Thor Christian Wiik Svendsen i Serva AS med noen av vaskemaskinene som skal ombrukes. Foto: Jan Røsholm

SERVA VIL BLI STØRST PÅ OMBRUK

– Vi har som mål å bli det beste returselskapet på ombruk innen 2023, og er allerede på 13 prosent, sier Thor Christian Wiik Svendsen i Serva AS.

Publisert Sist oppdatert

Prosenttallet han viser til er hvor stor andel av selskapets innsamlede produkter som er gått til ombruk. Som de andre returselskapene i Norge, innrapporterer Serva AS sin andel av ombruk.

– Vi er et nystartet returselskap, men allerede er 13 prosent av alt vi har rapportert ombruk. Snittet totalt i bransjen var andelen ombruk én prosent i 2019, mens EU-kravet fremover er minimum fire prosent. Vi ønsker å påvirke denne utviklingen, sier daglig leder Thor Christian Wiik Svendsen i Serva AS.

Returselskapet samler inn EE-avfall på vegne av sine kunder, og en del av dette settes ut på markedet igjen som ombrukte produkter. Ifølge Svendsen er Serva er i god gang med ombruk flere steder i landet. Satsningen fremover omfatter både komponenter, IT- og telekomutstyr, samt hvitevarer.

Stor aktivitet

– Vi ønsker å ta en posisjon i markedet rundt ombruk, og har i dag tilknyttet aktivitet på en drøy håndfull anlegg i landet, sier Svendsen.

Fagbladet Elektronikkbransjen treffer ham i selskapets lokaler i Sandefjord. Serva er i tillegg til ombruk også opptatt av de sosiale fordelene slik aktivitet kan frembringe.

– Tre av de anleggene vi har avtale med er bedrifter basert på arbeidsmarkedstiltak. Over 30 personer er i dag i arbeid tilknyttet våre aktiviteter. I tillegg til miljøeffekten får mange mennesker både verdifull jobbtrening og et holdepunkt i hverdagen, sier Svendsen.

Drig estimerer at de i 2020 skal håndtere 40.000 bærbare datamaskiner gjennom anlegget i Sandefjord. Foto: Drig.

Flere produktgrupper

Serva har en avtale med Norsk Ombruk når det gjelder produktkategorien store hvitevarer.

– Det er gøy å se at de er ledene i Skandinavia på ombruk av hvitevarer, og de har gjort mye av grovarbeidet med å få kvalitet og volum på dette området, sier Svendsen.

Serva har samtidig søkelys på ombruk av komponenter, IT og telekom, samt hifi-produkter. Søsterselskapet Drig AS jobber med ombruk av IT-utstyr.

– Det er naturlig for oss å samarbeide med Drig. De er nye, men allerede blant de ledene i Skandinavia, sier Svendsen.

Vi er et nystartet returselskap, men allerede er 13 prosent av alt vi har rapportert ombruk

Av andre produkttyper som kan brukes på nytt, nevner han elektromotorer.

– Vi har satt noen tonn med elektromotorer ut på markedet igjen. Disse har vært komponenter i større produkter vi har fått fra en av våre landsdekkende kunder, sier han.

Nytt EU regelverk

Det nye økodesigndirektivet blir gjeldene i Norge neste år. Forordningen stiller blant annet krav til reparasjon og håndtering av produkter. Produktene skal designes slik at de lettere kan repareres og demonteres med sikte på ombruk og resirkulering.

– Dette endrer spillereglene for arbeidet rundt ombruk, og virkelig sette fart på arbeidet, sier Svendsen.

Det kommende regelverket setter samtidig krav rundt tilgang til reservedeler og vedlikeholdsinformasjon.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 5/2020, som ble distribuert 12 oktober. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

– Gjennom våre landsdekkende rammeavtaler med de ledene servicekjedene Elesco og ES-kjeden ser vi store muligheter for ytterligere å utvikle ombruksområdet, sier Svendsen.

Powered by Labrador CMS