Oscar ser nyhetene i et hologram. Foto: National Geographic

HVORDAN BLIR FREMTIDENS TEKNOLOGI?

Vi er på vei inn i en tidsalder der teknologien gir oss muligheter det er vanskelig å tenke seg til rekkevidden av. Dette er tema i en ny TV-serie.

Publisert

Vi representerer en bransje som ligger langt fremme teknologisk. Men, hva skjer lenger inn i fremtiden – når høstens nyheter fra IFA-messen i Berlin er havnet på Teknisk museum?

Dette forsøker dokumentarserien «Year Million», som har premiere på National Geographic søndag 24. september kl. 22.00, å gi svar på.

Døden slik vi kjenner den opphører, menneske og maskin blir ett, og vi koloniserer andre planeter. Dette er blant fremtidsscenariene i serien.

– Helt fra øyeblikket da våre forfedre smalt to steiner mot hverandre og lagde det første verktøyet, har teknologi i kombinasjon med menneskenes forestillingsevne drevet sivilisasjonen framover, heter det i en pressemelding fra TV-kanalen National Geographic Norge.

I dokumentarserien forteller noen av verdens smarteste mennesker hvordan de tror fremtiden ser ut, og hvordan teknologien kommer til å påvirke oss – på godt og vondt.

Oscar ser nyhetene i et hologram. Foto: National Geographic

Gjennom seks episoder får seerne ifølge pressemeldingen et fascinerende, fantasirikt og tidvis skremmende bilde av alle mulighetene menneskene står overfor. 

Fantastiske muligheter

Laurence Fishburne («The Matrix», «CSI») har fortellerstemmen gjennom dokumentarserien, der vi også får se intervjuer med tenkere som Ray Kurzweil, Michio Kaku, Peter Diamandis og Brian Greene.

Disse ekspertene bruker all sin tid på å studere og fantasere om framtiden, og de forteller om hvordan hyperavansert teknologi vil bli en stadig mer integrert del av vår hverdag, heter det i pressemeldingen.

Oscar og Eva er koplet til «metaverse». Foto: National Geographic

 De forklarer hvordan avansert genforskning vil øke vår gjennomsnittlige levealder - og hvordan kunstig intelligens til slutt vil bli helt umulig å skille fra menneskelig. Én episode tar oss med inn i framtidens virtuelle verdener, som vil gi oss opplevelser som langt overgår det vi vil ha mulighet til å oppleve i det virkelige liv.

Vitenskapsfolkene ser også på muligheten for å redde oss fra en økologisk katastrofe - og sjansene vi har for å kolonisere andre planeter hvis jordkloden skulle bli ubeboelig. 

Enorme dilemmaer

Denne typen framtidsteorier er heller ikke bare forbeholdt vitenskapsfolk - ikke minst har kunsten og populærkulturen betydd mye for hvordan vi ser for oss framtiden.

Derfor inneholder serien også intervjuer med en rekke filmskapere, kunstnere og komikere. Tegneserieskaper Brian Michael Bendist og musiker David Byrne er blant dem som forteller hvordan forestillinger om framtiden påvirker deres arbeider.

Oscar i TV-serien arbeider med et modellfly mens Eva bruker fremtidens hvitevare. Foto: National Geographic

– «Year Million» tar oss med gjennom de mange spennende dilemmaene menneskeheten må ta stilling til når vi møter den nye teknologien. Serien forestiller seg en tid der døden egentlig ikke eksisterer, mennesket er fullt integrert med maskiner, kunnskapen er grenseløs og menneskeheten kan bevege seg mellom planeter og kanskje også solsystem, sier Vibeke Lia, programsjef hos National Geographic Norge.

Powered by Labrador CMS