MOBILVEKST OG SATELLITT-TV

1987: Teledirektoratet melder at vi etter seks år passerer 100.000 mobilabonnenter. Dette blir Gunvor Aure fra Malmefjorden ved Molde, her med sin nye NMT-mobiltelefon og ektemannen Oskar. Foto: Norsk Teknisk Museum

1984-1993: Handlerforbundet får nytt navn, og leverandørene slår seg sammen i et nytt forbund. Mobilbruken blir omfattende, og satellitt-TV kommer.

Publisert

Denne artikkelen tar for seg perioden 1984 til 1993, i bransjeforeningens 100-årige historie.

1984-1993

I anledning bransjeforeningens 100 års-jubileum i 2024, publiserer vi ti artikler som tar for seg tiår for tiår. Artiklene er små tidsglimt, basert på hva vi har funnet i våre historiske årganger, og samles etter hvert som de publiseres på denne lenken.

På et ekstraordinært landsmøte i september 1988 endrer Norske Radio/TV-handleres Landsforbund navn til ElektronikkForbundet, med undertittel «Bransjeforbund for tele- og forbrukerelektronikk». Dermed forsvinner NRL-forkortelsen, etter 64 år.

– Jeg tror at 90-årene vil være en gullalder for mange handlere i elektronikkbransjen. Underholdningselektronikken inkludert data, foto og telematikk flyter sammen med brune- og hvitevarer til ett produktområde, sier styreformann Ove Magndal i det nye ElektronikkForbundet under landsmøtet.

Dette blir avholdt på InfoRama i Sandvika, under Bransjeuken som arrangeres av Radio-Leverandørenes Landsforbund (RLL). Dette er en lukket fagutstilling med en rekke utstillere og 1.300 besøkende, og denne typen messer er blitt arrangert med ujevne mellomrom siden 70-tallet.

Når det gjelder den kommende endringen av organiseringen på leverandørsiden, kommer vi tilbake til denne lenger ut i artikkelen.

Fire år tidligere, i 1984, oppretter JVC et datterselskap i Norge, og tar selv over salget av varemerket som R. Lind Jørgensen AS har hatt til nå. Sony Discman lanseres som den første bærbare CD-spilleren, og Motorola DynaTAC 8000X den første håndholdte mobiltelefonen. Samme år lanserer Televerket personsøkertjenesten, som skal holde det gående til 2003.

Elkjøp Gloppen pyntet i forbindelse med kjedens 25 års- jubileum i 1987.

 

Fra 1990 er bransjebladets navn Elektronikkbransjen.

Eilag tar over Expert

Når Norexpert i 1985 går konkurs, er det Eilag (Elektroinstallatørenes innkjøpslag) som sørger for videre drift av de 70 brunevarebutikkene i Expert-kjeden. Eilag ble stiftet i 1962, og består på dette tidspunktet av 300 forretninger, der 50 i tillegg til hvitevarer og installasjonsmateriell også forhandler brunevarer. I samme konsern inngår i tillegg til Eilag-kjeden og nye Expert Norge AS også engrosselskapet Eifas.

Samme år, i 1985, kommer Nintendo Entertainment System (NES). Folke-TVen er på 22 tommer, og en norsk videoeier bruker i snitt 1500 kroner på leiefilm og ser cirka 70 titler i året. Norsk Elektronikkservice etableres som en arvtager til Tandberg Service, og Spaceworld-kjeden etableres av Scanpartner-gruppen og Kodak Norge. I 1990 reetableres Spaceworld som et franchise-konsept.

På 80-tallet kommer de koreanske merkene Samsung og Goldstar (senere LG) på det norske markedet.

 

Nytt mobilnett

1986 åpnes NMT 900-nettet. Siden lanseringen i 1981 er NMT 450-nettet blitt overbelastet, og vi passerer i 1987 100.000 mobilabonnenter. Med økt kapasitet i det nye nettet og mindre terminaler, brer mobilbruken nå for alvor om seg.

I september og oktober 1993 åpner NetCom og Telenor sine GSM-nett, på 900 MHz-båndet. Foto: Erik Andersen

Fra 1986 trenger man ikke lenger konsesjon for å ha satellittmottaker (parabolantenne), og også dette blir et svært populært produkt. I 1987 starter TV3 sine sendinger (på nyttårsaften), CDen går forbi LPen i popularitet, og Danmarks Hi-Fi Klubb åpner i Oslo sin første norske butikk. Dette er forløperen til Hi-Fi Klubben. Kjeden ble etablert i Danmark i 1978 av Peter Lyngdorf, og har i dag 17 butikker i Norge.

I 1988 markerer Radio-Leverandørenes Landsforbund (RLL) sitt 50 års-jubileum en helg ved Solstrand Fjordhotell utenfor Bergen. RLL-direktør Svein E. Eliassen ser mange nye muligheter for bransjen; økt behov for sikker informasjon til forbruker, bedre distribusjon, samt bedre opplæring og informasjon til bransjens utøvere.

 

Tre nye datterselskap

Samme år, i 1988, presenteres ElektronikkForbundets nye ELFO-system, og året etter tas dette i bruk for butikker og verksteder. I 1990 legges denne delen av forbundets virksomhet inn i det nyopprettede datterselskapet ElektronikkForbundets Dataselskap AS (ElfoData). Dette skifter senere navn til Elfo AS, blir solgt ut av bransjen, og er i dag leverandør av kassasystemer.

Bilde fra Radiobransjen nr. 5/1984, der Lohja Norge annonserer for Finlux Design 1000-TVen.

Dette er året for nye datterselskap, og ElektronikkBransjens Forlag AS etableres. Handler- og leverandørforbundene er hovedaksjonærer, og forlaget gir ut læremateriell både i bokform og elektronisk på diskett.

I 1991 kommer enda et datterselskap; ElektronikkForbundets Database AS, senere ELFO-nett. Selskapet håndterer salgs- og reklamasjonsservice for bransjens aktører, og spiller en sentral rolle i satellittalderens første år når TV3 og senere TV 2 benytter selskapet til kunderegistrering og kortutsendelser. Det håndterer også lisensrapporteringen til NRK frem til kringkastingsavgiften blir avviklet i 2020. I 2001 endres navnet til Elektro og Elektronikkbransjens Nett (EE-nett), samtidig med at Stiftelsen EE-Bransjen tar over selskapet, og selskapet utvikler seg til å bli Norges største leverandør av elektroniske varekatalogtjenester og system for håndtering av returforespørsler. I 2006 selges selskapet til Logiq AS.

 

Elektronikkbransjen

I 1989 blir Expert Norge nedlagt, og Expert-organisasjonen med 65 butikker legges inn i handelsdivisjonen i Eilag-konsernet, som senere får Expert Eilag ASA som konsernnavn. Samme år, i 1989, lanseres Nintendo Game Boy, og vi er nå kommet til knuten på tråden mellom handlere og leverandører. I Radiobransjen nr. 10 skriver redaktør Erik Andersen:

Styret i ElektronikkForbundet for siste gang samlet under det gamle NRL-navnet og -merket i 1988: Stein Erik Jensen (f. v.), Odd Erik Hansen, Ove Magndal, Anders Dahlmann, Amund Storeli, Hans Løken, Øistein Justvik og Sverre Oddstøl. Foto: Erik Andersen

– Det bladet du nå holder i hendene, er historisk i bransjeperspektiv på mer enn én måte. For det første opphører samarbeidet mellom ElektronikkForbundet og RLL om RTI og Radiobransjen ved årsskiftet. Og vi skifter navn: Ordet «Radio» går ut av bladets navn etter 53 årganger! Fra og med neste nummer heter bladet Elektronikkbransjen og blir utgitt og styrt i sin helhet av ElektronikkForbundet.

Siden 1969 har handler- og leverandørforbundene samarbeidet om et fellesråd, som i 1982 ble utvidet til Radio/TV-bransjens Informasjonskontor (RTI) med fem ansatte, som blant annet har stått som utgiver av bransjebladet. Fra 1990 opphører dette, og allerede i nr. 4/1989 skriver direktør Ove Magndal i ElektronikkForbundet:

– Det er meget beklagelig at leverandørforbundet nå har sagt opp avtalen om Informasjonskontoret og at samarbeidet i sin nåværende form opphører, skriver Magndal.

Han og direktør Svein E. Eliassen i Radio-Leverandørenes Landsforbund (RLL) har begge vært ansvarlige redaktører i bransjebladet. De to har vært direktører i sine respektive forbund siden 1972 og 1978, og i årets to siste utgaver kommer de to med svar og motsvar der de forfekter hver sin versjon av historien bak bruddet.

 

Fra 1986 trenger man ikke lenger konsesjon for å ha satellittmottaker. Bildet er fra Radiobransjen nr. 4/1987, der Telestandard annonserer for sin parabolantenne, produsert av Norsk Hydro.
Antenne heises på plass i Holtbergmasta på Kongsvinger før TV 2 går på lufta i 1992. Foto: Paul Breifjell/Telemuseet

Tuborg på sidelinjen

Langt bedre stemning var det nok noen år tidligere, når NRL i juni 1984 markerer sitt 60 års-jubileum i Sandefjord. På programmet står leverandørutstilling, smilekurs, spekemat, dans, fotballkamp, tautrekking og seilbrettkonkurranse for de rundt 80 NRL-medlemmene som deltar.

– Så ble da også arrangementet i Sandefjord avviklet i en optimistisk og positiv atmosfære. Ikke slik å forstå at alt er bare idyll. Man skal ikke ha snakket lenge med bransjefolk uten at det reises kritikk mot kjeder og mot forbund, fra leverandører mot handlere og omvendt. Det knurres som alltid over priskonkurranse og lave fortjenestemarginer. Men stort sett hersker det borgerfred. Man er på talefot og vel så det, heter det i Radiobransjen nr. 6/1984.

Her refereres det også til salte replikker fra noen av leverandørene, som har regnet ut at utstillingen kostet dem ca. 10.000 kroner per tilstedeværende handler.

Fra tautrekkingskonkurransen som ble avholdt under 60 års-jubileet i 1984.

I artikkelen heter det videre at uhøytidelig idrettsutøvelse er blitt en tradisjon under alle større NRL-tilstelninger, og at det under fotballkampen står Tuborg strategisk plassert på sidelinjen. Kampen blir kommentert av arrangements-general Hans Løken, senere direktør i Elretur.

– Se opp for Løken, Lillelien! heter det.

 

Den første Vårkonferansen

På slutten av dette tiåret i bransjehistorien kan nevnes at Norges første Apple-butikk, Mac&Carry, i 1989 åpner på Sjølyst. Siden blir dette Office Line og Humac, inntil sistnevnte selskap i 2014 kjøpes av Eplehuset. I 1990 blir internett åpnet for kommersiell bruk. I 1992 kommer MiniDisc, TV 2 starter sine sendinger, og i 1993 går P4 på lufta som den første kommersielle riksdekkende FM-kanalen. Norwegian Auto Sound Challenge Association (NASCA, senere Lyd i Bil) etableres i regi av RLL, og i september og oktober åpner NetCom og Telenor sine GSM-nett, på 900 MHz-båndet.

I mai 1992 samler verkstedgruppen i ElektronikkForbundet 60 deltakere til seminar på Kiel-fergen M/S Kronprins Harald. Dette er forløperen til «Vårkonferansen», som i april 2024 gikk av stabelen for 31. gang.

Maxell XLII-S «gullbånd» skal være verdens stilleste bånd. Fra en annonse i Radiobransjen nr. 6/1984.
RLL-direktør Svein E. Eliassen flankert av avtroppende styreformann Hans Petter Noreng (t. v.) og hans arvtaker Finn Erik Eian under RLLs 50 års-jubileum i 1988. Foto: Erik Andersen
Den nye toppkassetten fra BASF, LH maxima I, kan gjengi selv ekstreme synthesizer-partier med konturskarphet, klarhet og uttrykkskraft som tilfredstiller IEC I-normen. Fra en annonse i Radiobransjen nr. 3/1985
Ove Magndal (direktør ElektronikkForbundet, f. v.), Tor Løken (styreformann i RLL) og Svein E. Eliassen (direktør RLL) åpner Lyd & Bilde '93. Foto: Erik Andersen
I 1986 flytter man fjernsynet ut for å få inn satellittsignalene. Fra Telemuseets utstilling ved Tromsø kringkaster. Foto: Norsk Teknisk Museum
NMT 900-mobilen Simonsen 752-70A fra 1987. Foto: Norsk Teknisk Museum

I 1993 arrangeres messen «Lyd & Bilde '93» på Sjølyst, i regi av RLL og ElektronikkForbundet. Selv om deres felles informasjonskontor tre år tidligere er nedlagt, står de to forbundene sammen om en messe som samler 61.500 besøkende på 20.000 kvadratmeter, med 88 utstillere.

På slutten av dette tiåret, i 1993, kommer nyheten om den store endringen på leverandørsiden: Leverandørforbundet LYD & BILDE er navnet på en ny sammenslutning, som samler Radio-Leverandørenes Landsforbund (RLL), Norske Fotoimportørers Landsforbund (NFL) og Leverandørforeningen for Satellitt-Mottakingsutstyr (LSM). Senere vil leverandørene av audio-/video-bånd samt Leverandørforbundet for Mobil- og Telekommunikasjon (LMT) bli med i forbundet, der RLL-direktør Svein E. Eliassen går inn som direktør.

Mer om dette i neste artikkel.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 3/2024, som ble distribuert uke 25. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

Mer om dette i neste artikkel.

Powered by Labrador CMS