MOBILEN ERSTATTER BANKKORTET

Nå skal vi betale pølsen på kiosken og billetten til t-banen med mobiltelefonen. Ifølge Visa er deres NFC-applikasjon like trygg som kortbetaling.

Publisert Sist oppdatert

De fleste av oss har flere betalingskort i lommeboken. I følge Visa er det mer enn 50 millioner betalingskort i bruk i Europa, men på sikt vil dette bli vesentlig redusert. Nå kommer nemlig de fleste kortselskaper med mobile løsninger, og alle er basert på NFC (Near Field Communication, se faktaboks).

Like sikkert som kort

Denne betalingsløsningen er like sikker som kortbetaling, og brukerne har akkurat de samme rettigheter som ved kortbetaling

Vi tok en prat med Visa under årets Mobile World Congress (MWC) i Barcelona, og deres nye betalingsløsning er basert på en app som lastes ned på smarttelefonen.

– Denne betalingsløsningen er like sikker som kortbetaling, og brukerne har akkurat de samme rettigheter som ved kortbetaling, sier Visas europeiske markedssjef Pedro Sousa til fagbladet Elektronikkbransjen.

Han forteller at i 2020 vil mer enn halvparten av alle betalinger være såkalt kontaktløse.

– Vi benytter NFC-teknologien, som er en trådløs kommunikasjon basert på veldig korte avstander. Vi snakker om inntil fire centimeter. Det betyr at kunden bare kan legge telefonen inntil betalingsterminalen, og betalingen utføres.

Sousa sier at med så kort overføringsavstand, så behøver man ikke bekymre seg over at uvedkommende kan tappe dataene.

Nye NFC-terminaler

Ny teknologi skaper også noen utfordringer. Alle betalingsterminaler som er plassert ut i butikker, på busser, restauranter og alle andre steder vi kan betale med kort, må nemlig byttes ut. Dette arbeidet er allerede i gang, og det finnes nå over 600.000 terminaler i Europa som støtter NFC.

Dette er da såkalte kombinasjonsterminaler, slik at man kan betale med både smarttelefon og kort. I følge Sousa vil alle terminaler være byttet ut innen 2015.

– Vår app gjør det også mulig å overføre penger mellom to mobiltelefoner, dersom begge er Visa-kunder. Tenk at du er på kafe med en venn, og skal betale ham for din andel av regningen. Da taster du inn beløpet, mobilnummeret til mottakeren og legger telefonen inntil hans telefon, og dermed er pengene overført, sier Sousa.

Dette betyr at man kan betale og overføre penger bare ved hjelp av mobilnummer eller ved å legge telefonen inntil en betalingsautomat. Men er dette sikkert?

I følge Sousa er det den enkelte bank som setter et maksimumsbeløp på hvor mye som kan overføres uten å benytte PIN-kode. I England er denne grensen i dag satt til 10 pund, mens den i Spania og Frankrike er 15 Euro.

Full oversikt over pengene

Visas nye app gir deg ikke bare mulighet til å sende og motta betalinger. Den har i tillegg mange statistikkløsninger. Når dagen, uka eller måneden er ferdig, så kan du enkelt få ut hvor mye du har brukt på forskjellige aktiviteter. Ønsker du å se hvor mye som er betalt av mat, eller hvor mye pubturen kvelden før kostet, så legger du inn dette. Appen vil da sortere under «Mat», «Kino», «Pub» eller hva du selv setter opp.

Men det er ikke alltid du er innenfor en avstand av fire centimeter til mottaker. Visa har derfor utviklet en digital lommebok på internett. «V.me» er produktnavnet, og det vil lanseres først i Frankrike, England og Spania. I Norge har Visa et samarbeid med Telenor når det gjelder mobil betaling.

– Tanken er at våre kunder skal benytte NFC til betalinger «ansikt til ansikt», mens den digitale lommeboken «V.me» er tenkt til netthandel og overføringer over avstand, sier Sousa.

De fleste klare for NFC

Det er en forutsetning at mobiltelefonen støtter NFC for å kunne benytte den til mobil betaling. Visa skal i følge dem selv ha mer en 80 godkjente modeller innen utgangen av 2013. Både Samsung, LG, Blackberry, Nokia, HTC og Sony har allerede modeller som støtter Visa-appen.

– Vår løsning er tilpasset både Android- og Windows telefoner. Apples Iphone støtter ikke NFC, men det finnes tilleggsutstyr som kobles på Iphone 5, slik at denne også kan brukes på Visa sin betalingsløsning, avslutter Pedro Sousa.

NEAR FIELD COMMUNICATION

NFC står for Near Field Communication, og er metode for trådløs overføring av data. Den åpner for at enheter med NFC veldig raskt kan kommunisere med hverandre. Du legger baksiden av telefonen din mot en annen telefon som har NFC, eller en NFC-brikke. Deretter kommuniserer de to med hverandre.

I motsetning til blåtann og wifi fungerer ikke NFC over lengre avstander. Du må helt ned på et par centimeter eller mindre for at to enheter skal kunne snakke sammen via NFC. NFC krever en egen antenne. Denne sitter som regel på baksiden av telefonen.

Tanken er at NFC skal brukes til "skanning" av lesere og andre NFC-enheter ved å sveipe telefonen over enten en brikke eller en annen NFC-enhet.

Teknologien egner seg ikke til å overføre store datamengder, da datahastigheten ikke er høyere enn litt over 400 kbps. Ofte brukes NFC til å koble to enheter sammen, før Bluetooth eller WiFi Direct tar seg av selve dataoverføringen, som for eksempel ved trådløs overføring av musikk fra mobiltelefon til en høyttaler.

Powered by Labrador CMS