Selina Juul startet organisasjonen Stop Wasting Food i 2008. Foto: Jan Røsholm

HVITEVAREBRANSJEN ØNSKER Å REDUSERE MATSVINN

Den internasjonale hvitevarebransjeorganisasjonen Applia setter nå fokus på å redusere matsvinn. Dette gjøres ved ny teknologi, men også ved å endre forbrukervaner.

Publisert

På årets bransjesamling som ble avholdt i Madrid, var dette et av hovedtemaene. Dette møte samlet toppledelsen i de største produsentene og de nasjonale bransjeorganisasjonene. En av foredragsholderne var Selina Juul, som blant annet har mottatt Nordisk Råds miljøpris for sitt arbeid for å redusere matsvinn. Hun har startet og driver den danske organisasjonen «Stop Wasting Food», og har skrevet kokebok som benytter restemat i oppskriftene.

Startet med butikker

– Jeg vokste opp i Russland, og husker de lange køene for å få kjøpt mat. Når jeg kom til Danmark, og så overfloden av mat og alt som ble kastet, da måtte jeg gjøre noe, sier Selina Juul.

Hun startet med dagligvarebutikkene, og fikk gjennomført flere endringer. Flere butikker startet å selge «single bananer» og «skeive gulrøtter». Dette ble umiddelbart en suksess.

– Vi har faktisk redusert matsvinnet i Danmark med 25 prosent, noe som er meget bra, sier Juul.

I EU kastes det årlig rundt 88 tonn med mat. EU kommisjonen har satt et høyt mål for å redusere matsvinn. Innen 2030 skal matsvinnet være redusert med 50 prosent.

– Kutter vi matsvinnet globalt med 25 prosent, vil det være nok til å gi alle på jorden nok mat, sier Juul.

Start med fryser og kjøleskap

– De fleste av oss har en UFO i fryseren, som vi kaster etter ett eller to år, sier Juul.

Kutter vi matsvinnet globalt med 25 prosent, vil det være nok til å gi alle på jorden nok mat

UFO er hennes forkortelse for Uidentifisert Frossent Objekt, og er den maten som vi legger i fryseren, og som aldri blir spist.

– Spiser vi opp maten vi har i fryser og kjøleskap, er vi på god vei, sier Juul.

Bransjen har et ansvar, og ny teknologi er allerede lansert for å få maten til å holde bedre. Nye sensorløsninger i kjøleskap som forteller når maten er spiseklar, er eksempler på dette.

– Det er mye bra på gang, men husk at det er respektløst å kaste mat, både mot matprodusenten, mot de som har lite mat og ikke minst respektløst mot dine egne penger og den tid du har brukt på å kjøpe maten, sier Juul.

Powered by Labrador CMS