Mikael Åkerström, PR-ansvarlig for Xiaomi i Norden og norsk salgssjef Olav Nordstoga viste fram selskapets nyeste telefoner på hotellet The Thief i Oslo. Foto: Marte Ottemo

XIAOMI SATSER I NORGE

Xiaomi etablerte norgeskontor for ett år siden, midt under koronapandemien. Nå planlegger de vekst i både ansatte og varegrupper.

Publisert Sist oppdatert

I høst hadde det kinesiske selskapet sin første norske pressekonferanse i Oslo, og lanserte sine nye mobiler Xiaomi 11T og 11T Pro. Samtidig varsler de at Xiaomi skal satse enda mer på resten av det smarte økosystemet.

Den nye Xiaomi 11T Pro lander fra null til hundre på bare 17 minutter. Foto: Xiaomi

– Vi har over 2.000 ulike produkter under Xiaomi-navnet, og nå har vi lansert en ny hovedstrategi. Xiaomi har alltid vært kjent for smarttelefoner, men nå skal vi investere over sju milliarder dollar på det vi kaller AIoT – smartprodukter som TV, lamper, vaskemaskiner og til og med elbiler, sier Mikael Åkerström, PR-ansvarlig for Xiaomi i Norden, til fagbladet Elektronikkbransjen.

Xiaomi har alltid vært kjent for smarttelefoner, men nå skal vi investere over sju milliarder dollar på det vi kaller AIoT

Superkjapp lading

Xiaomi har hatt produkter tilgjengelig i Norge i flere år, men startet norgeskontor i desember 2020. Salgssjef Olav Nordstoga er foreløpig eneste norske ansatte, men sier de planlegger vekst i antall ansatte.

– Vi har gode samarbeid med kjedene, og jobber nå med å bygge opp operatørene hvor vi i dag jobber med Telenor og Ice, sier han.

De tre nye mobilene som ble presentert er Xiaomi 11T, 11T Pro og 11 Lite 5G, og fra og med denne lanseringen pensjoneres «Mi» som navn på selskapets flaggskiptelefoner.

Xiaomi 11T Pro er ifølge Åkerström den første telefonen på markedet som har en 120 watts lader, og fra tom telefon til fulladet skal mobilen kun bruke 17 minutter.

Xiaomi 11T har mange av de sammen funksjonene som storebror, men kjører blant annet på en Medietek-prosessor. Foto: Xiaomi

– Du trenger aldri mer bekymre deg om lavt batteri, og de som er engstelig for brannfare slipper nå å lade over natten. I tillegg gir det bedre batterihelse, sier han.

Både 11T Pro og 11T har et batteri på 5.000 mAh, og der toppmodellen har en Snapdragon 888-prosessor under panseret, sitter det en Mediatek-prosessor i lillebror.

Xiaomi 11 Lite 5G er den rimeligste telefonen i høstens lansering. Foto: Xiaomi

Det er likevel kameraet og spesielt videofunksjonene Xiaomi trekker fram under denne lanseringen. Kamerasystemet på baksiden av 11T Pro består av tre objektiver, hvor hovedobjektivet på 108 MP er supplert med 2x telemakro og et 120 graders ultrabredt objektiv. Det lar brukeren ta bilder eller video i opptil 8K-oppløsning, og de nye funksjonene i telefonen inkluderer også en rekke verktøy for oppretting og redigering med AI-støtte.

For å se innhold på best mulig måter har også skjermen fått en oppgraderingen. Den 6,67-tommers amoled-skjermen har en oppløsning på 2400x1080, 120 Hz oppdateringsfrekvens og håndterer TrueColor, Dolby Vision og HDR10 +. Lysstyrken er på 1000 nits, mens lyden besørges av de doble «sound by Harman Kardon»-høyttalerne. Prisen vil ligge på 7.000 kroner.

Nytt nettbrett

Xiaomi 11T har mye til felles med Pro, her er det samme kameraoppsettet og lignende skjermfunksjoner, men til en lavere pris på 6.000 kroner.

Kineserne lanserer også et nytt nettbrett med smartpenn. Foto: Xiaomi

På begge modellene retter Xiaomi seg mot TikTok- og Instagram-brukerne med sitt AI Cinema-verktøy. Det skal gjøre det enkelt å lage effekter som timelapse, time-freeze og mer.

Den rimeligste modellen, Xiaomi 11 Lite 5G New Edition, har et slankt design og veier 158 gram, og har de samme AI -funksjonene for foto og film som 11T Pro og 11T. Den støtter som navnet antyder 5G, og kjører på en Qualcomm SnapdragonTM 778G -prosessor. Prisen ligger på 5.500 kroner.

Mi Smart Band 6 har blant annet støtte for NFC og betalingsløsninger. Foto: Xiaomi

Xiaomi lanserer også en ny versjon av aktivitetsarmbåndet Mi Smart Band 6, til en pris på 600 kroner. I tillegg til teknologi som måler alt fra søvnkvalitet og stressnivåer til oksygenmetning i blodet, har Mi Smart Band 6 NFC også støtte for NFC-teknologien som brukes for eksempel i mobilbetalinger og integrert støtte for stemmeassistenten Amazon Alexa. Foreløpig er det ingen norske banker med i betalingssamarbeidet, men en del svenske avtaler er på plass, og det jobbes med det norske markedet også, ifølge Xiaomi.

Du trenger aldri mer bekymre deg om lavt batteri, og de som er engstelig for brannfare slipper nå å lade over natten

Xiaomi Pad 5 er siste produkt ut i høstens lansering, og kommer med Xiaomi Smart Pen. Den 11 tommer store skjermen har en oppdateringsfrekvens på 120 Hz, prisen vil ligge rundt 4.300 kroner, men når det kommer i salg i Norge er foreløpig ikke bekreftet.

Planlegger el-bil

Xiaomi lager som kjent produkter fra mobiltelefoner til robotstøvsugere og hvitevarer. Nå har selskapet annonsert at de tar steget inn i smarte el-biler.

– Vi har opprettet datterselskapet Smart Electric Vehicle for å drive satsingen, og skal investere 10 milliarder dollar over de neste 10 årene, sier Åkerström.

Elbil-satsingen er helt i startfasen, men allerede er første investering på 1,5 milliarder dollar gjort.

Nye Xiaomi 11T Pro har flere AI-baserte videofunsjoner, blant annet "freeze frame". Foto: Xiaomi

– Norge har jo kommet mye lengre enn oss i Sverige, hvor elbil har blitt et klassespørsmål i stedet for at vi diskuterer hvordan vi gjør overgangen. Når første kommersielle modell kommer på markedet er ikke klart, men dette er en langsiktig satsning. Fabrikken skal bygges, men det er ennå ikke klart hvor den skal ligge, sier han.

Det er Xiaomi-grunnlegger Lei Jun selv som leder elbil-selskapet, og ryktene sier at fabrikken vil ligge i frihandelssonen Beijing Economic and Technological Development Area i Yizhuang like sør for den kinesiske hovedstaden, også kjent som «Beijing E-Town».

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 6/2021, som ble distribuert 23. november. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS