Om et par år kommer Whirlpool med sine første hvitevarer med trådløst nettverk. I 2015 skal en serie produkter være i handelen.
PublisertSist oppdatert
På Eurocucina i Milano viste Whirlpool for første gang sitt nye konsept 6th Sense Live technology, der man via en applikasjon kan styre hvitevarene med en smarttelefon, et nettbrett eller en datamaskin – både i og utenfor hjemmet. Man kan for eksempel aktivere fryserens hurtiginnfrysningsmodus allerede når man befinner seg i butikken, eller hente en innkjøpsliste basert på de matvarene som finnes i kjøleskapet. Man kan også hente ut informasjon om energiforbruk og planlegge ulike aktiviteter for å minske energikostnadene.
– Det handler om å forenkle hverdagen til forbrukerne. Foruten miljøvennlige produkter med optimert ytelse kommer vi takket være den nye teknologien til å kunne tilby mange nye funksjoner og tjenester, sier markedssjef Jon Haraldsen i Whirlpool Norge.
6th Sense Live technology
Annonse
Vi tror ikke forbrukerne vil bruke internett direkte på kjøleskapet
I FTK-hallen (For The Kitchen) på kjøkkenmessen Eurocucina i Milano demonstrerte Mathias Tingström 6th Sense Live technology-konseptet.
– Vi ønsker å vise hvilke muligheter forbrukerne har når produktene våre koples til Smart Grids (se egen artikkel), når dette om noen år blir en standard. Vi tar det dessuten lenger, slik at man kan bruke hvitevarene på en smartere måte enn i dag. Vi ser også for oss at vi gjennom dette konseptet kan få en nærmere kontakt med forbrukeren, med alt fra oppgraderinger til hvordan man lager mat på en ny måte, sier Tingström til fagbladet Elektronikkbransjen.
– Og grensesnittet er en applikasjonen som lastes ned til smarttelefonen eller nettbrettet?
– Vi tror ikke forbrukerne vil bruke internett direkte på kjøleskapet, men at de via hjemmets trådløse nettverk eller et mobilnettverk vil være direkte koplet opp til produktene med en håndholdt enhet de allerede har, sier Tingström.
Dagligvarehandelen
Annonse
Han mener dagens forbrukere forventer å kunne kontrollere stekeovnen med smarttelefonen, slik de er vant til med TVen. I Milano ble det demonstrert hvordan oppskrifter kan hentes frem, og at stekeovnen med et trykk startes etter ønsket oppskrift. Tingström ser også for seg muligheten til at varer kan bestilles når kjøleskapet går tomt.
– Konseptet er ennå på et tidlig stadium, men vi har begynt planleggingen av en slik funksjon som vil være utrolig nyttig for forbrukeren. Dette vil kreve et samarbeide med dagligvarehandelen, noe som er en stor utfordring siden vi leverer produkter i mange markeder og derfor må inngå mange avtaler, sier Tingström.
– Ser du for deg at Whirlpool-systemet koples til en eller flere av dagligvarekjedene i Norge?
– Det ville være ideelt. Vi håper det vil skje, men vi kan ikke love det.
– Vil det da bli slik at når man kjøper et kjøleskap samtidig velger matvareleverandør?
– Vi ønsker ingen slik begrensning, men det krever selvsagt at dagligvarekjeden eller -butikken har en internettløsning.
Strek- og QR-koder
Annonse
– Hvordan skal kjøleskapet registrere hvilke produkter som mangler?
– En løsning er at forbrukeren med applikasjonen på smarttelefonen tar et bilde av strek- eller QR-koden på produktene. Ikke nødvendigvis alle produkter, men ting som dyrt kjøtt eller fisk. Da kan de også få en påminnelse når holdbarhetsdatoen nærmer seg.
– Når kommer produktene i handelen?
– Toppsjefen vår lovet i forbindelse med lanseringen av 6th Sense Live technology her på Eurocucina at vi skal ha en hel serie med produkter i handelen i løpet av 2015. Innen et par år kommer vi til å slippe de første produktene som kan koples til hjemmets trådløse nettverk. Et viktig element i konseptet er Smart Grids, der vi i Europa ikke er kommet like langt som i USA. Målet er at man ved hjelp av Smart Grids kan sette i gang oppvask- og vaskemaskinen den tiden på døgnet da strømmen er rimeligst, og at man via applikasjonen kan monitorere strømforbruket, sier Tingström.
Han ser også for seg at man gjennom 6th Sense Live technology kan bestille service hvis det oppstår feil på produktene.
SMART GRIDS
Fremtidens energisystem vil ha mer produksjon fra fornybare energikilder og økt forbrukerfleksibilitet samtidig som framtidens energisystem må være robust og pålitelig. IKT-teknologi vil i større grad bli brukt til å overvåke, styre og automatisere nettet.
I fremtidens energisystem går energiflyten både til og fra forbrukerne og lokale produsenter. Gjennom større bruk av informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT), må vi utvikle intelligente nett der forbrukerne aktivt trekkes inn i styringen av kraftsystemet.
Bruk av Smart Grids-teknologier er særlig relevant for nettet nært sluttbrukerne, da sentral- og regionalnett på høyere spenningsnivå i stor grad allerede er smarte.
Smart Grids-visjonen beskrives blant annet i EUs SET-plan der Smart Grids defineres som ”an electricity network that can intelligently integrate the actions of all users connected to IT-generators, consumers and those that do both – in order to efficiently deliver sustainable, economic and secure electricity supplies.”