BRANSJEINNSPILL
TIL SIRKULÆRGRUPPE

Brita Bye leder ekspertgruppa for sirkulærøkonomi. Foto: Jan Røsholm

Stiftelsen Elektronikkbransjen er med i en referansegruppe som skal komme med innspill til virkemidler for å nå målet om en sirkulær økonomi

Publisert

Vi har spilt inn viktigheten av momsfritak på reparasjoner og ombrukte produkter

I forbindelse med lanseringen av handlingsplanen for en sirkulærøkonomi i mars, satte regjeringen ned en ekspertgruppe for å se på virkemidler for å redusere ressursbruken og bidra til en mer sirkulær økonomi. Den oppnevnte ekspertgruppa rapporterer til Klima- og miljødepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet, Landbruks- og matdepartementet og Finansdepartementet. Gruppa skal levere en samlet rapport og anbefaling innen utgangen av april 2025.

Mandatet sier at det også skal opprettes en referansegruppe, bestående av berørte og relevante organisasjoner. Stiftelsen Elektronikkbransjen er medlem av referansegruppen, og har allerede deltatt på et møte med bransjens innspill.

 

Momsfritak vårt krav

EKSPERTGRUPPENS MEDLEMMER

Brita Bye, forsker ved Statistisk sentralbyrå (leder)

Marit Aursand, spesialrådgiver i Sintef Ocean AS

Thomas Hartnik, divisjonsdirektør for miljø og naturressurser ved Nibio

Henrik E. Kolderup, lagdommer i Borgarting lagmannsrett

Ola Kvaløy, dekan og professor i samfunnsøkonomi på Handelshøyskolen ved Universitetet i Stavanger

Jarle Møen, instituttleder og professor i foretaksøkonomi ved Norges Handelshøyskole

Kristine Nore, gründer og innovasjonsleder i Omtre AS

Ekspertgruppen har spesifikt bedt om konkrete innspill på virkemidler. Vi har spilt inn viktigheten av momsfritak på reparasjoner og ombrukte produkter. Alle reparasjoner og brukte produkter som selges via våre kanaler får 25 prosent moms, mens det som selges privat (for eksempel på finn.no) ikke er moms-pliktig. Det er kun brukte biler som er fritatt moms.

En prisreduksjon på inntil 25 prosent vil bidra til økt grad av reparasjon. At et slik virkemiddel fungerer, er elbil-salget i Norge et godt bevis på, med verdens høyeste andel av elbiler relatert til befolkning.

I Danmark er det diskusjon om en redusert momssats for brukte produkter og reparasjon, ned til fem prosent. Vi har også tidligere etterlyst momsfritak på utleie av spesifikke produktgrupper, noe som vil bidra til at flere ikke kjøper ting de bruker sjelden, men heller leier (eksempelvis plenlufter, noen typer sportsutstyr etc.). Momsfritak både på reparasjoner, utleie og ombrukte produkter er derfor vårt innspill til ekspertgruppa.

 

Tilfaller forbrukeren?

Motargumentet ved en momsreduksjon har vært at prisene ikke vil senkes, og at bransjen dermed øker fortjenesten, med det resultat at forbruker ikke vil få besparelsen.

Dette tror vi ikke, da konkurransen i markedet er så stor og vil regulere dette automatisk. I dag sendes også mange produkter ut av landet for reparasjon, og det er ikke spesielt miljøvennlig. Om våre innspill blir medtatt i den endelige konklusjonen, vil tiden vise, men flere aktører i referansegruppen deler vårt syn. Det vil også bli oppfølgingsmøter utover høsten, og vi skal «stå på vårt».

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 4/2024, som ble distribuert uke 35. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS