Lightcircle of Norway og gründer Morten Revill (i midten), mottok pris for sin smarte strømløsning. Foto: Doga

PRIS TIL TRE NORSKE TEKNO-SELSKAP

Tre norske teknologi-selskap mottar priser fra stiftelsen Design og arkitektur Norge (DOGA) for god design på sine nye produkter.

Publisert

Wiral Technologies, Confrere og Lightcircle er tre relativt nystartede norske selskaper som mottar Doga-merket for godt design, i en prisutdeling på Doga-dagen 2020, som gikk av stabelen den 22. januar i Oslo.

– Doga-merket for design og arkitektur løfter fram de beste prosjektene og viser hvordan design og arkitektur bidrar til innovasjon og verdiskaping i Norge, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (Doga), påpeker at Doga-merket er den største og viktigste tverrfaglige prisen som deles ut til design- og arkitekturprosjekter i Norge. Han forteller at kriteriene for å få Doga-merket er svært strenge, og roser de tre norske startupselskapene for å bruke design for å hevde seg mot teknologirettede konkurrenter.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen sier Doga-merket viser hvordan design bidrar til verdiskapning. Foto: Regjeringen.

– Det er utrolig viktig å ha et brukerfokus fra dag én, slik at du utvikler produkter og tjenester som faktisk løser et behov og som folk klarer å bruke. Lightcircle, Wiral Technologies og Confrere viser stor modenhet ved å satse såpass helhjertet på design, sier han.

Design og arkitektur Norge (DOGA) er en stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet som ifølge sine nettsider arbeider for å styrke design- og arkitekturfagenes rolle i utformingen av morgendagens Norge.

Administrerende direktør i Doga, Tor Inge Hjemdal, sier det har vært et stort spenn i årets søknader. Foto: Doga.

Trygg lading fra Lightcircle

Vi eier stadig flere digitale produkter som øker også behovet for lading. Som svar på dette har Lightcircle fra Kongsberg i samarbeid med Frost Produkt utviklet Kokong, et smartprodukt som lader digitale produkter på en trygg måte.

Kokong analyserer enheten den skal lade, og kan dermed tilpasse strømtilførselen etter behov. Når enheten er ferdigladet, skrur Kokong av strømmen. Dette reduserer både strømbruk og risiko for brann.

Juryen mener Kokong er et sterkt eksempel på potensialet som ligger i industridesign.

Den visuelt enkle og rene formen inneholder veldig avansert elektronikk og løser på en elegant måte noe som er et problem i mange husstander, kontor og institusjoner

 «Den visuelt enkle og rene formen inneholder veldig avansert elektronikk og løser på en elegant måte noe som er et problem i mange husstander, kontor og institusjoner. Vi er ikke overrasket over den positive mottakelsen produktet har fått i markedet så langt», heter det i jurykjennelsen.

– Hva betyr denne prisen for Lightcircle?

– Det betyr utrolig mye for oss og for produktet vårt Kokong som endelig kommer ut i Power og Elkjøp butikker i slutten av februar.Kokong-eskene våre vil bære Doga merket, og det er jo en fin anerkjennelse av designet og at produktet blir godt mottatt ikke bare for trygg lading, men som et fint produkt å ha i hjem eller kontor. Vi lanserer også samtidig vår egen Kokong EV box til trygg, grønn og rimelig lading av elbil/hybrid, så dette blir et spennende år, sier Morten Revill, gründer og daglig leder i Lightcircle til fagbladet Elektronikkbransjen.

Brukerinvolvering fra Wiral

Wiral Technologies ønsket å gi videofotografer et enklere og rimeligere verktøy for å eksperimentere med kamerabevegelser og -vinkler.

Med suksess fra folkefinanisering vil Wiral Technologies gjør video enklere og mer brukervennlig. Her er selskapets ansatte på scenen den 22. januar. Foto: Doga.

En folkefinansierings-kampanje på Kickstarter ga pengestøtte fra 4.000 privatpersoner, og forhåndssalget kom opp i 14,5 millioner kroner før første enhet var produsert.

Juryen er imponert over hvordan rask testing av hypoteser og prototyper har gitt en nyskapende og tiltalende løsning.

«Prosessen, med dyp brukerinvolvering og kort vei fra idé til prototype, virker godt utformet og gjennomført. Selve produktet er elegant utformet uten unødvendig funksjonalitet. Det er et nyttig og engasjerende produkt som lar ivrige amatører og mindre videoproduksjonsselskaper lage film på måter de før bare kunne drømme om,» står det i jurykjennelsen.

Confrere løste personvernfloke

Confrere, som skal sikre personvernet i videokonferanser, mottok pris den 22. januar. Foto: Doga.

Videosamtaler burde være perfekt for samtaler mellom lege og pasient eller advokat og klient, men så langt har hensyn til personvern og sikkerhet stått i veien. Det ønsket Confrere å gjøre noe med.

De satte sammen et tverrfaglig team som gjennom en designdrevet prosess med omfattende brukertesting har utviklet en videosamtaleløsning skreddersydd for leger, advokater og andre yrkesgrupper som behandler og kommuniserer sensitive opplysninger.

Pasienten eller klienten logger seg på med BankID, og trenger dermed ikke å laste ned et produkt eller registrere seg.

Juryen kaller videosamtalesystemet Confrere en demokratisering av teknologi:

 «Mindre reising til og fra møter frigir tid og ressurser for både lege og pasient, pluss at det er positivt for miljøet. Confrere kan vise til konkrete tall som viser en økning i både salg og lønnsomhet, noe som vitner om at dette er en tjeneste som er kommet for å bli,» skriver juryen i sin kjennelse.

Mer bærekraft og tverrfaglighet

Doga-merket, som tidligere het Merket for god design, deles ut årlig til norske arkitektur- og designprosjekter. Utmerkelsen løfter fram virksomheter og utøvere som har samarbeidet om innovative prosjekter der design og arkitektur skaper samfunns-, miljømessige eller økonomiske verdier.

– Det har vært en enorm bredde i årets søknader, samtidig som vi har lagt lista høyere enn noen gang før. Både bærekraft og tverrfaglighet er noe som går igjen hos veldig mange av de som mottar Doga-merket i år. De beste design- og arkitekturprosjektene er de som svarer på konkrete samfunnsutfordringer, sier Tor Inge Hjemdal i Doga.

Andre teknologiselskaper som fikk pris var Piql, som har utviklet en billigere og mer brukervennlig lagringsløsning for bedriftsmarkedet, Reaktor som har laget et gratis AI-kurs som skal få folk flest til å skjønne hva kunstig intelligens er, og Avo Consulting som bruker design for å unngå voksesmerter.

Powered by Labrador CMS