Konsernsjef Sigve Brekke i Telenor fikk demonstrert fjerndiagnostikk i praksis da 5G-piloten ble åpnet på Kongsberg. Foto: Telenor

NY MOBILTEKNOLOGI ÅPNER FOR NYE TJENESTER

KRONIKK: Femte generasjons mobiltjenester vil være viktig for både selvkjørende biler og ikke minst helsesektoren.

Publisert

I fjor skrudde Telenor 5G-nettet på i pilot og Kongsberg ble den første byen i Skandinavia til å få den femte G-en. Globalt ser man et kappløp hvor stadig flere byer blir testsenteret for 5G, og både leverandører av utstyr, ulike industrisektorer og telekom deltar i testene.

Naeem Zahid, lege og forretningsutvikler inne ehelse hos Telenor. Foto: Telenor.

Skiller seg på tre områder

5G skiller seg fra tidligere mobilteknologi på særlig tre områder. Vi får muligheten til å kunne levere veldig høye datahastigheter, åpne nettet for langt større tetthet av enheter, og levere svært høy pålitelighet med lav forsinkelse i nettet. Den nye teknologien åpner også for at man kan «skivedele» nettet i dedikerte og skjermede nett for utvalgte funksjoner og sektorer.

Patrick Waldemar, dr.ing. og forskningssjef for teknologi hos Telenor. Foto: Telenor.

Disse egenskapene er spesielt viktig innenfor eksempel robotiserte produksjonsfasiliteter og selvkjørende biler. Vi spår at helsesektoren kan bli en av de store vinnerne når 5G får bredere dekning.

Overføring av store mengder data kan være aktuelt innen røntgentjenester i distriktene. Den økte tettheten av sensorer kan støtte bred digital oppfølging av pasienter på sykehus og sykehjem. Lav forsinkelse i nettet kan understøtte fjernstyrte roboter for diagnostikk og inngrep. Et skivedelt mobilnett med ovennevnte egenskaper vil kunne gi et bedre nødnett. Nødetater vil kunne kommunisere på tvers av etatene med ikke bare lyd som i dag, men også høykvalitets video. For distrikter som opplever at helsetjenester legges ned eller flyttes til store byer, kan 5G være redningen som tillater at man fortsetter å levere gode tjenester der hvor pasienten bor.

Kan skape nye tjenester og tjenestemodeller

De mange mulighetene som oppstår i skjæringspunktet mellom mobil teknologi og helsetjenester vil bli fruktbar mark for den raskt fremadvoksende helsenæringen i Norge. Her vil være muligheter for oppstartsselskaper, etablerte aktører og forskningsinstitusjoner. Det kan skapes nye tjenester og tjenestemodeller. For eksempel vil opplæring av helsepersonell i større grad kunne benytte seg av sanntids strømming av høyoppløst video for simulering og trening. Det er nettopp disse aspektene som er årsak til neste område som får 5G-dekning er Intervensjonssenteret på Rikshospitalet i Oslo, et forskningssenter for nye metoder. Telenor leder et pan-Europeisk forsknings- og innovasjonsprosjekt, 5G-VINNI, der Rikshospitalet er en av brukerne som vil teste mulighetene som ligger i den nye teknologien og ha en dialog om deres behov for nye kommunikasjonstjenester. Et av områdene som vil testes er fjernstyring av ultralydmaskiner.

Med Android TV som plattform kan vi tilby både strømmetjenester, apper, lineær-TV og smarte funksjoner

5G-nettet vil gi bedre datasikkerhet

Svak datasikkerhet bremser ofte utrulling av ny teknologi i helsesektoren. 5G-nettet vil kunne gi bedre sikkerhet enn mange av teknologiene vi har i dag. I motsetning til wi-fi som benytter åpne frekvenser, er 5G-nettet lagt til lisensierte frekvensbånd, med sterke krav til sikkerheten i operasjon av tjenestene. Med et skivedelt nett, hvor en «skive» er forbeholdt helsetjenester, vil man sikre helsedata, og kun gi tilgang til autoriserte aktører. Den høye påliteligheten vil gi en sikrere tjeneste ved at det vil være minimal nedetid i nettet og stor tilgjengelighet av tjenesten.

På sikt vil tjenestene som gir medisinsk verdi og økonomisk nytte, samt lette hverdagen til pasientene og helsepersonellet, vinne frem. 5G er en underliggende mobil teknologi som kan bære de gode tjenestene. Om helsesektoren klarer å ta i bruk mulighetene som finnes, kan sektoren bli en vinner i 5G-utviklingen.

Powered by Labrador CMS