Analysesjef Steve Koenig i den amerikanske bransjeorganisasjonen CTA på scenen foran rundt 500 journalister søndag ettermiddag, før CES-messen åpner i Las Vegas. Foto: Jan Røsholm

FEM TRENDER SOM VIL PÅVIRKE OSS

CES-messen i Las Vegas i januar hvert år gir en indikasjon på hva som kommer av teknologi fremover. I år er det fokus på fem hovedtrender.

Publisert

CES arrangeres av den amerikanske bransjeorganisasjonen Consumer Technology Association (CTA). I forkant av messen inviterer analysesjef Steve Koenig til en pressekonferanse hvor han ser inn i krystallkula for tiden fremover, samtidig som han oppsummerer hva arrangøren mener er hovedtrendene på årets messe. Nærmere fem hundre pressefolk møtte opp søndag ettermiddag Las Vegas-tid for å få med seg denne presentasjonen.

Tilkoblet tiår

I følge CTA var 2000-tallet digitaliseringens tiår, mens vi fra 2010 gikk inn i det tilkoblede tiåret. Fra 2020 kommer dataalderen.

– Vi har brukt de siste 30 årene på å koble sammen mennesker, men vil bruke de neste 30 årene på å koble sammen ting, sier Steve Koenig.

Han tenker da på 5G-teknologien, som er en av trendene som vil bli viktige i årene som kommer. Både innen forbrukerelektronikk, infrastruktur og ikke minst innen hastigheten på internettforbindelse vil det komme mange nyheter.

– AI-teknologi, eller kunstig intelligens, vil være den andre store trenden, sier Koenig.

Dette vil ifølge ham komme i mange produkter. Mikroprosessorer og mikrochips vil bli intelligente, det samme vil mange forbrukerelektronikkprodukter.

Vi har tidligere snakket om tingenes internett, IoT. Nå snakker vi om det nye IoT, nemlig tingenes intelligens

Maskinlæring er et annet stikkord, hvor maskiner selv vil lære underveis i prosessen. Digitale assistenter vil bli mye smartere.

– Vi har tidligere snakket om tingenes internett, IoT. Nå snakker vi om det nye IoT, nemlig tingenes intelligens, sier Koenig.

Spesielt innen helseprodukter vil det i følge Koenig bli en rivende utvikling med kunstig intelligens.

Biler og briller

Smarte biler, eller mer korrekt transportløsninger, er den tredje trenden. I følge CTA var bilene i 2015 fulle av sensorer som målte det meste. Føreren var fortsatt ansvarlig, og sensorene var til hjelp. Eksempler på dette er ryggesensorer. I 2020 tror ekspertene at sjåføren er mer som en co-pilot å regne. Sensorteknologien har blitt så bra at vi kan stole på den. 

– I 2030 er det fullbrakt. Da er bilen førerløs. Kartene er så bra, og sikkerhetsløsningen til å stole på, og vi bare sitter på, sier Koenig

Steve Koenig er analysesjef i CTA, som er den amerikanske søsterorganisasjonen til Stiftelsen Elektronikkbransjen. Foto: Jan Røsholm.

Førerløse drosjer, lokale busser og lokalferger er eksempler på som kan komme først.

Den fjerde trenden er kombinasjonen av VR- og AR-teknologi. AR ble vi først kjente med i spillet Pokemon Go, hvor animerte figurer ble satt inn i den virkelige verden.

– Med å kombinere AR- og VR-teknologi i briller, vil det gi mange muligheter, ikke minst for spill- og filmindustrien, sier Koenig.

Han trekker frem flere leverandører som viser frem slike løsninger på messen, blant annet Lenovo.

– Men det er ikke bare innen ren underholdning vi vil se denne teknologien. Tenk bare på museum eller andre historiske steder, sier Koenig. 

Selvfølgelig 8K

Som den siste og femte hovedtrenden kommer TV, og vi snakker da om 8K-oppløsning. Dette vil også påvirke skjermstørrelsen. En skjerm med 4K-oppløsning har totalt rundt 8 millioner piksler, mens en 8K-skjerm vil ha totalt rundt 33 millioner piksler.

– Det betyr at 8K-skjermer vil starte på 65 tommer og oppover, sier Koenig.

elektronikkbransjen.no/ces-2019 har vi samlet alle artiklene fra årets CES.

Han spår samtidig en kraftigvekst i salget av 8K-skjermer. For det amerikanske markedet venter den amerikanske bransjeorganisasjonen at det i 2019 blir solgt 200.000 skjermer, mens det i 2022 runder 1,5 millioner skjermer. Ryktene sier at OL i Tokyo i 2020 vil bli sendt i 8K.

Powered by Labrador CMS