ÅPNER RENE BILDEBUTIKKER I KJØPESENTER
– Vi har åpnet vår tredje kjøpesenterbutikk som kun selger bildeprodukter. Disse kommer i tillegg til våre fullsortimentbutikker.
Administrerende direktør i Japan Photo, Stephan Stein, sier den nye butikken på City Lade i Trondheim åpnes som en direkte konsekvens av det gode resultatet ved testbutikkene i kjøpesentrene på Lambertseter og Tveita i Oslo.
– Vi skulle egentlig ikke åpne en ny butikk med dette konseptet før neste år, men det har gått langt over forventning på Lambertseter og Tveita. Da vi fikk en anledning ved City Lade grep vi sjansen. Nå vil vi vurdere driften til rett over jul, og i januar lager vi en plan for videre utrulling av konseptet. Ambisjonen er å åpne 20-30 kjøpesenterbutikker i Norge og Sverige de neste par årene, sier Stein til fagbladet Elektronikkbransjen.
Han understreker at kjøpesenterbutikkene kommer i tillegg til de tradisjonelle butikkene som også selger fotoutstyr.
Ikke minst er det viktig at kundene i butikkene kan ta og føle på våre ulike fotobøker og bildeprodukter
– Inkludert butikken på City Lade har vi 21 butikker i Norge, samt seks i Sverige. Vi er svært godt fornøyd med 2014, og har ingen planer om å endre de 18 tradisjonelle butikkene vi har i Norge. Tvert imot vil vi fortsette ekspansjonen av våre fullsortimentbutikker, der vi vanligvis åpner en til to nye butikker hvert år, sier Stein.
Halv omsetning - bedre bidrag
Han sier det ikke lønner seg å selge fotoutstyr og elektronikk i kjøpesenter, fordi man her betaler omsetningsbasert husleie.
– Med de dårlige marginene disse produktene har fungerer det ikke. Men vi må være der kundene er; i gågater og kjøpesentre, og mener vi med de rene bildebutikkene har funnet frem til et godt konsept, sier Stein.
Han forteller at Japan Photo på Lambertseter og Tveita har halvert omsetningen, mens dekningsbidraget er økt, også fordi driftskostnadene er lavere.
– Du er ikke redd for at konkurrentene vil følge dere?
Stein ler.
– Hadde jeg vært det, ville vi forsøkt å holde konseptet under radaren. Men, vi kan ikke se at noen er i en posisjon der de kan gjør det samme som oss. Vi har tidligere vurdert konseptet, men den gang hadde vi ikke god nok bildeomsetning per butikk, og trengte hardware i tillegg. Nå er det slik at vi i løpet av de siste ti årene har femdoblet bildeomsetningen. Cirka 90 prosent av våre kunder bestiller på nett, av disse henter 60 prosent produktene i butikk. En del av bildet er at kundene også kan bestille kamera, optikk og andre produkter på nett, og hente dem i kjøpesenterbutikkene. Ikke minst er det viktig at kundene i butikkene kan ta og føle på våre ulike fotobøker og bildeprodukter, i motsetning til hos konkurrentene der de stort sett kun kan se bilder av dem på en internettside, sier Stein.
Satellitt-butikker
Butikkene på Lambertseter og Tveita er på henholdsvis 75 og 60 kvadratmeter. Disse hadde tidligere også fotoutstyr utstilt. Nå viser de kun bildeprodukter, og de gir service på mobiltelefoner.
– Vi kaller mobilbiten JP911, og har drevet med dette et par år. Dette utgjør en liten del omsetningen, men er en god service for kundene, sier Stein.
Butikken på City Lade, som er på 110 kvadratmeter, er den første nyetablerte bildebutikken til Japan Photo.
– Vi har allerede en tradisjonell Japan Photo-butikk i Munkegata i Trondheim, som nylig ble utvidet fra 250 til 500 kvadratmeter, med en egen proffavdeling. Butikksjefen her, Jan Olaf Johansen, vil også ha ansvaret for butikken på City Lade. Vi ser for oss at kjøpesenterbutikkene blir satellitter til våre større butikker, med samme butikksjef og mulighet til å bruke det samme personalet, sier Stein.
– Sparer dere husleie ved at kjøpesenterbutikkene er rene hentepunkt for produkter kjøpt på nett?
– Dessverre ligger det ingen besparelse her, da online-omsetningen også beregnes i husleieprisene. Men, til tross for dette, kommer vi vanligvis ikke over minsteprisen på husleien, sier Stein.
Marginal varebeholdning
Han forteller at det er langt rimeligere å etablere butikker i det nye konseptet.
– De krever færre ansatte, og ikke minst en langt mindre varebeholdning. I stedet for at det ligger produkter for tre millioner i butikken, kommer vi langt med 300.000 kroner. Dette gjør det langt enklere å ekspandere, bli mer synlige og gi kundene bedre service, sier Stein.
Han sier at mens det tidligere vanlige var småbilder i 10x15 cm og enkle forstørrelser som stod for store deler av omsetningen, er det i dag personlige fotogaver som utgjør den største delen av salget.
– Takkekort, kalendere, lerretsbilder og Cewe fotobok er blant de mest populære produktene våre. Selv om vi tar bort kameraavdelingen fra butikkene, kan kundene bestille kameraet på nett og hente det i butikk til nettbutikkpris uten portokostnader, sier Stein.
Japan Photo har en totalomsetning i Norge og Sverige på nærmere en halv milliard kroner.