I Canons utstillingsområde på Photokina er fokuset ikke bare nye produkter.
– Dette handler om mennesket i det hele, hvordan folk opplever hverdagen og viktige opplevelser, der kanskje et nettbrett eller en telefon ikke strekker til når du skal forevige bryllupet eller den første skoledagen til barnet ditt. Da er det godt utstyr som er viktig, og vi forsøker å inspirere folk til å ta vare på de gode opplevelsene på en best mulig måte. Sentralt står det nye slagordet vårt; ”Come and See”, sier Vidar Vorpenes, kommunikasjonsansvarlig for Canon i Norge.
Slagordet er plassert i en sirkel, og denne formen preger hele utstillingen på Photokina.
Dette er et kamera entusiastene eller proffene ønsker å ha i tillegg til speilreflekskameraet
– På hvilken måte vil vi se dette i Norge?
– Vi kommer til å bruke i annonsering og i butikkene, og det tar ikke lang tid før vi ruller det ut i Norge slik at kundene får en ny opplevelse av Canon.
Kompakt system i vente
På kamerasiden er Canons to viktigste nyheter på messen PowerShot G7 X og Eos 7D Mark II.
– I en tid da mange satser på kompakte systemkamera er det to år siden dere lanserte Eos M her på Photokina. Hvorfor har dere ikke hatt noen nyheter i dette segmentet siden?
– Vi har lansert mange nye objektiver til kameraet, som i løpet av disse to årene har etablert seg i et segment vi riktignok hadde trodd skulle vokse mer. Men, jeg er overbevist om at så flinke som vi er til å lytte til markedet, har vi nye lanseringer på M-plattformen om ikke så alt for lenge, sier Vorpenes.
G7 X nesten som speilrefleks
Han sier Canon med PowerShot G7 X har lagt vekt på kvalitet, hastighet og zoom.
– Det er igjen tilbakemeldinger fra kundene vi har basert oss på; de har ønsket seg et kamera som kommer tett opptil speilrefleksmodellene. Dette er et kamera entusiastene eller proffene ønsker å ha i tillegg til speilreflekskameraet, sier Vorpenes.
PowerShot G7 X er en del av Canons G-serie med stor sensor, med opptaksmuligheter som minner om speilrefleksmodellene. G7 X har bakbelyst 1.0-type Cmos-sensor på 20,2 megapiksler og Iso 12.800. Zoomen har en rekkevidde tilsvarende 24-100 mm, med lysstyrke 1.8-2.8. Blenderen har ni lameller som skal gi liten dybdeskarphet. Kameraet har Canons kraftigste prosessor, Digic 6, og kommer i butikkene i oktober til 6.000 kroner.
7D Mark II for entusiasten
Den andre store kameranyheten fra Canon er 7D Mark II.
– Dette er en oppgradering av en bestselger i dette segmentet gjennom fem år. Igjen har vi lyttet til markedet i forhold til hastighet, brukervennlighet og kvalitet. Dette er noe entusiastene i markedet etterspør, og mange har ventet på denne lanseringen. Vi har store forventninger til kameraet, som er en toppmodell for entusiasten, sier Vorpenes.
7D Mark II bygger skal være helt nyutviklet, men bygger på 7D og har teknologier fra flaggskipet i proffklassen, 1D X. Det plasserer seg under dette og 5D, er spesialbygget for actionfotografering og kan ta 10 bilder i sekundet uten tap av oppløsning, delvis takket være en lukker- og speilmekanisme som er testet for 200.000 sykluser.
Autofokusen har 65 punkter av krysstypen som fokuserer ved 2.8 ned til EV-3, og kameraet har to Digic 6-prosessorer. Den nye APS-C Cmos-sensoren er på 20,2 megapiksler. Iso-området på 100–16.000 kan utvides til 51.200. RGB+IR-målesensoren har en oppløsning på 150.000 punkter. Filmfunksjonene er ifølge Canon på proffnivå, med ukomprimert HDMI-utdata og Dual Pixel Cmos AF-teknologi. Kommer i butikkene i november til 16.000 kroner.
Skytjenesten Irista
– For to år siden lanserte Canon Project 1709 på Photokina. Hva er status for dette i dag?
– 1709 var en referanse til lanseringsdatoen 17. september, for beta-versjonen av skytjenesten som i juni ble lansert under navnet Irista. Den har allerede 100.000 brukere, som kan dele og lagre bildene sine på en helt ny måte. Antall brukere høres kanskje ikke så mye ut i det europeiske markedet, men dette er ikke noe sosialt nettverk men en lagringstjeneste. Vi har store forventninger til Irista, siden Canon har en visjon om å være en del av et hvert bilde som tas. Da er lagring og deling av bilder utrolig viktig, sier Vorpenes.
– Er dette en tjeneste dere selger, eller følger det med når man kjøper et Canon-produkt?
– Dette er en betalingstjeneste der man betaler for lagringsplass og funksjonalitet, sier Vorpenes.
Under Photokina kom en oppdatert versjon av Irista. Nå kan man trådløst kan laste opp bildene direkte fra kameraet. Fra desember vil plattformen være kompatibel med Ios- og Android-baserte nettbrett, optimalisert for å støtte ulike skjermstørrelser. Irista kan integreres med Adobe Lightroom, og før jul vil man kunne bestille fotobøker og skrive ut bilder direkte fra Irista. De første 10 GB er gratis. Opp til 50 GB koster 49 euro per år, 100 GB 109 euro per år.
Cross Media Station
– Cross Media Station er en nyhet det kom en diffus pressemelding om i forbindelse med åpningen av Photokina. Hva er dette?
– Denne annonseringen er uvanlig fra oss. Det er sjelden vi kommenterer kommende produkter på denne måten, og pressemeldingen forteller markedet hvilken retning vi går. Det handler om måten du lagrer og deler bildene dine, så det blir spennende å se hvor langt Canon tar det både når det gjelder kapasitet og måten du kan dele bildene på i hjemmet. Hvordan produktet går mot TV, skyen og enhetene du ellers bruker i hjemmet.
– Dette er et fysisk produkt med NFC-teknologi du kan legge kameraet på, for å se bildene på for eksempel TVen eller sende dem til skyen?
– Det er helt riktig, men det er sikkert mye spikking som skal til før det ferdige produktet lanseres, smiler Vorpenes.
God posisjon i Norge
– Aktører fra elektronikkbransjen har i noen år vært på markedet i konkurranse i med de tradisjonelle kameraprodusentene, som Canon. Hvordan synes du dere lykkes i å følge med?
– Selv i et marked som er i motvind og synker både her og der, har Canon en svært god posisjon som vi er fornøyd med. Det ser vi lett ut fra markedstallene i Norge. Vi vil påvirke folk til å gjøre gode investeringer slik at de tar vare på minnene sine på en best mulig måte, sier Vorpenes.
– Er Canon flinke nok til å holde følge når det gjelder produktutviklingen?
– Ut fra tilbakemeldingene vi har fått på Photokina, både fra presse og kunder, ser det bra ut. Det er jo interessant at det her på messen er 180 utstillere som ikke har vært med tidligere, som Google Maps og andre nye aktører som vil ha sin bit av kaka. Det har aldri vært mer spennende i denne bransjen, og jeg er veldig glad for at Canon fortsatt satser på og har en visjon om å ta en snipp av et hvert bilde som tas i verden, sier Vorpenes.
– Hvor viktig er Photokina for Canon i Norge?
– Det er et bra lass med norske partnere og kunder som også drar til Photokina i år, som vi får anledning til å vise vår visjon og vårt syn på fremtiden. Dette fører forhåpentligvis til at de fortsatt satser på oss som partner. Vi har den mest besøkte standen her, og det er veldig hyggelig at folk bruker timevis hos oss.
Vekst i skrivermarkedet
– Hva er Canons visjon og syn på fremtiden?
– Vår visjon er at vi skal berike livet til mennesker i forhold til teknologier rundt foto. Det er derfor vi kommer med budskapet ”Come and See”, da vi mener du sammen med Canon får en større og bedre fotoopplevelse og flere minner.
– Hvordan er det å formidle dette via salgskanalene og ut til sluttkundene?
– Det er ingen tvil om at dette er en utfordring. Men, det er også derfor vi har invitert samarbeidspartnerne våre til Photokina; for å inspirere og vise at det er smart å være med oss som en partner innen teknologi.
– Hvor store er de ulike forretningsområdene til Canon i Norge?
– Konsument (Consumer Imaging Group) står for 45 prosent av omsetningen, mens forretning (Business Imaging Group) står for 50 prosent. Production Printing Group, som er industrimodellene vi fikk med da vi kjøpte OCE, står for de siste fem. Innen forbrukermarkedet er det speilrefleks- og de speilløse kameraene som tar den største bilen av kaka.
– Hva med skrivere?
– Skrivermarkedet har vokst. Dette er et veldig spennende område, med stadig nye og kreative muligheter for kundene til å ta vare på og dele bildene.