Ted Muchow viser frem designprogrammet til 3D-skriveren

3D-SKRIVERE TIL FOLKET

Det svenske firmaet Panospace lanserer 3D-skrivere til kontor, skole og privatbruk. Den skal i følge produsenten være raskere enn konkurrentene.

Publisert

Bruken av 3D-skrivere til privat bruk har ikke vært stor. Det har stort sett vært brukt til å lage små figurer eller leker. Samtidig har det tatt lang tid å skrive ut figurene. Nå kommer raskere skrivere som er beregnet for privat bruk.

Lager deler og modeller

Denne modellen av et menneskehjerte, brukt til undervisning, er detaljert. Legg merke til blodårene.

– Vi har fokus på tre segmenter, det er privatbruk, til skoler og til små bedrifter, sier Ted Muchow i Panospace.

De viser frem en 3D-skriver på IFA som har en utsalgspris på under 6.000 norske kroner. Som mange andre 3D-skrivere brukes en plasttråd, såkalt PLA-tråd, som smelter og det bygge lag på lag, til det man skriver ut er ferdig. Den nye skriveren har fått modellnavnet Panospace One.

Vi vokser raskt, og planen er nå å komme inn i de etablerte elektronikk kjedene

– Her har vi skrevet ut en modell av et menneskehjerte. Dette kan brukes i undervisningsøyemed, og elevene kan sette inn forskjellige deler i hjertet, som eksempelvis hjerteklaffer, sier Muchow. Han viser samtidig frem en plast bolt med gjenger og mutter. Denne kan brukes som modell før man produserer den i stål.

– Hastigheten på 3D-skrivere har vært en utfordring, men denne modellen skriver vesentlig raskere enn våre konkurrenter, sier Muchow

Både modeller av bolter med mutter og kroppsdeler kan skrives ut.

Eget tegneprogram

Sammen med skriveren følger det med et spesialprogram. Her kan det som skal skrives ut designes på forhånd. Programmet angir hvor mye PLA-tråd som vil brukes, avhengig om produktet som skrives ut er hult eller massivt. Skriveren skriver kun en farge av gangen, men ønskes flere farger, kan forskjellige deler settes sammen. En rull med PLA-tråd koster rundt 140 kroner.

Hastighet på utskrift har vært et problem for 3D-skrivere. Men Panospace One har i følge Muchow en høy utskriftshastighet med god kvalitet.

– Når du har designet produktet ferdig, så overfører du det til skriveren via minnekort eller usb. Vi ser også på trådløse løsninger, sier Muchow.

Panospace har hovedkontor i Sverige, og fem ansatte i Europa. I tillegg har de tretti ansatte i Kina og fem i USA.

3D skriveren fra Panospace vil koste rundt 6.000 kroner.

– Vi vokser raskt, og planen er nå å komme inn i de etablerte elektronikk kjedene. Hovedfokuset er å få flere til å bruke 3D-skrivere, sier Muchow.

Powered by Labrador CMS