VARM MOTTAKELSE FOR BEHA RAW

– Jeg elsker at Beha Raw enkelt kan males i rommets farge, sier TV-personlighet og interiørdesigner Halvor Bakke. Foto: Beha

– Mottakelsen av en panelovn som kan males er ekstremt positiv. Mange sier dessuten at de vil ha frontplaten på Beha Raw umalt, som den er.

Publisert

Det sier merkevare- og produktdirektør Mette Elizabeth R. Olafsen i Beha Elektro AS. Sammen med administrerende direktør Marius Gjermundsen presenterer hun selskapets nye serie panelovner for kunder og samarbeidspartnere under et arrangement i Oslo den 7. mars.

Konferansier er TV-personlighet og interiørdesigner Halvor Bakke. Han er ambassadør for serien, som markedsføres under navnet Beha by Halvor Bakke.

– Beha Raw er en glede for enhver interiørdesigner. Den gir en lun varme, og forsvinner i rommet. Du vil egentlig ikke se en varmeovn, og dette har jeg lett etter i 15 år, så lenge jeg har vært i bransjen, sier Bakke til fagbladet Elektronikkbransjen.

 

Halvor Bakke (f. v.), Mette Elizabeth R. Olafsen og Marius Gjermundsen lanserer Beha Raw. Foto: Stian Sønsteng

Siden 1917

Behas historie går tilbake til 1917, da Berg-Hanssens Elektriske Verksted (senere forkortet til Beha) ble etablert i Porsgrunn med produksjon av gulvovner. I 1974 flyttet selskapet til Heistad, der de etter hvert hadde produksjonslokaler og lager på 12.000 kvadratmeter. Komfyrproduksjonen ble for 15-16 år siden flyttet ut av landet, og i mars 2019 ble Beha Elektro og Beha Fabrikker solgt fra Schankebygg til Jotunfjell Partners, som blant annet også eier Elite foto og i 2021 omsatte for 2,8 milliarder kroner. I mai 2022 fusjonerte Beha med Target, og de er i dag søsterselskap i Beha Group. Her eier Jotunfjell Partners 90 prosent, mens de tidligere Target-eierne Alf Einar Nygård og Roger Berg eier fem prosent hver. Begge disse arbeider fortsatt i Target, og Nygård er i tillegg er administrerende direktør i Beha Group.

I 2022 ble Beha-produksjonen flyttet til Litauen, der Beha Group eier en egen fabrikk, og senere samme år begynte Mette Elizabeth R. Olafsen og Marius Gjermundsen i selskapet.

Beha Raw er en glede for enhver interiørdesigner

– Vi startet en strategiprosess, der vi besluttet at produktene våre i større grad skal integreres i hjemmet. Da kom Mette opp med ideen om en panelovn med malbar front, sier administrerende direktør Gjermundsen.

– Jeg hadde arbeidet med et tilsvarende materiale tidligere, og tenkte hvis vi fikk dette til å fungere, ville vi ha noe ingen andre hadde. Faktisk lurte jeg på om jeg i det hele tatt skulle nevne ideen, men den ble veldig varmt mottatt, sier Olafsen.

 

Mette Elizabeth R. Olafsen med Beha Raw. Foto: Stian Sønsteng

Brannhemmende plater

Hun mener Beha Raw tilbyr kundene noe de kanskje ikke har visst at de ønsket, og som heller ikke har vært tilgjengelig på markedet.

Det hele er magisk

– Det er så enkelt, at man kan spørre seg hvorfor ingen har tenkt på dette tidligere. Når det er sagt, har vi vært gjennom en utfordrende utviklingsprosess. Vi bruker et kalsiumsilikat-materiale som kommer i mange varianter, og blant annet er brukt i brannhemmende plater. Det fine er at det kan males, og tåler temperaturer som er langt høyere enn det en panelovn kan gi, sier Olafsen.

Halvor Bakke uttrykker begeistring for de nye panelovnene.

KALSIUMSILIKATER

En gruppe kjemiske forbindelser av kalsium, silisium og oksygen. Kalsiumsilikater er viktig bestanddel av sement, og de inngår i glass og keramiske produkter. De er utbredt i naturen som mineraler, for eksempel som wollastonitt, med kjemisk formel CaSiO3, og anortitt, CaAl2Si2O8.

Kalsiumsilikater kan fremstilles ved å smelte sammen kvarts, SiO2, og kalsiumoksid eller kalsiumkarbonat i ønsket mengdeforhold.

Kilde: Store norske leksikon

– Jeg er veldig glad for dette samarbeidet, og har allerede montert Beha Raw i fem ulike rom hjemme på gården i Stavern. Her har jeg malt dem i ulike farger, på den ene har jeg brukt kalkmaling, og én henger ubehandlet og rå på veggen. Det hele er magisk. Endelig har det kommet en varmeovn du vil ha, som du ikke vil se, sier Bakke til fagbladet Elektronikkbransjen.

Den ubehandlede ovnen henger på en betongvegg i oransjeriet hans.

– Der passer råskapen i overflaten. Jeg liker uttrykket på frontplaten når den er ubehandlet, men det kuleste er å male ovnen i samme farge som veggen, sier Bakke.

Beha anbefaler at det brukes vannbasert akrylmaling, og understreker at frontpanelet ikke må påføres brennbart materiale som tapet, tekstiler eller lignende.

– Det at den ikke skal tildekkes gjelder som for alle andre ovner, sier Olafsen.

 

Eventyrlig oppussing

Allerede uken etter lansering skal Bakke bruke Beha Raw i ett av prosjektene i TV3-serien Eventyrlig oppussing.

Halvor Bakke med Beha Raw i rå og ubehandlet overflate. Foto: Beha

– Tror du mange kunder vil velge denne panelovnen?

– Helt klart. Dette er et produkt som ikke har vært tilgjengelig, og det er ingen som liker en helt hvit varmeovn på en mørk vegg, eller på en hytte, sier Bakke.

Olafsen beskriver overflaten på Beha Raw-fronten som helt matt, med en noe grov struktur.

– Alle frontene er litt forskjellige. Siden de er ubehandlet gir de et litt rått uttrykk, og det er derfor vi har kalt serien Raw. Materialet er porøst, men likevel steinhardt, og er spennende å arbeide med. Platene kan skrus av panelovnen, hvis man ønsker å male baksiden. Dette gjør det også enkelt å sette på en ny front, hvis den blir skadet, sier Olafsen.

Hun sier det har vært en utfordring å finne gode produsenter som kunne lage frontplatene slik Beha ønsker.

Beha Raw kan males i samme farge som veggen. Foto: Beha

– Vi er svært godt fornøyde med resultatet, ikke minst med den nye Beha-logoen innfelt i fronten. Både materialbruk og den spesielle innfestingen av frontplaten er patentsøkt, sier Olafsen.

Frontplaten er i underkant av 15 millimeter tykk.

– Den sprer varmen på en helt nydelig måte. Overflatetemperaturen er maks 55 grader, men den oppleves som lavere, sier Olafsen.

 

Viktig lansering

– Hva betyr lanseringen for deg?

Beha Raw har frontplate i et brannhemmende materiale, og kan males. Foto: Beha

– Jeg vil neste si det er en drøm som går i oppfyllelse. Riktignok hadde jeg produktideen, men vi er mange som har arbeidet hardt for at den faktisk blir gjennomført. Dessuten er det veldig gøy at konseptet inspirerer en anerkjent interiørdesigner som Halvor Bakke til å samarbeide med oss, sier Olafsen.

Hun kom til Beha fra Jøtul, der hun arbeidet med peiser.

Dette er et interiør- og designprodukt som vi har store forventninger til

– At jeg kom fra en annen bransje, med erfaringene herfra, gjorde det nok lettere å tenke nytt, sier Olafsen.

Også administrerende direktør Marius Gjermundsen har tidligere bakgrunn fra Jøtul, der han var eksportdirektør. Til Beha Elektro kom han fra Unger fabrikker i Fredrikstad, som produserer råvarer til vaskemidler, personlig hygiene og tilsetningsstoffer til industrielle applikasjoner.

– Beha Raw er en viktig lansering for oss. Dette er et interiør- og designprodukt som vi har store forventninger til, både i Norge og på eksportmarkedet, sier Gjermundsen.

Beha Raw HR 8 på 800 watt anbefales til rom på 5-8 m2. Bredde: 70,6 cm. Pris: 3.800,- Foto: Beha
Beha Raw HR 12 på 1.200 watt anbefales til rom på 8-12 m2. Bredde: 95,4 cm. Pris: 4.500,- Foto: Beha
Beha Raw HR 10 på 1.000 watt anbefales til rom på 6-10 m2. Bredde: 83 cm. Pris: 4.300,- Foto: Beha

 

HR 8, HR 10 og HR 12

Beha selger i 20 land, og eksporten utgjør litt over 50 prosent. I porteføljen har de en rekke panelovner med både stål og glassfronter, med wifi-løsninger og blåtann, samt vifteovner, stekeovner og ventilatorer. Stekeovnene står for 15-20 prosent av omsetningen.

– Dette er ikke et satsingsområde, men et viktig supplement. Vi er blant de få som har innbyggingsovner med koketopp og stekeovn med én felles kontakt, sier Gjermundsen.

Beha Raw kommer i modellene HR 8, HR 10 og HR 12, der tallet angir hvor mange hundre watt effekten er, og prisene er 3.800, 4.300 og 4.500 kroner. Elektronikken er utstyrt med Behas Wi-Fi Gen2-teknologi, utviklet og produsert ved Gylling Produksjon på Holmsbu i Asker.

Halvor Bakke er konferansier under lanseringen av Beha Raw. Foto: Stian Sønsteng

– Ovnene kan styres via wifi og blåtann, og med vår enkle og brukervennlige app kan man lage programmer for dag/nattsenking av temperaturen. Ovnen kan brukes manuelt eller fjernstyres, slik at man for eksempel kan skru på/av varmen i fritidsboligen, sier Gjermundsen.

Som de øvrige panelovnene til Beha skal Raw ikke brenne støv, og innstilt temperaturen vises på gulvet med en projektor.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 2/2024, som ble distribuert uke 16. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

 

Powered by Labrador CMS