Are Kvanstad i Benum med Universal Audios forsterkertopp-boks OX. På appen kan man se hvordan man kan mikse lydsimuleringer. Foto: Stian Sønsteng

FULL VRENG PÅ LAVT VOLUM

– Med denne boksen kan du tyne forsterkeren maksimalt med full vreng, samtidig som du kontrollerer volumet på høyttaleren.

Publisert

Det sier Are Kvanstad i Benum. Faktisk er vi blitt tipset av en annen leverandør om Universal Audios forsterkertopp-boks OX, som Benum viser frem på salgsmessen i forbindelse med Larvik gitarfestival, og Kvanstad bekrefter at boksen får stor interesse.

– Det er mange som har lest seg opp, og for første gang får se den her.

– Hvem kjøper en slik?

– De som har rørforsterkere, men må ta hensyn til omgivelsene når de spiller. Denne gjør det mulig å spille inn ting hjemme, med den forsterkeren de har fra før.

– Du kan også kople til hodetelefoner?

– Absolutt. Du kan sette forsterkeren på full guffe, og ingen andre enn deg selv hører lyden. Universal Audio er kjent for å lage gode plugg inn-lyder, og har også gjort det i programvaren på OX, sier Kvanstad.

OX koples til utgangen på en forsterker og videre inn i høyttalerkabinettet.

– Her kan du få den amp-vrengen du vil ha samtidig som du kan få ned volumet på høyttaleren, sier Kvanstad.

Ocean Way Studios

Han sier dette er ett bruksområde, og skynder seg å legge til det andre:

– Du kan gå inn i Universal Audios verden, som gjør det mulig å simulere lyden fra et annet høyttalerkabinett, lyden fra ulike mikrofoner som du setter foran høyttaleren, og ulik romakustikk. Dette kan du kjøre inn i et lydkort, eller du kan bruke det i høyttalerkabinettet på scenen. Her kan du mikse mellom mange ulike mikrofoner, kabinettyper og høyttalerelement, legge på effekter og styre på, sier Kvanstad til fagbladet Elektronikkbransjen.

Her kan du mikse mellom mange ulike mikrofoner, kabinettyper og høyttalerelement, legge på effekter og styre på

– Er det mange tilsvarende produkter i markedet?

– Det finnes noen som gjør noe av det samme; impulsrespons som er en annen måte å gjøre høyttalersimulering på. Universal Audio benytter seg av en plugin fra Ocean Way Studios, der de modulerer akustikken i et kjent studio. De har brukt denne som basis, og laget denne om i programvaren som ligger i OX. All programvare styres fra den digitale signalbehandlingen (DSP) som ligger i OXen, og belaster ikke datamaskinen eller nettbrettet som er koplet til, sier Kvanstad.

Universal Audio OX ble lansert før jul, og de første boksene ble levert på nyåret. Prisen er 13.000 kroner.

Distinkt fra Ampeq

 

Med seg på Larvik gitarfestival har Kvanstad sin kollega Tore Vidar Knutsmoen, som nå for tiden stort sett arbeider med installasjonskunder.

– Dette er den siste rock ‘n roll-tingen jeg holder tak i, ler han, og slår et par toner på bassgitaren sin. Denne er koplet til en bassforsterker fra amerikanske Ampeq.

– De har en veldig distinkt lyd. Det viktige er at mellomtonen kommer gjennom, at basslyden bærer ut i lokalet og tilfører lydbildet noe, slik at man ikke må spille så høyt for å nå ut med frekvensene som er blitt spist opp av de andre instrumentene, sier Knutsmoen til fagbladet Elektronikkbransjen.

– Hva betyr Ampeq for Benum?

– Når man ser på totalmarkedet, blir det smalt når man snakker om bassistene. Utfordringen er å få de få bassistene som er der til å kjøpe Ampeq. Det er kommet mange nye og fine merker på banen, men fortsatt er det Ampeq du ser på de store scenene, sier Knutsmoen.

Fra Shure viser han frem pedalen GLXD16, for bassister og gitarister.

– Den har en veldig bra tuner, som er veldig kjapp, og har et ladbart batteri som holder i mange uker. Prisen for denne er i underkant av 6.000 kroner.

Powered by Labrador CMS