Kasserte produkter ved EE-mottakene er fristende for enkelte. Foto: Norsirk
SØPPELTYVEN FARLIGERE ENN DU TROR
KRONIKK: Ukentlig stjeles store verdier fra norske søppelmottak. Miljøet er den største taperen, skriver Stig Ervik i Norsirk.
Publisert
«Stjeling fra lasset» er et stort problem i gjenvinningsbransjen. Det engelske uttrykket er scavenging, og det betyr at deler av produkter, komponenter og eller metaller fra elektrisk og elektronisk avfall (EE-avfall) stjeles fra de kasserte produktene - før de når frem til gjenvinningsanlegget. «Hva så om noen stjeler søppel?» er den typiske ryggmargsrefleksen hos mange. Sannheten er at dette er ikke utført av noen som trenger et kjøleskap, det er bevisst sanking av verdifulle metaller og dermed økonomisk miljøkriminalitet.
Bedriften jeg jobber i hjelper produsenter, importører og kjeder/butikker med å sikre at brukte produkter samles inn, og enten brukes om igjen eller gjenvinnes. Dette er viktig fordi det holder Norge renere, det reduserer klimautslipp, og det gjør at vi gjenbruker verdens ressurser. De siste årene har en stor andel av kjøleskapene og fryseboksene vi har samlet inn manglet kompressorer. Når vi samtidig vet at nærmere halvparten av alle kjøle- og frysemøbler vi samler inn er kuldemøbler med KFK- eller HKFK-gasser, er dette kritisk. KFK og HKFK bryter ned ozonlaget. Klippes kompressoren, siger klimagassene ut, og en stor del av poenget med vår gjenvinning er allerede «i det blå».
50 millioner tonn
Annonse
I 2019 vil det oppstå mer enn 50 millioner tonn EE-avfall i verden. For at vi skal nå FNs bærekraftmål må mer av EE-avfallet bli en del av den sirkulære økonomien. Da må vi også sikre at arbeidsplassene på dette feltet har forutsetningene på plass for å være lønnsomme. Når de verdifulle delene i EE-avfall stjeles, står den som tar sitt miljøansvar på alvor kun igjen med kostnadene. Når lønnsomheten i businessen forvitrer, er det miljøet som sitter med «Svarte-Per», og i vår bransje risikerer vi nå å stå igjen med aktører som tar svært uheldige snarveier.
Min frykt er at det som skjer nå er en stille utvanning av en meget viktig bransje
Årsaken til at kompressorene forsvinner er økonomi. De har en plussverdi. Den europeiske bransjeorganisasjonen for de som samler inn metallavfall fastslår at verdien av slike tyverier var på over en milliard kroner i 2016. På grunn av høye metallpriser, er det sannsynligvis enda større tall vi snakker om nå. I Norge registrerer vi ukentlige avvik på EE-avfallet som samles inn. Kommunale gjenvinningsstasjoner plages med tyverier, og forhandlerne fortviler over at kompressorene klippes og stjeles så snart kjøleskapene er satt igjen utenfor deres butikker. Sammen med den ulovlige eksporten som også foregår ut av Norge og ut av EU, er dette kritisk for bransjen. At konsekvensene vil medføre skader på dyr, mennesker og klima, er det ingen tvil om. Det vil også føre til tap av viktige råvarer - samt inntektstap og tap av arbeidsplasser hos seriøse gjenvinnere.
Stille utvanning
Min frykt er at det som skjer nå er en stille utvanning av en meget viktig bransje. Derfor må vi finne bedre løsninger, og ansvaret må fordeles:
■ Forbrukere må sette igjen EE-avfall på steder hvor mottager tar sikkerhet på alvor. Forbruker må også varsle om de passerer mottak der man ser folk luske mistenkelig rundt avfallet.
Annonse
■ Butikker og kjeder må i enda større grad prioritere sikring, overvåking og vakthold. Der er det mer å hente hos flere.
■ Myndighetene bør vurdere tilpassinger i regelverket slik at de mellomstore og mindre butikkene fritas plikten for å motta EE-avfall.
■ En ny innsamlingsmodell med nye økonomisk incentiver bør fremforhandles, slik at de store butikkene i fellesskap kan sette opp egnede innsamlingssteder. Slike innsamlingssentraler bør administreres av produsentansvarselskapene, og myndighetene må på banen med en forskriftsendring.
Det haster med tiltak før tyveriene ødelegger bransjen og de bærekraftige forretningsmodellene vi har brukt mye tid og krefter på å bygge opp.
NORSIRK
Landsdekkende produsentansvarsselskap for elektriske og elektroniske produkter, batterier og emballasje. Selskapet samler inn, miljøsanerer og gjenvinner avfall i henhold til kundenes produsentansvar.
Norsirk er eid av Stiftelsen Elektronikkbransjen med 60%, IKT Norge med 30% og Abelia med 10%.
Datterselskaper:
AD (Alternativ Data) står for sikker retur av IT-utstyr, sikker sletting av lagringsmedier, og salg av brukt IT-utstyr.
Emballasjegjenvinning tilbyr returordninger for emballasje.
Batterigjenvinning tilbyr returordninger for batterier og er myndighetsgodkjent.
Eurovironment (EVM) ble kjøpt av Elretur i 2012.
Elsirk ble kjøpt av Norsirk i 2015. I den forbindelse ble Elsirks tidligere eier, Ragn-Sells, leverandør til Elretur på EE-avfall.