Lorenzo Pavesi med NuraTrue Pro og Nuraphone G2, som begge koster 4.000 kroner. Foto: Stian Sønsteng

JUSTERER LYDEN ETTER HØRSELEN

– Vi måler hørselen med samme teknologi som brukes på babyer, for å automatisk personalisere lyden, sier Lorenzo Pavesi i australske Nura.

Publisert Sist oppdatert

– Takket være denne teknologien gir vi et rikere lydbilde enn andre hodetelefoner og ørepropper, og mange reagerer med et wow! når de går fra nøytral til personalisert lyd, sier Pavesi til fagbladet Elektronikkbransjen.

Vi møter ham i januar på CES-messen i Las Vegas, der han både viser hodetelefoner og ørepropper med automatisk hørselsmåling.

Nura ble etablert i Australia for seks år siden. De nyeste proppene, NuraTrue Pro, har i tillegg til personalisert lyd muligheten til å samtidig kople til to enheter via blåtann (5.3), aptX Lossless, adaptiv støyreduksjon, trådløs lading og åtte timers batteritid. Prisen på disse er 4.000 kroner.

Vi analyserer hvordan de ulike frekvensene oppfattes, og så justerer vi equalizeren etter dette

Oto-akustiske emisjoner

– Der konkurrentene våre baserer hørselsmålingen på det brukeren selv registrerer, gjør vi det helt automatisk, med oto-akustiske emisjoner (OAE). Dette brukes også når hørselen testes på babyer, sier Pavesi.

Ifølge Store norske leksikon er Oto-akustiske emisjoner svake lyder som oppstår i det indre øret (sneglehuset), som kan måles ved å plassere en følsom mikrofon i øregangen. OAE kan brukes som en objektiv kontroll av hørselen, og i Norge gjennomgår alle nyfødte en OAE-kontroll slik at eventuelle avvik fra normal hørsel kan oppdages på et tidlig tidspunkt.

– En liten propp settes i barnets øregang. Den sender små klikkelyder inn i øret. Et normalt indre øre som registrerer klikkelydene, sender en lyd tilbake ut gjennom øregangen, skriver Norsk Helseinformatikk på nhi.no.

I appen vises resultatet av hørselstesten, og man kan velge om den personifiserte lyden skal brukes. Foto: Nura

Pavesi understreker at Nuras måte å bruke OAE på ikke er en medisinsk undersøkelse. På deres produkter registreres målingen via en egen app, og resultatet lagres i hodetelefonene eller øreproppene.

– Testen tar ett minutt, der vi analyserer hvordan de ulike frekvensene oppfattes, og så justerer vi equalizeren etter dette, sier Pavesi.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 2/2023, som ble distribuert uke 16. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS