AKG TILBAKE HOS HARMAN

Mikael Herje med hodetelefonene AKG N9 Hybrid og øreproppene AKG N5 Hybrid. Foto: Stian Sønsteng

– AKG er nå tilbake hos Harman. I første omgang med hodetelefoner og ørepropper, der vi ikke minst legger vekt på samtalekvaliteten.

Publisert Sist oppdatert

Det sier global kategoridirektør for hodetelefoner i Harman, Mikael Herje, når vi i januar møter ham på CES-messen i Las Vegas.

AKGs hodetelefoner har en periode blitt markedsført og distribuert av Harman-eier Samsung, og AKG er fortsatt et varemerke for det profesjonelle markedet.

– Nå tar vi det også inn i Harmans livsstildivisjon, sier Herje.

De to første produktene er hodetelefonene AKG N9 Hybrid og øreproppene AKG N5 Hybrid. Prisen i Norge er ikke fastsatt, men når fagbladet Elektronikkbransjen får se dem på CES oppgis prisen til rundt 350 og 250 amerikanske dollar, tilsvarende 3.700 og 2.600 kroner.

JBL Live Flex 3 i blått, JBL Live Buds 3 i lilla og JBL Beam 3 i sort. Foto: JBL

Hodetelefonen har en batteritid på 100 timer med blåtann og 80 timer med USB-dongel, mens øreproppene har 40 timer, hvorav 30 timer i ladeetuiet.

 

Usynlig bøylemikrofon

– Begge produktene har en USB-dongel, som settes i datamaskinen, og gir automatisk trådløs tilkopling. Hodetelefonen får førsteprioritet, og du er tilgjengelig i et møte på null komma niks. Du kan veksle mellom dongel og blåtann ved å tappe to ganger, for eksempel hvis du får inn en telefon mens du sitter i et møte eller lytter til musikk fra datamaskinen, sier Herje.

– Er det noen forskjell på lydkvaliteten?

– Når det gjelder samtale- og talekvalitet, er det en ekstremt stor forskjell, siden vi med vår proprietære løsning kan benytte en mye større del av den trådløse båndbredden med dongelen enn med blåtann. Når det gjelder musikk er forskjellen mindre, siden vi har lagt til en LDAC-kodek på blåtann som gir høyoppløst lydoverføring, sier Herje.

JBL Xtreme 4 optimaliserer med en KI-algoritme det akustiske utgangsnivået, for kraftigere og mindre forvrengt lyd. Foto: JBL

Hodetelefonen AKG N9 Hybrid ligger over øret.

– Støyreduksjonen er fullt adaptiv, med de riktige algoritmene og alt du kan tenke deg i en hodetelefon til denne prisen, sier Herje.

AKG N9 Hybrid har fire mikrofoner, som skal simulere en bøylemikrofon.

– De synes heldigvis ikke, men gir en ekstremt god talekvalitet. Også disse reduserer støy, med algoritmer som kjenner igjen stemmen din og demper andre lyder. Dongelen kan også brukes i mobilen, eller andre enheter med USB-tilkobling som støtter toveis kommunikasjon, og vil gi en bedre lydopplevelse i samtaler, sier Herje.

Nordmannen er en del av produktutviklingen av hodetelefoner i Harman, og sier de med de nye AKG-produktene ikke har kompromisset verken på samtalekvalitet, lyd eller støyreduksjon.

JBL Live Beam 3 (f. v.), JBL Live Buds 3 og JBL Live Flex 3. Foto: Stian Sønsteng

– Vi har arbeidet ekstremt mye med samtalekvaliteten, og dette er produkter du kan bruke gjennom hele dagen, i arbeid og fritid, sier Herje.

 

// Dongelen kan også brukes i mobilen

JBL Live 3

Under CES i fjor lanserte Harman øreproppene JBL Tour Pro 2, med betjeningsskjerm på ladeetuiet. I år videreføres dette i JBL Live, som har en 1,45 tommers led-skjerm.

– JBL Live ligger rett under Tour Pro 2, som er helt i toppen når det gjelder lyd og støykansellering. Dette er den tredje generasjonen av Live-serien, og vi kommer med tre modeller. Disse får det smarte ladeetuiet med berøringsskjerm, og det unike er at vi kommer med tre modeller med samme teknologi og pris, men med ulik passform. Live Buds 3 er den vanlige øreproppen som ligger i øret. Live Beam 3 er det samme, men med en ekstra støttepinne. Live Flex 3 er semiåpen, og blokkerer ikke fysisk lyder utenfra. Fordelen med dette er at vi lar forbrukeren velge passform uten at de må gå på kompromiss med komfort, for best mulig lyd og støykanselering, sier Herje.

JBL Clip 5 har fått ny karabinkrok med større åpning, og batteritiden er 12 timer. Foto: JBL

 

Unik funksjon

Prisen er USD 200, og Live 3-serien kommer i handelen i Norge før sommeren. På ladeetuiet kan man blant annet kan styre volum, svare på samtaler, mute, samt slå av og på støykanselleringen.

– Dette er ganske unikt, da du til enhver tid kan kontrollere alle funksjoner, uavhengig av hvilken lydkilde du er tilkoblet. Du kan også velge en funksjon der du hører deg selv snakke, slik at du ikke sitter og roper på kontoret. Øreproppene kan også styres i JBL-appen, blant annet med muligheten til å personalisere ladeetuiet ved å sette inn sitt eget bilde, sier Herje.

JBL Live 3-serien har berøringsskjerm i farger, der man via JBL-appen kan legge inn sitt eget bilde. Foto: Stian Sønsteng

– Hva med video?

– Ingen video, ennå, kun stillbilder.

– Når kommer disse ladeetuiene med aux-inngang, slik at man for eksempel kan kople øreproppene til underholdningssystemet på flyet?

– Det blir spennende å se. Per i dag har vi ikke dette i noen av våre trådløse ørepropper, sier Herje.

JBL Live 3-serien har Hi-Res Audio Wirelessly og JBL Signatur Sound. Etter en OTA-oppdatering vil de få Bluetooth 5.3 med LE, som skal gi stabile multipoint-forbindelser, samt forbedret og utvidet batteritid. Øreproppene kommer i fargene lilla, blå, sølv og sort, og er IP55-sertifisert.

JBL Go 4 har mer robust lyd og kraftigere bass enn forgjengeren, og 7 timer batteritid. Foto: JBL

 

Tre nye høyttalere

I løpet av våren kommer også tre nye JBL-høyttalere i handelen. Alle har Bluetooth v5.3 med LE, IP67-klassifisering og multi-høyttalertilkobling via Auracast.

JBL Xtreme 4 har fått AI Sound Boost, som skal analysere lyd i sanntid ved hjelp av en KI-algoritme, som optimaliserer det akustiske utgangsnivået for kraftigere og mindre forvrengt lyd. Batteritiden er 24 timer, og kan lade mobilen.

JBL Clip 5 har fått ny karabinkrok med større åpning, og batteritiden er 12 timer.

JBL Go 4 har mer robust lyd og kraftigere bass enn forgjengeren, og 7 timer batteritid.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 1/2024, som ble distribuert uke 8. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS