Ferdig sorterte produkter står klar til utkjøring. F.v: Guro Husby, markedssjef i Norsirk, Astrid Johanne Svensson, fagrådgiver miljøvennlig forbruk og Martin Leander M. Brandtzæg, satsningsleder forbruk i Naturvernforbundet, Jan Røsholm, administrerende direktør i Stiftelsen Elektronikkbransjen og Jamal Firozjar fra Norsirk. Foto: Marte Ottemo

BÆREKRAFT MED OSLOKOLLEGA

OsloKollega er hovedstadens største inkluderingsbedrift, og gjennom Norsirk får de inn EE-produkter som skal inn i det sirkulære kretsløpet.

Publisert Sist oppdatert

– Gjenbruk og resirkulering av elektrisk og elektronisk produkter har stor miljømessig og økonomisk betydning. Her på Vollebekk er det ikke bare restverdi i de kasserte EE-produktene som realiseres, men Oslo kommune gjenbruker en imponerende stor andel av IT-utstyret sitt etter at det har gjennomgått sikker sletting og oppgradering, sier Stig Ervik, administrerende direktør i Norsirk.

Norsirk er eid av Stiftelsen Elektronikkbransjen med 60%, IKT Norge med 30% og Abelia med 10%.

Stig Ervik er administrerende direktør i Norsirk. Foto: Norsirk.

Gjenbrukte 2700 maskiner

Kommunen har inngått avtale om å levere sitt brukte utstyr til OsloKollega. På denne måten har avhending av gammelt IT-utstyr gått fra å være utgiftspost, til å dels bli en inntektskilde gjennom salg av komponenter og metaller, og dels en kostnadsbesparelse gjennom gjenbruk, fordi en «kontor-PC» kan gjenbrukes som en «skole-PC».

I lokalene til Oslokollega får gamle PCer nytt liv. Foto: Marte Ottemo

Det første året med ordningen i drift har 2700 laptoper og PCer gått til gjensalg, dette hadde tidligere blitt kategorisert som søppel. Samtidig er det en bonus for deltagerne i OsloKollega å møte en helt ny bransje, med verdifull kompetanseheving og muligheter for fast jobb. I tillegg gir ordningen positive utslag i kommunens miljøregnskap. Norsirk tar seg av det sorterte avfallet som ikke kan gjenbrukes.

Gjenbruk og resirkulering av elektrisk og elektronisk produkter har stor miljømessig og økonomisk betydning

NAV er oppdragsgiveren for OsloKollega, som driver med arbeidstrening rettet mot flere sektorer, hovedsakelig innen servicenæringen, hotell, restaurant og IKT.

Guro Husby, markedssjef i Norsirk, viser fram S-boksene for sikkert mottak av EE-avfall. Foto: Marte Ottemo.

– Vi er avhengige av et godt samarbeid med næringslivet for å få dette til på en god måte. Partnerne her bidrar til at de som står utenfor arbeidslivet får praksisen som gjør veien tilbake i jobb kortere. I tillegg bidrar det til økonomien vår, og vi gjør noe bra for miljøet, så her får vi en trippel positiv bunnlinje, sier Skjalg Havåg, administrerende direktør hos OsloKollega.

Hos Sirkular Gjenbruk får man arbeidstrening, og gamle hvitevarer får nytt liv. Foto: Marte Ottemo.

Bærekraftig utbygging

Boligutvikleren og entreprenøren JM stiller lokalene i Vollebekkveien til disposisjon fram til utbyggingen av svanemerkede leiligheter starter om noen år.

Slik unngår de at området står ubrukt. Gjenbruk og resirkulering er en sentral del av bærekraftsatsingen til JM, så samarbeidet på Vollebekk er en vinn-vinn-situasjon. JM lovet også å jobbe for å skaffe OsloKollega nye lokaler når spaden settes i jorda på denne tomta.

Gammelt minne kan få nytt liv i enklere automatiserte løsninger. Foto: Marte Ottemo.
Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 1/2019, som ble distribuert 13. februar. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet.

På adresse holder også selskapet Sirkular Gjenbruk til, som setter i stand gamle hvitevarer og selger disse videre. Også her tilrettelegges det for arbeidstrening i regi av NAV.

 

Powered by Labrador CMS