Daglig leder Anders Aas (f. v.) i Revac AS viste artisten TIX ( Andreas Andresen Haukeland) og programleder Christian Strand i NRK-serien «Sløsesjokket» rundt på gjenvinningsanlegget i Tønsberg. Foto: Guro Kjørsvik Husby/Norsirk
IKKE NOE SLØSESJOKK FOR BRANSJEN
– «Sløsesjokket» viser at bransjen allerede har sort belte i gjenvinning. Nå er vi på full fart inn i sirkulærøkonomien med ombrukte produkter.
Det sier administrerende direktør Jan Røsholm i Stiftelsen Elektronikkbransjen, i en kommentar til NRK-programmet «Sløsesjokket» der artisten TIX (Andreas Andresen Haukeland) besøker gjenvinningsanlegget til Revac AS i Tønsberg og Elkjøps butikk på Slependen i Asker.
Jeg vil si bransjen kommer godt ut av det
Jan Røsholm
– Jeg vil si bransjen kommer godt ut av det, og er glad det kommer frem hvordan vi kan hjelpe forbrukerne å ta riktige valg. Selv om vi har gjort og gjør mye riktig, vil jeg likevel understreke at det er mye vi kan bli bedre på – ikke minst gjennom vårt ombruksprosjekt, sier Røsholm.
Programmet er allerede tilgjengelig i NRK-spilleren på nett, og det sendes lineært på NRK1 kl. 20.00 i kveld.
Annonse
TIX’ Elektronikksjokk
– NRK har kalt episoden «TIX’ Elektronikksjokk», og her settes det fokus på hvor viktig det er å samle inn kassert elektronikk, slik at denne kan gjenvinnes og brukes på nytt i nye produkter. Dette er ikke søppel, men verdifulle ressurser, sier Røsholm til fagbladet Elektronikkbransjen.
Han sier bransjen i svært mange år vært opptatt av å samle inn kasserte produkter, og håper mange etter at de har sett NRK-programmet blir inspirert til å levere inn elektronikk de har liggende i skuffer og skap hjemme.
– Vi er faktisk den eneste bransjen som har mottaksplikt i butikkene for produkter som ikke skal brukes lenger. Ved å ta produkter ut av avfallsstrømmen, kontrollere og eventuelt reparere dem, og deretter sette dem ut på markedet igjen som ombruksprodukter, bidrar vi i praksis til sirkulærøkonomi. Dette er vi allerede godt i gang med i vårt ombruksprosjekt, der vi har alle ledd i næringskjeden med oss, fra leverandører og detaljhandlere til gjenvinningsselskap og dem som selger ombrukte produkter, sier Røsholm.
To års garanti
Annonse
Han mener en godkjenningsordning av produkter og aktører er vesentlig for at prosjektet skal lykkes.
– Dette driver vi med nå. Samtidig arbeider vi for at forbrukeren skal få to års garanti på det ombrukte produktet. Det gir en ekstra trygghet, og vil gi større insentiv for å kjøpe et ombruksprodukt, sier Røsholm.
– Er ikke dette bare en måte bransjen parfymerer det faktum at den driver med kjøp og salg?
Selger kvalitet
Dette setter vi nå i system ikke minst for at produktene som selges skal være trygge i bruk
Jan Røsholm
– Det ville kundene i så fall gjennomskuet umiddelbart. Som nevnt har bransjen lang erfaring med å samle inn og gjenvinne EE-avfall. Mange er allerede godt i gang med å selge ombrukte produkter, og dette setter vi nå i system ikke minst for at produktene som selges skal være trygge i bruk. I tillegg har bransjens aktører i lang tid fokusert på å selge kvalitetsprodukter som varer lenge, og at dette har lykkes ser vi i bransjestatistikkene som hvert år for eksempel viser at folk bytter mobil med stadig lengre mellomrom. Dette stemmer dessuten godt over ens med sekvensen i «Sløsesjokket», der TIX overtaler kundene til å vente litt med å kjøpe seg ny mobil. Selvsagt driver aktørene i elektronikkbransjen med kjøp og salg, og det var artig å se at TIX hadde fått med seg det sentrale punktet i selgernes hverdag om å analysere kundens behov og selge dem det rette produktet, sier Røsholm.
Sliter med skuffe-mobiler
Christian Strand er programleder for NRK-serien «Sløsesjokket». På epost har vi fått svar fra ham på disse spørsmålene:
Annonse
– Hvordan vil du si elektronikkbransjens holdning til miljøet stemte over ens med dine antagelser før du begynte å lage programmet?
– Regnet nok med at bransjen ville være uvillige til å se seg selv som en del av problemet, men noen av de store aktørene ser ut til å forstå at de ikke kan pushe like mye produkter på oss som tidligere, men heller finne løsninger som er bedre for kloden og miljøet.
– Hvordan kom denne bransjen ut sammenlignet med de andre dere har laget program om?
Det virker som denne bransjen sliter litt med å finne gode løsninger som kan møte utfordringene med vårt overforbruk
Christian Strand
– Det ligger cirka 10 millioner mobiler i skuffer og skap i norske hjem. Det virker som denne bransjen sliter litt med å finne gode løsninger som kan møte utfordringene med vårt overforbruk. Men de som først knekker koden, vil kunne tjene mye på det, og vi opplevde at elektrobransjen var mere imøtekommende enn noen av de andre som vi måtte jobbe svært hardt med.