BRANSJEN FEIRER 100 ÅR

Administrerende direktør Jan Røsholm i Stiftelsen Elektronikkbransjen ønsker velkommen til 100 års-markeringen ved Oslo Børs. Foto: Stian Sønsteng

På klokkeslettet 100 år etter at Norske Radiohandleres Landsforening (NRL) ble stiftet, feiret bransjen jubileet under et arrangement i Oslo.

Publisert

Den 18. juni 1924 kl. 14.00 møttes 33 bransjefolk på Kristiania Børs for å «ta opp til drøftelse spørsmålet om dannelsen av en forening av radio interesserte firmaer til ivaretagelse av standens interesser».

Under møtet ble NRL stiftet, med både leverandører og handlere som medlemmer. Dette var den første av flere foreninger som i dag er samlet i Stiftelsen Elektronikkbransjen, og på nøyaktig samme klokkeslett 100 år etter møttes bransjen igjen ved Oslo Børs.

Her holdt kommunikasjonssjef Cathrine Lorvik Segerlund et foredrag om børsens historie og dagens virksomhet, før de over 50 deltakerne fikk en omvisning i de historiske lokalene.

Kommunikasjonssjef Cathrine Lorvik Segerlund i Euronext Oslo Børs. Foto: Stian Sønsteng
Fra venstre Ragnar Eknes (Gram), Alf Einar Nygård (Target) og Ståle Braathen (Beko) med børsklokka. Foto: Stian Sønsteng

Også disse lokalene har et historisk sus i bransjesammenheng

Dette ble etterfulgt av en festmiddag ved Engebret Café på Bankplassen. Også disse lokalene har et historisk sus i bransjesammenheng; da NRL holdt sitt årsmøte her i august 1936 ble Einar Arnau valgt til ny formann, og det var han som tok initiativet til at første utgave bransjebladet Radiohandleren kom ut januar 1937.

 

Radiostjerner

Under festmiddagen hadde to tidligere redaktører ordet. Ove Magndal kom inn i NRL i 1962, og i løpet av sine 45 år i bransjen var han både konsulent, direktør, styreleder og redaktør. Magndal holdt et lengre foredrag om bransjens utvikling gjennom årene, og stilte på festen med Radiostjernen rundt halsen. Dette er ElektronikkForbundets høyeste utmerkelse, som han ble tildelt i 2007.

Styreleder Pål Haugen (foran til høyre) sammen med noen av deltakerne på festmiddagen. Foto: Stian Sønsteng
Martin Vinje (f. v.), Ove Magndal, Tor Løken og Erik Andersen var alle på talerlisten. Foto: Stian Sønsteng

Også Erik Andersen ble tildelt Radiostjernen i 2007. Han ble i 1981 ansatt som redaktør i bransjebladet, året etter ble han også informasjonssjef, en stilling han beholdt til han i 2012 gikk av med pensjon. Også Andersen fortalte om sine år i bransjen.

På talerlisten var også Martin Vinje, som kunne slå i bordet med ikke mindre enn 50 års bransjeerfaring blant annet i Wilfa, og Tor Løken, som i en årrekke ledet Grundig. Vinje er fortsatt styremedlem i Applia Norge (tidligere NEL), mens Løken i sin tid som yrkesaktiv også hadde en rekke styreverv i bransjeforeningen.

De to siste på talerlisten var styreleder Pål Haugen i Stiftelsen Elektronikkbransjen, og foreningens administrerende direktør Jan Røsholm.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 4/2024, som ble distribuert uke 35. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS