Salgssjef Terje Lind (f. v.), daglig leder Robert Ringstad og Bjørn-Erik Pedersen, regionssjef Oslo, Akershus, Østfold og Sør-Trøndelag, med en av de nye smartovnene med wifi. I glassfronten ser vi gjenskinnet fra julelysene ved Sporten Elektriske i Asker. Foto: Stian Sønsteng
I FRONT MED NORSKE SMARTOVNER
– Beha har vært en traust og bunnsolid bedrift. Nå er vi i front med smarte panel- og listovner, sier Robert Ringstad, som er ny daglig leder.
Han mener Behas varmeovner ligger i verdenstoppen når det gjelder krav til innemiljø, elsikkerhet og energiforbruk.
– Våre nye smartovner har innebygd wifi og avansert elektronikk som gjør at de kan styres via appen Beha SmartHeater, fra mobil eller nettbrett. Dette gir jevnere temperatur og lavere strømforbruk, sier Ringstad i Beha Elektro AS.
Vi møter ham før jul hos Sporten Elektriske på Drengsrud i Asker sør for Oslo. Butikken har navnet sitt fra den gang huset rommet en sportskafe, og selger belysning, hvite- og brunevarer, samt småelektriske produkter. I siste kategori inngår Beha, som i 2017 kunne markere sitt 100 års-jubileum. Beha består i dag av produksjonsbedriften BEHA Fabrikker AS og markedsføringsbedriften BEHA Elektro AS, og holder til på Heistad sør for Porsgrunn.
Annonse
Stål- og glassfront
Den nye serien panel- og listovner med wifi, består av elleve modeller med stål- og sju modeller med glassfront, der også glassovnene har stålplate bak. Produksjonen av den tidligere porteføljen til Beha er avsluttet, men disse finnes fortsatt i markedet. Salgssjef Terje Lind tror imidlertid at disse raskt blir solgt ut, når sesongen for varmeprodukter nå starter.
– Etter de nye EU-kravene, som gjelder fra 1. januar i år, er det ikke lov å produsere ovner som ikke har tidsstyring, og det er her wifi kommer inn i bildet. Vi kan selge ut ovnene vi produserte frem til denne datoen, sier Lind til fagbladet Elektronikkbransjen.
Han anslår at utviklingen av de nye ovnene har pågått i to år.
– All utvikling og produksjon foregår hos oss på Heistad. All elektronikk er også norsk, og vi kan oppdatere den elektroniske styringsenheten hvis ovnen er tilkoplet internett, sier Lind.
Annonse
– Denne enheten er produsert av en norsk leverandør, og vi er veldig trygge når vi i størst mulig grad bruker norske leverandører. Vi håper nordmenn vil kjøpe norsk, siden det varer lengst, sier Ringstad.
Det er ifølge Beha-karene ubegrenset hvor mange ovner man kan styre via appen, også om du har ovner i flere boliger og på hytta.
All elektronikk er også norsk, og vi kan oppdatere den elektroniske styringsenheten hvis ovnen er tilkoplet internett
– Når ovnene først er satt opp, kan du styre dem fra hvor som helst så lenge de er tilkoplet wifi, sier Lind.
Hvis strømmen går, husker ovnene innstillingene når strømmen kommer tilbake.
Blåtann kommer
– De går ikke til fabrikkinnstillingene, noe det så vidt vi vet gjør hos konkurrentene, sier Lind.
Med hos Sporten Elektriske er også Bjørn-Erik Pedersen, som er Behas regionssjef for Oslo, Akershus, Østfold og Sør-Trøndelag.
Annonse
– På sikt kan man også styre ovnene med blåtann, og kople dem til ulike smarthjem-løsninger, sier Pedersen.
Han presiserer at man ikke nødvendigvis må bruke wifi-muligheten.
– De som ønsker det, kan kople ovnene til strøm, og sette på temperaturstyringen manuelt, sier Pedersen.
Når det gjelder selve ovnene, sier Lind disse inneholder den samme Beha-teknologien som de tidligere modellene.
– De har vårt unike element som ikke brenner støv, og kvaliteten er den gamle, gode, sier Lind.
– Dette er solid kvalitet, tvers gjennom. Varmeeffektiviteten er den samme med og uten glass. Overflatetemperaturen er så lav at barn ikke brenner seg, og den er lavest på glass-modellene. Vi bruker dessuten herdet glass, som ved et uønsket slag krakelerer og ikke knuses, sier Ringstad.
Fyrer ikke for kråka
Han sier både ovnene og appen har barnesikring, og en funksjon mot kulderas.
– Når det gjelder sistnevnte, har vi merket etterspørsel fra dem som har utleiehytter. Med våre wifi-ovner kan utleier styre ovnene, slik at man unngår at gjestene setter termostaten på 30 grader mens vinduet står oppe. Uansett om de som leier hytta forsøker å skru opp termostaten, kan utleier sette en begrensning på temperaturen til for eksempel maks 22 grader. Da forsvinner ikke wattene ut av vinduet, og dette forrenter investeringen for dem som driver med utleie, sier Ringstad.
Lind sier Beha annonserer de nye smartovnene overfor både bransjen og sluttkundene.
– Vi har presentert ovnene for kjedene, er på tur rundt i butikkene, og forteller at dette er noe helt nytt og hvordan ovnene fungerer, sier Lind.
Ringstad legger til:
– I distribusjonen har vi 60-80 personer som er håndplukket til å installere smartovnene. De gir oss tilbakemeldinger når det gjelder hvilke erfaringer de gjør, og disse legger vi inn på hjemmesidene våre. Dette gjør det enda mer brukervennlig for andre kunder, og er noe vi setter veldig stor pris på. Når det gjelder markedsføringen, bidrar vi også overfor våre distributører. Dessuten har vi en egen strategi for sosiale medier, vi har en god vekst her, og vi lager artikler som retter seg mot energi. I stedet for å være en traust produsent tar vi nå aktiv del i å bygge renommé og å øke distribusjonen.
Har søkt patent
– Hvor viktig er projiseringen av temperaturen på gulvet?
– Jo, det skal jeg si deg! sier Ringstad og demonstrerer hva som skjer når han bøyer seg ned for å justere temperaturen manuelt.
– Da mister jeg brillene! Med temperaturvisningen på gulvet kan man finne hjulet på baksiden med hånden, og skru det til ønsket temperatur som vises på gulvet. Dette er en unik funksjon på de nye Beha-ovnene, og lyset viser også om du er tilkoplet wifi eller ikke. Vi har vært en traust og bunnsolid bedrift; nå er vi i front med denne funksjonen som vi også har søkt patent på.
– Forventer dere at de fleste vil bruke wifi-muligheten?
– Det er som nevnt fullt mulig å bruke ovnene uten å kople dem til wifi, men mange vil velge disse ovnene nettopp på grunn av denne funksjonen, ikke minst det unge publikumet. Dette er noe kundene våre har etterspurt, sier Lind.
Ringstad tok over som daglig leder i Beha Elektro AS den 18. juni. Han har bakgrunn fra kjededrift, husprodusenter, byggevarer og møbel, ledelsesrådgivning og styrevirksomhet, med mangeårig internasjonal erfaring, og har ledet flere produksjonsbedrifter.
– Hvilket inntrykk hadde du av Beha?
– At det var en solid og litt traust produsent som hadde noen utfordringer. Dette har vi tatt tak i; vi har vært veldig aktive på markedssiden og mye flinkere til å styre produksjonen. Nå leverer vi ferskvarer, og vi viser gjerne kundene våre som selger produktene hvordan produksjonen skjer hos oss på Heistad. Vi har topp moderne produksjonslokaler og en god utviklingsavdeling, som gjør at vi har tro på dette. Vi må gjøre noen veivalg når det gjelder distribusjonen, konkurransen er hard, samtidig ser vi at folk vender tilbake til solide produkter – og ikke nødvendigvis de billigste. Vi er de beste både når det gjelder det tekniske, men også i forhold til livsløpsøkonomi. En hundrelapp eller to mer i kjøpsøyeblikket kan du spare inn mange ganger i løpet av noen år, sier Ringstad.
Nemko og Semko
Lind sier interessen også fra eksportmarkene er stor.
Konkurransen er hard, samtidig ser vi at folk vender tilbake til solide produkter – og ikke nødvendigvis de billigste
– De vet at Norge er et kaldt land, mange kjenner Beha fra tidligere, og ønsker noe som varer.
– Rundt 30-35 prosent av vår virksomhet er eksport, og denne andelen er økende. Vi har kontakter ute, har fått inn to-tre nye land i høst, men glemmer selvsagt ikke hjemmemarkedet, sier Ringstad.
Beha har ytterligere én produktnyhet, som snart kommer på markedet.
– Norges mest solgte klosettovn kommer i ny utførelse. Denne er uten wifi, er på 250 watt og har elektronisk termostat. Robert synes det var et litt for langt navn med bokstaver og tall, og da han så et bilde av en teddybjørn på en rull toalettpapir fikk ovnen navnet Teddy 248 – som er wattstyrken, sier Lind.
Ringstad sier at samtlige Beha-produkter er godkjent av norske Nemko eller svenske Semko.
– Vi bruker en del penger på dette, nettopp i forhold til sikkerhet for brukerne, at en nøytral tredjepart har testet produktene. Det gjør vi alltid, og det kommer vi til å fortsette med. Dette er et kvalitetsstempel, som alle kjøpere burde spørre etter, før de tar valget om hvilket merke de skal kjøpe.
– Hvilke forventninger har dere til wifi-ovnene?
– Dette tror jeg bare er starten. Dessuten er de veldig enkle å sette opp. Fra ovnen er skrudd opp på veggen og appen er lastet ned, bruker jeg selv bare drøyt fire minutter på dette. Hvis du følger installasjonsinstruksen i appen, er dette noe alle kan klare, sier Ringstad.