OnePlus 9 Pro (t. h.) koster med 5G fra 9.900-10.900, mens OnePlus 9 med 5G koster 7.900-8.900 kroner. Foto: OnePlus

VIL GI ALT OG MEST FOR PENGENE

– OnePlus 9 Pro er for dem som vil ha alt, mens OnePlus 9 er for dem som vil ha mest mulig for pengene, sier PR-sjef Mikael Åkerström.

Publisert Sist oppdatert

Når det kinesiske selskapet den 23. mars lanserer sine to nye mobiltelefoner, er det i samarbeid med svenske Hasselblad på kamerasiden.

– Det er én ting våre brukere alltid har gitt oss tilbakemeldinger på, og det er kameraet. Vi hadde derfor en kraftig forbedring av kameraet i 8-serien, men det er ingenting sammenlignet med steget vi nå tar med 9-serien, i samarbeid med Hasselblad. Dette handler om så mye mer enn å sette Hasselblads navn på vårt produkt, og er en seriøs satsing fra vår side der vi utvikler fremtidens beste mobilfoto-system. Over tre år investerer vi 150 millioner USD i dette, sier Mikael Åkerström til fagbladet Elektronikkbransjen.

Har vært på månen

Mikael Åkerstrøm er PR-sjef for OnePlus i Norge og Sverige. Foto: OnePlus

Hasselblad, som har en historie tilbake til 1841 i Gøteborg, startet i 1941 sin egen kameraproduksjon etter en bestilling fra det svenske forsvaret. I 1948 kom deres første modell for det sivile markedet, 1600 F, som var verdens første enøyde speilreflekskamera i mellomformat (6x6 cm) med utbyttbare objektiv og magasin. Selskapet ble snart en av verdens mest kjente produsenter av mellomformatkameraer for det profesjonelle markedet, og mellom 1969 og 1972 ble det lagt igjen 12 Hasselblad-kameraer på månen - for å spare vekt på returen. I 1976 ble Hasselblad kjøpt av det svenske investeringsselskapet Säfveån AB, i 1984 ble selskapet notert på Stockholmsbørsen, og i 2017 ble den kinesiske droneprodusenten DJI Innovations majoritetseier.

Tanken er at vi sammen skal gå i bresjen om å utvikle det beste mobilkamera-systemet

– I 9-serien har vi kombinert det beste fra Hasselblads programvare og deres naturlige fargekalibrering med vår optikk og kunnskap om mobiltelefoner. Våre utviklingssentre samarbeider, og tanken er at vi sammen skal gå i bresjen om å utvikle det beste mobilkamera-systemet. Senere vil vi utvikle samarbeidet til også å omfatte hardvare og optikk, sier Åkerström.

Ikonisk selskap

Utviklingen av fargekalibreringen skal ha tatt flere måneder, der en av utfordringene var å overføre avansert fargebehandling fra et tradisjonelt kamerasystem til mobilkameraet.

– Ni av ti fotograferer helautomatisk, men i Hasselblad Pro-modusen kan man virkelig gjøre alt helt manuelt; som ISO, fokus, eksponeringstid og hvitbalanse. Man kan også fotografere i 12-bits RAW-format, som gir 64 ganger flere farger enn 10-bits RAW som er det vanlige i andre mobiler.

Åkerström legger ikke skjul på at det for OnePlus’ medarbeidere er stas å samarbeide med Hasselblad.

– De er et ikonisk selskap, og siden Norden er et viktig marked for OnePlus er det gunstig at Hasselblad er svensk, sier Åkerström.

OnePlus 9 og 9 Pro har begge kamera utviklet i samarbeid med svenske Hasselblad. Foto: OnePlus

Hovedkameraet er på 48 MP og har en IMX789-sensor fra Sony på 1/1,4 tommer og lysstyrke f/1,8.

Ultravidvinkelen er på 50 MP med Sonys IMX766-sensor som skal være 2,3 ganger større på de fleste andre mobiler, med lysstyrke f/2,2. Her skal kameraet redusere forvrengningen i kantene til én prosent, slik at den knapt merkes tross brennvidden. Dette objektivet skal også kunne ta makrobilder med en nærgrense på 4 centimeter. En monocrom linse brukes både til sort/hvitt- og mer kreative bilder.

120Hz til 1Hz

Objektivene over er både på 9 Pro og 9, mens det kun er 9 Pro som har teleobjektivet på 3,3x (77mm).

– Vi vil gi våre kunder den beste fotoopplevelsen, og video er en av de viktigste funksjonene. I 9-serien har vi lagt inn HDR også i vidvinkelen, 8K med 30 bilder i sekundet, og 4K i hyperlapse slow motion. Nightscape 2.0 gir forbedret klarhet, mindre støy og mer nøyaktige farger ved fotografering i mørkere omgivelser, sier Åkerström.

OnePlus Watch er IP68-sertifisert, har over 110 ulike treningsmodi, GPS og pulsmåler. Pris: 1.700,- Foto: OnePlus

Nesten like viktig som kameraet mener han skjermen er.

– 9 Pro har det vi kaller Fluid Display 2.0, med LTPO-teknologi (Low Temperature Polycrystalline Oxide), som er den mest avanserte som brukes i oled-skjermer. Denne gir lynrask berøringsrespons når man spiller, og justerer automatisk oppdateringsfrekvensen fra 120 Hz ned til 1 Hz. Hvis man ser på statiske bilder eller kart, som ikke behøver gjengis med mer enn 1 Hz eller så, sparer man mye strøm. Det finnes konkurrenter som har 1-60 Hz eller 10-120 Hz, men vi dekker altså 1-120 Hz. Dette gjør 9 Pro hele 50 prosent mer energieffektiv enn 8 Pro, sier Åkerström.

Denne gir lynrask berøringsrespons når man spiller

WiFi 6 og 5G

Skjermen på 9 Pro er 6,7 tommer stor med 3215x1440 bildepunkter og kurvede kanter. 9-modellen er ørlite mindre, med 2400x1080 punkter i en flat skjerm. Også denne har 120 Hz oppdateringsfrekvens, men ikke LTPO. Begge modellene har Amoled-skjerm.

Andre forskjeller er at 9 Pro er alene om å ha en IP-sertifisering, optisk bildestabilisering og støtte for 50W trådløs lading (9 har 15W trådløs lading).

OnePlus’ nye trådløse lader har to spoler, og lader 9 Pro like raskt vertikalt som horisontalt. Foto: OnePlus

– Aldri tidligere har modellene i en serie vært så like hverandre, sier Åkerström.

Både 9 Pro og 9 har en Qualcomm Snapdragon 888-prosessor på 2,84 GHz med åtte prosessorkjerner. Begge modeller kommer med WiFi 6 og 5G.

– 9 Pro har også HyperTouch i skjermen, som innebærer at vi har lykkes i å redusere synk-hastigheten fra skjermen til prosessoren seks ganger, til 25-30 millisekunder, noe som gir en mer responsiv spillopplevelse, sier han.

50W trådløst

Fargenøyaktigheten på 9 Pro skal være 0,3 JNCD (Just Noticeable Colour Difference), ifølge DisplayMate. Lysstyrken på 9 Pro er 1300 nits, mens 9-modellen har 1100 nits.

– Ved siden av kamera og skjerm er ladingen vårt tredje hovedargument når vi presenterer 9-serien. Med Warp Charge 65T har man i løpet av et kvarters lading med kabel nok strøm til hele dagen, og i løpet av 29 minutter lader man fra 1 til 100 prosent. Dette er mulig takket være en ny battericelle med lavere intern motstand og en ny programvare som gir lading med høyere watt. Batteriet på begge modeller er på 4.500 milliampere, kjølesystemet er i flere lag, og laderen som følger med i esken gir 45W, sier Åkerström.

Som nevnt kan 9 Pro lades trådløst på 50W, fra 1-100 prosent på 43 minutter.

OnePlus slipper også sin første smartklokke; OnePlus Watch.

– Dette er et svært etterlengtet produkt, og driftstiden er to uker mens man med 20 minutter lading har nok strøm til én uke. Urskiven er 46mm og prisen er 1.700 kroner, sier Åkerström.

I løpet av 29 minutter lader man fra 1 til 100 prosent

OnePlus Watch er IP68-sertifisert, har over 110 ulike treningsmodi, GPS og pulsmåler.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 2/2021, som ble distribuert 19 april. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS