Det sier Peter-Frans Pauwels, en av grunnleggerne av Tomtom, under et pressearrangement i Amsterdam 29. april. Reise og opphold for fagbladet Elektronikkbransjen er betalt av det nederlandske selskapet.
– Vi ønsker å gjøre det mulig å raskt dele opptakene, ved at en rekke sensorer plukker ut de mest actionfylte sekvensene. Siden kameraet har wifi, kan man umiddelbart dele filmen via en smarttelefon, sier Pauwels.
Tomtom har holdt på med navigasjon i 25 år. I et stadig mindre marked har selskapet tidlig lansert ulike sportsklokker med GPS og sensorer. Nå kommer deres første actionkamera, og det ble under arrangementet i Amsterdam sagt at de trolig kommer til å utvide produktspekteret ytterligere.
At vi kommer med et actionkamera, der vi tar opp kampen mot spesielt én sterk leverandør, er en spennende satsing der jeg tror vi kommer til å lykkes godt
– Med et vanlig actionkamera må du flytte opptaket over til datamaskinen, en prosess som gjerne tar lang tid med filer på flere gigabytes. Siden må man finne de riktige klippene for å redigere en spennende film. Dette er en omfattende prosess, kanskje bruker man én time for hvert minutt ferdig film. De fleste gjør dette én gang, siden gir de opp. Derfor finnes det tonnevis med opptak der ute som samler støv og ikke blir delt, sier Pauwels.
Han ville dele sine egne opptak rett etter at de var gjort, og ønsket å finne en enklere løsning.
16 MP og 4K
– Vi innså at vi måtte møte problemet på en helt ny måte. Hva om vi laget et kamera som kunne fortelle hvor de mest spennende scenene finnes? Vi har derfor utviklet et kamera som gjør det enkelt for alle å filme, redigere og dele et opptak; Tomtom Bandit, sier Pauwels.
Bandit blir tilgjengelig for salg i mai, og vil koste 4.000 kroner. Pauwels sier dette er et fantastisk actionkamera der Tomtom ikke har kompromisset på noe.
– Kameraet har en vidvinkellinse med den beste optikken, kraftig prosessor, en CCD-sensor med oppløsning på 16 MP og 4K, sier Pauwels.
Videoopptakene kan også gjøres i 1080p med 30, 60 eller 120 bilder i sekundet, i 2,7K med 30 bilder eller 4K med 15 bilder i sekundet. Den innebygde time lapse-funksjonen er på 30 bilder i 4K eller 1080p, mens slow motion-opptak gjøres i 1080p x2, 720p x4 og WVGA x6. I tillegg til wifi og Bluetooth Smart har kameraet USB 3.0, som kan plugges direkte i datamaskinen uten ekstra kabler og adaptere. Opptakene lagres på mikro-SD.
Innebygde bevegelses- og GPS-sensorer registrerer automatisk øyeblikkets hastighet, høyde, G-kraft, akselerasjon og hjertefrekvens hvis brukeren har koplet til en pulsmåler via blåtann. Høydepunktene kan også markeres manuelt via en egen knapp på kameraet og fjernkontrollen som leveres som ekstrautstyr.
Innebygd wifi
– Vi har også algoritmer som forteller hvor i opptaket det skjer mest action, sier Pauwels.
Ifølge Tomtom-direktøren er dette det første actionkameraet som også er en mediaserver, der man via den innebygde wifi-enheten strømmer opptaket til smarttelefonen.
– Bare man rister på smarttelefonen setter appen sammen en film. Det er mulig å redigere den, legge på musikk og tekst, og velge om for eksempel hastighet og høyde under opptaket skal vises, sier Pauwels.
At opptakene prosesseres i selve kameraet skal ifølge Tomtom gjøre redigeringsprosessen enklere og raskere. Ved lansering er appen tilgjengelig for Ios, mens Android-versjonen snart kommer. Appen kan brukes som søker, og opptaket kan sees umiddelbart.
– Vi har lagt vekt på å utvikle gode fester, og kameraet er vanntett ned til 15 meter. Kameraet har to dedikerte knapper for start og stopp, slik at man ikke kommer i bunnen av bakken og oppdager at man stoppet og ikke startet opptaket. Batteriet holder til tre timers opptak på én lading, sier Pauwels.
I Norge vil Tomtom Bandit i første omgang selges i
forbrukerelektronikk-kanalene. Salgssjef Tore Wøllo Bjørnsengen sier til fagbladet Elektronikkbransjen at lanseringen betyr mye for selskapet i Norge.
– Vi kommer inn i et nytt produktsegment og konkurrerer i en voksende produktgruppe.
Passer sortimentet
– Hvordan passer et actionkamera inn i porteføljen Tomtom har i dag?
– Veldig bra. Vi har bygd oss opp via elektronikkbutikkene, som vi ser satser stadig mer på sportsrelaterte tilbehør og produkter. Dette passer veldig godt til vårt sortimentet, inkludert actionkameraet. I tillegg er det viktig at vi kommer inn i nye bransjer, sier Bjørnsengen.
– Navigasjon er et fallende marked. Er klokkene og actionkameraet det første vi ser av en rekke nye kategorier Tomtom satser på?
– Det kommer flere sportsrelaterte produkter fra Tomtom. Når det er sagt, ser vi at markedet for bilnavigasjon har stabilisert seg og blir værende lenger enn mange har forventet, sier Bjørnsengen.
– Hvordan vil du beskrive situasjonen for Tomtom i det norske markedet og den norske bransjen i dag?
– Den er spennende. Vi har fått et veldig godt fotfeste innen bilnavigasjon, der vi er størst. I GPS- og sportsklokkemarkedet har vi sterke og gode produkter som får gode tilbakemeldinger, og vi blir stadig sterkere også her. At vi kommer med et actionkamera, der vi tar opp kampen mot spesielt én sterk leverandør, er en spennende satsing der jeg tror vi kommer til å lykkes godt, sier Bjørnsengen.