Statssekretær Reynir Jóhannesson Samferdselsdepartementet fotografert på den norske paviljongen under MWC 2016. Foto: Samferdselsdepartementet

NORDISK-BALTISK 5G-SAMARBEID

Under Mobile World Congress (MWC) ble det klart at Norge, Sverige og Finland går inn for et nordisk-baltisk samarbeid for å bygge ut 5G-nettet.

Publisert

– Neste generasjon mobilnett (5G) er så mye mer enn bare en raskere versjon av 4G som vi kjenner i dag. Det blir en plattform for innovasjon og verdiskapning, og vi ser allerede at norske selskap og gründere har begynt å posisjonere seg i dette markedet. Her er det store muligheter og vi ønsker å bidra til å posisjonere Norge riktig når vi nå tar turen til mobilkongressen i Barcelona, sier statssekretær Reynir Jóhannesson i en pressemelding fra Samferdselsdepartementet.

På MWC i Barcelona har Johannesson diskutert mulighetene for et 5G-samarbeid med Finlands kommunikasjonsminister Anne Berner og Sveriges bolig- og digitaliseringsminister Peter Eriksson, heter det.

– Vi skal gjøre byene og transportsystemene våre smartere. Derfor jobber vi målrettet med spesielt to ting: fiber og et lynraskt mobilnett som kan takle enorme mengder med enheter. For å realisere potensialet vil vi nå styrke samarbeidet med våre naboland og gjøre vår region attraktiv for gründere og investorer. En felles handlingsplan med landene i Norden og Baltikum vil være en viktig del for å sikre dette, sier Jóhannesson i pressemeldingen. 

// Vi ønsker å bidra til å posisjonere Norge riktig når vi nå tar turen til mobilkongressen i Barcelona

Skal diskuteres i april

Norge, Sverige og Finland går inn for at det skal utarbeides en nordisk-baltisk handlingsplan for 5G. Innholdet i planen skal følge opp forslag som blir presentert på Digital North, en nordisk-baltisk konferanse om digitalisering som arrangeres i Oslo 25. april i år.

I Barcelona har nordiske politikere ifølge pressemeldingen diskutert hvordan myndighetene på en best mulig måte kan legge til rette for utvikling og utrulling av 5G, som er neste generasjons mobilteknologi.

Dette skal gjøres ved å:

  • frigjøre frekvenskapasitet raskt for å legge til rette for testing, forskning og innføring av 5G-nettverk.
  • samarbeide med industrien på pilotprosjekter om 5G-tjenester gjennom offentlig-privat samarbeid (OPS), for eksempel gjennom universiteter eller offentlige virksomheter.
  • støtte innovasjon og utvikling av produkter og tjenester som gjør bruk av 5G-nettverk
  • oppmuntre universiteter og offentlige forskningsprogrammer til å delta i utviklingen av ny bruk av 5G-tjenester
  • fremme tidlig utrulling av 5G-nettverk i store urbane områder og langs viktige transportårer.
Powered by Labrador CMS