MED ØYNE I NAKKEN – 360-GRADERS FILM

Med VR-briller kan man via video få en opplevelse av å være der det skjer, siden videoen er tatt opp med et 360-graders kamera.

Publisert Sist oppdatert

Bruken av VR (virtual reality) forbindes kanskje mest med spill, men bruksområdene er utallige. Det er allerede store prosjekter på gang innen romfart, reiseliv og eiendomsmarkedet. På medlemsmøtet den 28. april i Fotorådet, som er en del av Stiftelsen Elektronikkbransjen, var 360-graders video et av temaene.

Vær med fra sofaen

Sett et kameraet på en fotballspiller, og du er bokstavelig talt med i kampen

– Tenk på alle mulighetene du kan få med 360-videoopptak. Sett et kameraet på en fotballspiller, og du er bokstavelig talt med i kampen. Eller gå på boligvisning fra sofaen. Er boligen interessant, så kan du jo dra og se på den, sier Ali Zareiee fra Adapa360.

Selskapet lager innhold til 360-graders video, og har også utviklet utstyr til å ta opp slikt innhold.

Det ene kameraet Zareiee viser frem, har en linse som dekker 280 grader. Det er som kjent 360 grader rundt en sirkel, og ved å sette to kameraer med 280 grader sammen, får man et komplett sfærisk videobilde.

– Det blir litt overlapp, men det redigeres bort etterpå, sier Zareiee.

Han forteller at selskapet er involvert i romfartsindustrien, og tanken er å utstyre astronauter med slikt kamerautstyr. Opptak og tester er foretatt blant annet i Río Tinto i Spania, hvor opptaksområdet har geografisk likhet med Mars. Her var blant annet Apollo-prosjektet og gjennomførte ulike simulasjoner i forkant av sine romekskursjoner.

Kamera på hodet

Adapa360 har utviklet en kamerarigg til å ha på hodet. Den består av 14 kameraer rundt, samt ett på toppen.

– Når vi bruker denne kamerariggen fungerer fotografen som et stativ. Det gir fantastiske opptak, og muligheten til å gjenoppleve miljøer og situasjoner om igjen, sier Zareiee.

Et annet stort bruksområde for teknologien er turisme.

– Med denne teknologien kan man reise verden rundt og oppleve steder man aldri har vært på eller kan komme til selv. Alt fra utilgjengelige områder under vann til kulturskatter i fjerne strøk eller – når vi kommer så langt – Mars, sier Zareiee.

Powered by Labrador CMS