilpasse klippingen deretter.

– Etter 30 år med robotgressklippere, hvor langt er dere kommet i dag?

– Nå går det fort, i og med overgangen til de trådløse modellene. Det er som da mobilene gikk fra tastatur til berøringsskjerm. Den store forskjellen er hvordan robotklipperne på en stadig bedre måte klipper hagen, sier Norling.

 

Husqvarna har sitt eget museum, drevet av selskapets pensjonister. Foto: Stian Sønsteng

Fortsatt begrensningskabler

– Vil mange fortsatt velge å ha begrensningskablene liggende rundt i hagen, fremfor å velge de nye modellene?

– Kabler er en fantastisk robust løsning, som gir absolutt best presisjon, men den har noen åpenbare ulemper. Den store fordelen med de trådløse modellene er at du ikke har kabler som kan gå i stykker. Dessuten er det mye enklere å foreta endringer i hvilke områder som skal klippes, med å bruke pekefingeren på et digitalt kart. Likevel tror vi det i mange år vil være et marked også for de tradisjonelle kablene, sier Norling.

– I hvilken grad lykkes Husqvarna å holde tritt med den teknologiske utviklingen, etter hvert som det kommer nye aktører inn på markedet?

– Vi ser det som positivt at det kommer til flere spillere, dette gjør også at vi blir bedre. Så lenge markedet er der, vil det komme nye aktører til, og noen vil nok også falle fra, sier Norling.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 2/2025, som ble distribuert uke 15. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS