Geir Digernes i Gitarhuset får ikke fullrost trommene fra A&F Drum Co. Disse er laget for hånd i Austin i Texas. Foto: Stian Sønsteng

FEIT OG SVÆR TROMMELYD FRA A&F

– Folkene bak A&F Drum Co. etablerte selskapet fordi det manglet instrumenter av i dag som hadde den gamle lyden, sier Geir Digernes.

Publisert

Vi møter ham på The NAMM Show i Anaheim i California den siste uken i januar, hos selskapet Antoun & Family Drum Co. (A&F).

– Dette er musikere som har laget det de ønsket seg selv, og så har dette bare fenget veldig mange andre trommeslagere rundt omkring i verden. De bygger med lidenskap og tro på det de holder på med. Som de selv sier; de lager ikke produkter – men instrumenter, sier Digernes.

Han er selv trommeslager, og er ansatt ved Gitarhuset Megastore på Alnabru i Oslo, som er importør av A&F i Norge.

A&F ble etablert av Ramy Antoun, som startet sin karriere som studiomusiker i Los Angeles i 1996, og har spilt sammen med artister som Seal, Paul Simon, James Taylor og Willie Nelson. Ifølge selskapets nettsted er det hans erfaring gjennom 25 år i studio som har dannet grunnlaget for A&Fs lyd, design og estetikk.

Dette er instrument der musikeren tydelig når gjennom; et verktøy der du får uttrykt deg på en annen måten uten de begrensningene du finner i vanlige og masseproduserte instrumenter

– Hvilke norske kunder appellerer A&F til?

– Tydeligvis de som vil ha feit og svær trommelyd, fra instrumenter som ser gamle ut. Vintage-markedet er en greie, men utfordringen med gamle trommer er at de lett blir ustabile. Poenget med A&F er at du her får stabile instrumenter, med full garanti, som også låter bedre enn de gamle trommene, sier Digernes.

For hånd i Texas

Den italienske trommeslageren Piero Pirrelli fra Luca er tilknyttet A&F Drum Co, og demonstrerte ett av trommesettene på The NAMM Show 2019. Video: Stian Sønsteng 

– Er de mer krevende å spille på?

– Nei, de er mye lettere å spille på. Du kan sammenligne det med et piano og et flygel; et piano er mye mer begrenset dynamisk. De fleste av dagens trommesett er som et piano, mens A&F-trommene er som et Steinway-flygel; mye lettere å spille på, med mer dynamikk og raskere respons.

– Er A&F bedre egnet til enkelte sjangre enn andre?

– De fungerer til alt. Dette er instrument der musikeren tydelig når gjennom; et verktøy der du får uttrykt deg på en annen måten uten de begrensningene du finner i vanlige og masseproduserte instrumenter.

– Vil dette også avsløre ikke fullt så gode trommeslagere?

– Absolutt ikke. De vil også bli avslørt med andre trommesett; for en trommeslager handler det om å spille i takt, sammen med andre musikere. A&F-trommene gir mye mer respons når du spiller på dem, sier Digernes.

– Hva sier kundene som har sett disse instrumentene utstilt hos dere?

– De som har sett og ikke minst prøvd dem, sier de er sinnsykt bra, det er nesten slik at vi mangler gode nok norske ord for å beskrive hvor gode de er, sier Digernes.

Et typisk A&F-sett koster rundt 40.000 kroner.

– De koster ikke mer enn vanlige masseproduserte trommer, men er laget for hånd i Austin i Texas, sier Digernes.

– Hva med kapasitet og leveringstid?

Duesenberg

Magne Iversen ved Gitarhuset sier det er viktig for dem å ha eksklusive merker, som tyske Duesenberg. Foto: Stian Sønsteng.

– Det er som hos alle andre som lager trommer på bestilling, det tar mellom fire og seks måneder, sier Digernes.

Et annet merke Gitarhuset er importør av i Norge, er tyske Duesenberg.

– De er unike i gitarverdenen med sine spesielle pickuper og tremolosystemer, i det hele tatt hele oppbyggingen av instrumentet, sier Digernes.

Han beskriver designet som preget av 40- og 50-tallets Art Deco-stil, hvor alle detaljene er nøye utarbeidet med en god balanse av teknisk egnethet og respekt for stilen. Gitarene koster mellom 18.000 og 28.000 kroner. Produksjonen av treverket foregår hovedsakelig i Sør-Korea.

– Alle instrumentene settes opp og gjennomgår en større kvalitetskontroll i Tyskland. Vi har både basser og gitarer fra dem, semi-akustiske, planker og større jazzbokser. En av bestselgerne er Duesenberg Starplayer TV, sier Digernes.

Magne Iversen er daglig leder og medeier i Gitarhuset Megastore Alnabru. Han sier det er viktig at de har sine egne agenturer.

– Vi ønsker å skille oss ut fra konkurrentene, og disse merkene er eksklusive for våre tre fysiske butikker på Alnabru, i Oslo sentrum og i Bergen, samt nettbutikken vår, sier Iversen.

Han sier The NAMM Show i Anaheim er blitt stadig viktigere for dem, sammenlignet med Musikmesse i Frankfurt.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 1/2019, som ble distribuert 13. februar. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet.

– Her møter vi alle de amerikanske produsentene, og mange av disse er ikke i Frankfurt.

Powered by Labrador CMS