I august kommer Grundig og Toshiba, mens Sharp vil lansere sine 3D-modeller på IFA-messa i september. Det samme vil Loewe gjøre, og det er ventet at deres første 3D-modeller kommer i handelen på slutten av året.
JVC har både TVer og prosjektører med 3D på gang, men de selger ikke lenger TVer til forbrukermarkedet i Norge. Også Finlux arbeider med 3D, og hos importøren Target United AS håper man disse kommer i handelen før jul. Hos Bang & Olufsen ønsker man ikke si noe om sine eventuelle 3D-planer, bortsett fra at de følger nøye med på utviklingen.
De fleste leverandørene har i tillegg til 3D-TV også 3D-BD-spillere klare. Det er viktig at disse koples sammen med en HDMI 1.4-kabel for at 3D-bildet skal overføres. Det er valgt ulike strategier når det gjelder om briller og IR-senderen fra TV til de aktive brillene skal følge med eller selges som ekstrautstyr. Felles for flere leverandører er at modeller fra mellomnivå og oppover er 3D-klare.
Ulike briller
De fleste ser ut til å gå for aktive LCD-briller som åpner og lukker seg synkront med TV-bildet (active shutter), men det finnes også modeller der man brukes passive briller med polarisert glass. Flere har hatt og har teknologiprosjekt på gang der de arbeider for å utvikle brilleløse 3D-løsninger (autostereoskopi), men problemet her er at innsynsvinkelen blir for snever. Ingen har sagt noe om når brilleløst 3D-fjernsyn eventuelt er klart for markedet.
På innholdssiden er det foreløpig ikke kommet mange 3D-BD-titler, men Hollywood sitter på en stor base 3D-filmer. Når det gjelder kringkasting i 3D har Telenor uttalt at de ønsker å posisjonere seg på samme måte her som de gjorde med HD-TV på Canal Digital. De første interne testsendingene i 3D vil de gjennomføre i slutten av mai i forbindelse med tennisturneringen French Open.
Etter at prototyper av 3D-TVer er blitt vist i noen år, har utviklingen eskalert siden IFA-messa i 2009. Den gang offentliggjorde Panasonic at de ville ha sine første 3D-modeller klare for salg i 2010. Deres plasmamodell VT20 vil koste 24.000 kroner i 50-tommers størrelse. Senere i sommer kommer en 65-tommers modell til 44.000 kroner.
Philips i mai
På CES-messa i januar var 3D-karusellen i gang fra flere leverandører. Både LG, Sony, Samsung og Toshiba viste 3D-TVer i Las Vegas. Philips var ikke til stede på messa, men de introduserer 3D i alle sine 200 og 400 Hz-modeller. Først i butikkene kommer 8000-serien. Dette skjer i mai, i størrelsene 32, 37, 40, 46 og 52 tommer. Denne serien har sidemontert LED-belysning av LCD-panelet. Mot slutten av sommeren kommer 9000-serien til Philips, i størrelsene 32, 40 og 46 tommer. Disse LCD-TVene har det Philips kaller direkte-LED, der LED-lampene er plassert bak skjermen og lysstyrken justeres i tråd med TV-bildet (lokal dimming med 224 soner). På IFA viser Philips sin nye Cinema 21:9-modell, i 58 tommer med 3D-funksjonalitet. Samtidig lanserer de to nye 3D-BD-spillere og et hjemmekinoanlegg med 3D-BD-spiller.
I likhet med Panasonic og LG tilbyr Philips foreløpig ikke konvertering av 2D-innhold til 3D. Mikael Herje i Philips forklarer dette med at konverteringen ikke gir god nok kvalitet. Philips har tidligere vist prototyper av 3D-TVer der man ikke trenger briller (autostereoskopi), men selskapet har inntil videre lagt dette teknologiprosjektet på is.
Philips’ nye 3D-BD-spiller kommer i butikkene før sommeren, og vil koste rundt 2.500 kroner. Det blir mulig å oppgradere denne til 3D via USB eller trådløst internett når programvaren er klar i løpet av sommeren. Philips kaller sine TVer 3D-klare, og selger som tilbehør sett med to aktive briller og en IR-sender som koples til TVen. Brillene selges også enkeltvis.
LG var først
Vi har tidligere skrevet at LG Electronics kom først med 3D-TV i butikkene, med LD950. LCD-TVen bruker den passive teknologien, der brillene har de samme polariserte glassene vi kjenner fra kino. 47-modellen koster 23.000 kroner, og brillene 25 kroner per stykk.
I mai kommer LG med ytterligere seks LCD-modeller med aktive briller. Til høsten kommer flere – også plasma. Toppserien LX950 kommer i 47 og 55 tommer, til 28.000 og 34.000 kroner. LCD-TVene har det LG kaller Full LED bakbelysning, og skal gi full HD 1080p på begge øyne ved bruk av de aktive 3D-brillene.
LX650 har kant-LED og kommer i 42 og 47 tommer til 19.000 og 21.000 kroner. Med LX950 følger det med to par aktive briller i eska, med LX650 ett par. Ekstra briller vil koste rundt tusen kroner.
3D-BD-spilleren BX580 er priset til 3.000 kroner. LG har også en 3D-prosjektør i kjømda. Denne bruker passiv teknologi, og man trenger et sølvlerret for å få 3D-følelse. Selskapet kommer også med datamonitorer med 3D, først ut er 23-tommeren W2363D-PF til 3.800 kroner med aktiv teknologi.
Grundig og Sharp
Grundig har to TVer i Fine Arts-serien klare med 3D-funksjonalitet i august. Dette er LED LCD-modeller med 200 Hz, og de kommer i 46 og 55 tommer.
På IFA viser Sharp sine LED LCD 3D-TVer med aktive briller, samt 3D-BD-spillere. Disse kommer i butikkene i september. TVene vil få Sharps nye Quatron-panel, der man i tillegg til rødt, grønt og blått (RGB) får et fjerde punkt med fargen gult. Hos Sharp arbeider man fortsatt med 3D-TVer der man ikke trenger briller. Etter det vi kjenner til, er det Sharp som leverer paneler til de nye håndholdte spillkonsollene fra Nintendo. Disse får trolig navnet 3DS, og skal gi tredimensjonale spillopplevelser uten briller.
Toshiba regner med at deres første 3D-modeller når det norske markedet i august. Dette er de nye Cell-TVene med en ekstern mediaboks med 3 terrabyte harddisk og åtte innebygde TV-mottakere. Prisen for 46-tommeren blir rundt 35.000 kroner. Som Sharp og Samsung tilbyr Toshiba konvertering av vanlige 2D-bilder til 3D.
Sony 3D-oppgraderer PS3
Vi har tidligere omtalt Sony og Samsungs 3D-utrulling. Oppsummert kommer Sony med sine LCD-modeller i Bravia-serien i juni og juli, med side- og bakmonterte LED-lamper. På LX900 er den infrarøde senderen til de aktive 3D-brillene integrert, og det følger med to briller. Til HX800 og HX900 selges sender og briller som tilbehør, til 900 kroner for brillene og noe mindre for senderen.
Sony har med firmwareoppgraderingen 3.30 gjort PlayStation 3 3D-klar for spill, og det er ventet at underholdningsmaskinen vil kunne takle 3D-BD-filmer med neste oppgradering (trolig 3.40). Når Sonys 3D-TVer kommer i handelen, vil kundene få med fire 3D-spill som kan lastes ned til PS3: Wipeout HD, Motorstorm Pacific Rift, Pain og SuperStardust HD.
Samsung med LCD, LED og plasma
Samsung kom med sine 3D-TVer i handelen i månedskiftet april/mai. 7-serien kommer både i LCD, LED LCD og plasma, mens 8- og 9-serien kommer i LED LCD. 9-serien kommer 2 halvår. Med hver 3D-klare TV følger det ett par aktive 3D-briller. Alle modellene har 200 Hz og gir full HD på begge øyne ved bruk av 3D-brillene. Samsung har 3D-BD-spiller i BD-C6900 og hjemmekinoanlegget HT-C6930W med 7.1-lyd. Kjøper man 3D-spiller og –TV, får man 3D-BD-filmen Monsters Vs. Aliens og to ekstra briller på kjøpet. En komplett pakke med rimeligste 3D-klare TV LE40C755R2W og spilleren BD-C6900 vil koste 15.000 kroner. Den 29 mm dype plasmamodellen PS63C7705 på 63 tommer koster 32.000 kroner. Samsung har flere modeller med trippelmottaker (DVB-S/DVB-C/DVB-T) godkjent av operatørene, også med DVB-S-godkjenning fra Canal Digital.
Nye konkurranseparametre
Med innføringen av 3D-TV har produsentene fått flere nye konkurranseparametre. Siden 3D-brillene stjeler noe lys, kreves mer lyssterke skjermer. Visse typer lysstoffrør har en blinkefrekvens som går i takt med de aktive brillene, men det finnes løsninger for å motvirke dette. Synkroniseringen av TV og brille er viktig, for at man ikke skal se deler av bildet som er tiltenkt det andre øyet (Cross Talk). De fleste apparatene som kommer i butikkene gir full HD på begge øyne (1080p), men det er uenighet om hvilken skjermteknologi som gir den beste 3D-opplevelsen. Enkelte leverandører bruker den økte prosessorkraften til å konvertere 2D-sendinger til 3D, mens andre har valgt bort dette fordi de mener resultatet er for dårlig. Når det gjelder de aktive brillene som brukes, har det vært vanskelig å få oversikt over hvor ofte LCD-panelet i brillene åpnes og lukkes – og om de kan brukes om hverandre. Når det gjelder åpning/lukking har vi hørt tall fra 48 til 240 ganger i sekundet per øye. Produsentene arbeider nå med å finne ut hvilken hastighet som gir den beste 3D-opplevelsen. Det har også vist seg at brillene fra én produsent ikke kan brukes på TVer fra en annen produsent. Som et kuriosa nevner vi at Home Cinema Choice (hcc.techradar.com) har funnet ut at de aktive brillene til Samsung og Panasonic fungerer om hverandre – hvis man bruker dem opp ned!