Sonys flaggskipmodell XZ Premium kom i salg i sommer, og på IFA-messen i Berlin viste selskapet fram to nye modeller i samme familie.
– Både ZX1 og ZX1 Compact bygger på det vi gjorde med XZ Premium. Den store nyheten er at vi igjen kommer med en kompakt modell uten kompromisser på spesifikasjoner. Vi er de eneste som har mindre modeller med full flaggskipfunksjonalitet, og det har vært tatt svært godt imot i Norden, sier Rikard Skogberg, nordisk PR- og produktansvarlig i Sony Mobile, til fagbladet Elektronikkbransjen.
Ny vidvinkel i front
Annonse
I XZ Premium introduserte Sony muligheten til å ta video i super-saktefilm, og denne videreføres i de nye modellene.
– Et vanlig mobilkamera bygges i to lag, ett som tar inn lys og ett som er elektronikken. Vi har nå klart å etse inn et lag til mellom disse to, med DRAM-minne. Det gjør at når kameraet skal prosessere et bilde, kan den gjøre det uten å lagre bildet i telefonens minne. Det gjør prosesseringen opp til fem ganger raskere, og vi er de eneste på markedet i dag som har klart dette, sier Skogberg.
Vi ser en stor vekst i det øverste segmentet, og folk bruker stadig mer penger på hodetelefonene sine
På den måten kan du fange øyeblikk som er 0,2 sekunder langt, men spille dem av i saktefilm over seks sekunder, i en oppløsning på 720p.
Også funksjonen «predictive capture», er videreført. Når kameraet er i gang og fanger opp en bevegelse, begynner det automatisk å lagre bilder i sensorens innebygde minne.
– Nå gjør vi dette ikke bare på motiver i bevegelser, men også for å fange smil, sier Skogberg.
Annonse
ZX1 og ZX1 Compact er nesten helt like på spesifikasjonssiden, men i tillegg til at førstnevnte har fått litt større minne, kan kompakt-versjonen skilte med et helt nytt frontkamera.
– ZX1 Compact har en ny type vidvinkel på 120 grader, perfekt for gruppebilder eller motiv med vakker natur i bakgrunnen. Du kan også helt enkelt bytte til en normal vinkel på 80 grader ved å klikke på skjermen, sier Skogberg.
Se deg i 3D
Funksjonen som fikk mest oppmerksomhet var likevel muligheten for å skanne deg selv, en kompis eller andre objekt i 3D.
– 3D Creator-appen er Sonys egenutviklede applikasjon for rask og enkel 3D-skanning. For første gang på en smarttelefon kan du fange 3D-skanninger av høy kvalitet på bare ett minutt, sier Skogberg.
Løsningen har fire forskjellige skannemodus: Hodeskanning, ansiktsskanning, matskanning og friskanning. Hver modus har en tilpasset guide for enkel bruk, og etter at du har fullført 3D-skanningen, kan du dele resultatet med vennene dine i sosiale medier og i meldingsapper, eller la de skannede elementene dine komme til live gjennom kameraets AR-app, diverse tredjepartsapplikasjoner, eller som et levende bakgrunnsbilde. Du kan også sende skanningen til en 3D-printer og lage din egen suvenir.
– Nesten alle menn vi skanner sier «det ble litt feil her bak på toppen av hodet», men dessverre er det nok riktig gjengitt, spøker mobilsjefen.
Annonse
Skogberg tror vi bare er i starten av et økende 3D økosystem.
– Google annonserte nettopp utviklingen av APIer for Android, hvor du kan bygge apper og legge på 3D-modeller. Sony er foreløpig de de eneste som kan få inn deg inn i denne type løsninger, og har stor tro på at det vil skje mye på området, for eksempel innen spill.
Vi er de eneste som har mindre modeller med full flaggskip-funksjonalitet, og det har vært tatt svært godt imot i Norden
Begge telefonene kommer i salg 6. oktober til en pris på henholdsvis 6.790 og 5.490 kroner. Der de fleste andre mobilprodusentene stort sett leverer sine telefoner i grått, hvitt eller svart, har Sony lenge turt å legge på litt mer farger. Xperia XZ1 kommer i fargene mørk blå, sort, varmt sølv og en dus rosatone, mens kompaktversjonen får litt mer trøkk i fargene med en turkis-blå versjon, sort, hvitt sølv og en knæsjere rosa modell.
– Forhåndsbestilling er mulig fra og med 14. september, hvor Xperia XZ1 kommer med de nye hodetelefonene h.ear on 2 Wireless NC på kjøpet. De har en verdi på 3.300 kroner, og kommer selvsagt i matchende farger med mobilen, sier Skogberg.
Ny variant av toppmodell
Sony hadde også flere hodetelefon-lanseringer på messen.
– I fjor på IFA lanserte vi MDR-1000X, vår toppmodell med støyreduksjon som vi har hatt kjempestor suksess med. Nå kommer vi med oppfølgeren WH-1000XM2, og vi har tatt med alle de populære funksjonene fra forgjengeren og lagt på mange flere, sier Tanni Toft, senior produktansvarlig for lyd i Sony.
En av nyhetene måler lufttrykk gjennom en sensor, som optimerer støyreduksjonen for eksempel når du sitter på fly.
– Vi har også forbedret batterilevetiden, nå holder klokkene i 30 timer med støyreduksjon, og 38 timer om du slår den av. Har du glemt å lade hodetelefonene, kan du også bruke dem med kabel, sier Toft.
Prisen på de nye klokkene vil ligge rundt 4.000 kroner.
– Hvordan er markedet i Norden for hodetelefoner i dette prissjiktet?
– Vi ser en stor vekst i det øverste segmentet, og folk bruker stadig mer penger på hodetelefonene sine, sier Toft.
Det stemmer overens med tallene Stiftelsen Elektronikkbransjen la fram for første halvår, hvor andelen som har kjøpt hodetelefoner over 3.000 kroner er 13 prosent, mot 8 prosent i første halvår 2016.
Smarte funksjoner
Sony har også laget en ny app hvor du kan slå på ulike funksjoner, definere hva de ulike modusene skal inneholde, og automatisk tilpasse disse ut fra hvordan du beveger deg.
Om du begynner å gå, vil klokkene oppdage at det er det du driver med, og slå på modusen du har definert, for eksempel at hodetelefonene skal slippe gjennom mer lyd slik at du kan følge med på trafikken. Setter du deg ned foran skrivebordet på jobb, kan de automatisk skru på støydempingen igjen.
Sony viste også fram en slyngevariant, WI-1000X, som er litt mer diskret og passer kanskje godt i et åpent kontorlandskap, samt et par helt trådløse propper, WF-1000X. Sistnevnte kommer i et etui som i tillegg til å huse proppene, også har et innebygget batteri som lar deg lade opp enhetene to ganger. De nye hodetelefonene er ventet på markedet i løpet av september, og prisene på slyngevarianten vil ligge på 3.200 kroner, mens proppene vil koste 2.500 kroner.