Det norske folk har i gjennomsnitt tatt 1.753 bilder i år mot 1.748 i fjor, men ligger litt bak rekordåret 2019, hvor vi tok hele 1.833 bilder. Men andelen tatt med mobilkamera øker fortsatt, viser Stiftelsen Elektronikkbransjen årlige fotoundersøkelse. Undersøkelsen er gjort av Respons Analyse.
Kraftig vekst i bildesalget
– Etter at man i to år ikke har kunnet reise eller samles til de store anledningene, nærmer vi oss nå normalen og det betyr også at vi tar flere bilder for å forevige minnene, sier kommunikasjonssjef i Stiftelsen Elektronikkbransjen, Marte Ottemo.
Annonse
Salget av fotobøker, papirbilder og interiørbilder vokser likevel kraftig.
– I årets tre første måneder er salget av fotobøker økt med 168 prosent i forhold til 2021, og bilder forstørret opp for å henge på veggen hjemme er opp med 29 prosent, sier hun.
Den samme trenden ser Cecilie Gaustad, daglig leder i Fotoknudsen.
– 2022 har startet bra. Det er helt tydelig at den norske forbrukeren er i gang igjen med å feire store og små anledninger og dette ser vi tilbake i salget av bilder og fotobøker. Disse produktene benyttes gjerne i forbindelse med dekorasjon av lokaler eller som gaver. Vi er spente på fortsettelsen og forventer en ytterligere vekst når nordmenn er tilbake fra ferie over sommeren, sier hun
2022 har startet bra. Det er helt tydelig at den norske forbrukeren er i gang igjen med å feire store og små anledninger
– Hva er de største trendene det siste året innen bilde?
Annonse
– Interiørboomen fortsetter. Vi fortsetter å se økning i salg av storformater, og interessen for fotobøker er veldig god og kan tyde på at fotobok som hobby begynner å etablerer seg. Men nå som man har fått mindre tid hjemme, blir det også mindre tid til tradisjonell fremkalling av bilder. Under pandemien var det mye tid hjemme, tid til å rydde i digitale bilder – det kan virke som det er mindre tid til dette om dagen, sier Gaustad.
Knipser og skriver ut med mobilen
Men én trend holder seg også i korona-året; vi tar stadig flere av bildene våre med mobilkameraet.
– I 2017 var første gang vi tok flere bilder med mobilen enn med kameraet, og denne trenden fortsetter i år. Nå er 64 prosent av bildene vi tar gjort med mobilen, mot 63 prosent året før, sier Ottemo.
Og bildene tatt med mobilen blir ikke bare liggende på telefonen eller delt i sosiale medier. Stadig flere skriver ut bilder og lager fotobøker av mobilbildene sine.
– Undersøkelsen viser at 50 prosent av nordmenn totalt sier de har fremkalt bilder tatt med mobilen. Og har du barn går fremkaller du enda flere bilder, hele 69 prosent av de med hjemmeboende barn gjør det, sier Ottemo.
Kvinner har i større grad enn menn fremkalt bilder tatt med mobiltelefonen, 56 mot 42 prosent.
Annonse
Fotobøker og papirbilder på topp
Ser vi på totalsalget av bildeprodukter, på tvers av bilder tatt med kamera og mobil, kjøper over halvparten av nordmenn en fysisk utgave av bildene sine.
Vanlige papirbilder og fotobøker er de to mest populære produktene vi kjøper, 22 og 21 prosent av nordmenn bestilte et slikt produkt i løpet av det siste året.
16 prosent sier de har kjøpt temakort av typen julekort, takkekort og invitasjoner, mens 14 prosent har kjøpt en fotokalender. Ni prosent har bestilt dekorasjonsbilder til hjemmet, mens sju prosent har skrevet ut bilder i fotoplakat-størrelse. Seks prosent sier de har kjøpt gaveprodukter som kopper, musematter eller t-skjorter.
Vi fortsetter å se økning i salg av storformater, og interessen for fotobøker er veldig god
Det ser ut som salget av bilder og bildeprodukter bare kommer til å øke i år. 30 prosent av de spurte sier de planlegger å lage fotobøker av bildene sine, 17 prosent vil lage jule- og takkekort og hele 27 prosent vil forstørre bildene sine og henge på veggen som dekorbilder eller fotoplakat.
I 2022 er også andelen som har bestilt bildeprodukter i butikk signifikant høere enn i 2021, mye på grunn av restriksjoner som gjorde at butikkene måtte holde stengt i fjor. Det er likevel ingen tvil om at nettbestilling og framkalling via ulike apper er mest populært, 32 prosent har brukt en fysisk butikk til å fremkalle bildene sine, mens hele 76 prosent har bestilt bilder via nettet. 14 prosent har skrevet ut bilder på fotoprinteren hjemme.
Smarttelefonen blir også mer viktig som plattform, 35 prosent har bestilt bilder fra mobilen og 10 prosent fra nettbrettet. Blant kvinner er andelen enda høyere, 42 prosent av kvinnene har brukt mobilen til å framkalle bilder, mot 27 prosent av mennene. Fortsatt er det likevel PCen som brukes mest, 69 prosent har bestilt bildeprodukter via denne plattformen.
(Summen er over 100 prosent, da mange har bestilt fra flere ulike plattformer).
Halvparten av nordmenn sier det er viktig at bildeprodukter produseres på en bærekraftig måte, mens dette ikke er viktig for den andre halvparten. Kvinner er mer opptatte av bærekraft enn menn, og det er også viktigere for de profesjonelle fotografene enn for nybegynnere og entusiaster.
Kamerakvalitet viktig for mobilkjøp
Med flere fremkalte bilder fra telefonen, er det kanskje ikke så merkelig at kvaliteten på kameraet blir stadig viktigere for folk når man skal kjøpe ny mobil.
Hele 54 prosent oppgir at det er meget eller svært viktig. Kvaliteten på mobilkameraet er viktigere for kvinner enn for menn, og for aldersgruppen 25-34 år. Like viktig er det for de som har barn.
Ifølge undersøkelsen brukes mobilkameraet oftere i alle situasjoner, spesielt på skole og jobb, sosiale arrangement og hjemme i hverdagen.
Når vi er på ferie og i selskaper er kameraet oftere med og brukes dermed oftere. Kvinner bruker generelt mobilkamera oftere enn menn i de fleste situasjoner.
Nordmenn har også blitt flinkere til å ha backup av bildene sine. Andelen som lagrer bilder hos egen bildelagringstjeneste øker fra 52 til 59 prosent, mens andelen som lagrer på PC fortsetter å gå ned, fra 64 til 60 prosent. (Tallene overstiger 100 prosent da mange lagrer bildene flere steder).
Nye typer kamera populære
43 prosent av norske husstander sier de har et kompaktkamera i hjemmet, mot 46 prosent i 2019. 34 prosent har et systemkamera, og 19 prosent eier et videokamera.
Blant de mer spesialiserte kameraene sier 13 prosent at de har et action-kamera, og 12 prosent eier et kamera med direkte bildeutskrift som for eksempel Polaroid. Sju prosent har installert et dashbord-kamera i bilen.
Salget av tilleggsutstyr har falt noe det siste året, med unntak av objektiver hvor salget faktisk øker noe. 57 prosent av de spurte sier de har kjøpt minnekort, 40 prosent har handlet fotobag og 29 prosent har kjøpt ett eller flere objektiv. Generelt kjøper menn mer ekstrautstyr enn kvinner.
Blant de som har kjøpt nytt kamera de siste årene har 58 prosent handlet det i en fysisk butikk, mens 17 prosent sier de har kjøpt det på nett.