23 PROSENT RADIO I BIL

– At 23 prosent av radiolyttingen skjer i bil, er for mange overraskende lite. I dag har 26 prosent dab i bilen, tilsvarende 650.000 biler.

Publisert Sist oppdatert

Det sier Jarle Ruud, markedssjef i Digitalradio Norge AS, som er invitert av Pure for å oppdatere pressen om status i radiodigitaliseringen.

– 23 prosent er en betydelig kakebit, men langt fra den største. Vi har tatt en stor del av arbeidet med å digitalisere bilene, men det gjenstår fortsatt mye. Vi tror gjør det selv-produktene er en viktig del av dette, sier Ruud.

Han viser til en undersøkelse, der det kommer frem at 40 prosent vil installere dab-løsningen selv, mens 38 prosent vil gjøre det hos et merkeverksted.

Med dab kan innsnakk skje på alle kanaler, mens det i FM-båndet kun gjelder NRK P1

Anledningen for Ruuds møte med pressen, er Pures lansering av to bil-adaptere. Her blir han møtt med spørsmål fra en journalist som opplever at bilradioen hans ofte slår over fra dab til FM – selv i Oslo.

– Dette skyldes nok logikken i bilradioen og ikke styrken på dab-signalene, som i Oslo allerede mer enn gode nok. Heldigvis er det som regel mulig å slå av denne funksjonen, slik at radioen holder seg til dab-båndet selv om den mener FM-signalet er sterkere, sier Ruud.

Gir bedre tunnel-sikkerhet

En annen problemstilling mange er opptatt av, er dab-dekningen i veituneller. Ruud ønsker å berolige med at denne utbyggingen, som Statens vegvesen er ansvarlig for, er i rute.

– Vi vet at det er noen som opplever det som en skuffelse at dab-signalet brytes, men i løpet av relativt kort tid vil man ha med seg dab-kanalen gjennom tunnelen. Alle tunneler som har FM i dag, vil ha dab før FM-slukkingen, sier Ruud.

Han understreker at radiodigitaliseringen i tunnelene innebærer en betydelig sikkerhetsforbedring.

– Med dab kan innsnakk skje på alle kanaler, mens det i FM-båndet kun gjelder NRK P1. Med dab-nettet får vi altså en pen oppgradering, der vegvesenet kan gi beskjeder via alle kanaler til bilene som er i tunnelen, dersom en situasjon skulle oppstå, sier Ruud.

Når det gjelder radiolyttingen, er 57 prosent av daglige lyttere innom en digital plattform, mens 41 prosent er innom dab.

FM-slukkingen skjer etter planen. Først ut er Nordland, den 11. januar 2017.

– Vi slukker FM-nettet neste år, i seks regioner. I fire av de seks regionene slukker NRK tidligere enn de kommersielle, i den første og siste skjer det likt, sier Ruud.

Powered by Labrador CMS