CELVIANO-INTERESSEN IKKE PIANO

Mikael Muskantor (t. v.) og Torstein Vik med Casio Celvanio AP-550. Foto: Stian Sønsteng

– Den store interessen for de nye digitalpianoene i Casio Celviano-serien har tatt oss på sengen, sier Mikael Muskantor og Torstein Vik i Polysonic.

Publisert Sist oppdatert

Når de på skuddårsdagen lanserer de tre nye Celviano-modellene AP-750, AP-550 og AP-S450 for norske musikkforhandlere, er alle tilgjengelige produkter allerede på tur ut i butikkene.

– Heldigvis har vi fått signaler fra Casio om at de snart kan levere flere, sier Torstein Vik.

– Vi har aldri tidligere opplevd maken til oppmerksomhet rundt en lansering. Ikke minst har interessen vært stor i Norge, som har bestilt nesten alle pianoene vi hadde tilgjengelig for Skandinavia, sier Mikael Muskantor.

Celviano AP-750 med Visual Information Bar og det gylne C. Bechstein-skiltet. Foto: Casio

Han eier Polysonic Scandinavia AB sammen med Stefan Palka. Selskapet har hovedkontor i Mölndal i Sverige, med datterselskap i Norge og Danmark. Den norske avdelingen ledes av Torstein Vik, som er inne på eiersiden med en tredel i Polysonic Norge AS.

 

Casio har de senere årene vært det mest innovative digitalpianomerket

Et ønsket alternativ

– Da vi for halvannet år siden lanserte smart hybrid-pianoene i Privia-serien, viste vi frem produktene før bestillingene kom. Denne gangen ble alle produktene bestilt, før vi rakk å samle forhandlerne her på Gardermoen, sier Vik.

– Hva er årsaken til dette?

– Det er tydelig at Casio med de tre nye modellene treffer prispunkt der handelen har ønsket seg nye alternativ. Casio har de senere årene vært det mest innovative digitalpianomerket, der nyhetene som er sluppet raskt har fått fotfeste og gjerne satt nye standarder. De tre nye modellene føyer seg fint inn i rekken, sier Vik til fagbladet Elektronikkbransjen.

Polysonic Norge består av Torstein Vik (f. v.), Mikael Romundstad og Per Nordengen. Foto: Stian Sønsteng

Vi møter ham og Muskantor under et forhandlerarrangement på Gardermoen den 29. februar. Her viser de nyhetene Casio Celviano AP-750, AP-550 og AP-S450, som koster henholdsvis 29.000, 25.200 og 22.700 kroner.

– Disse treffer det volummessig viktigste segmentet, siden pianoer mellom 1.500 og 3.000 euro står for 40 prosent av totalmarkedet, sier Vik.

 

Store forventninger

Muskantor sier Polysonic har store forventninger til de tre nye Celviano-modellene.

– De har fantastiske hybridklaviatur i tre, nyutviklede lydkilder og et akustisk møbel i kombinasjon med et elektrisk piano, sier Muskantor.

– Instrumentene innfrir langt over det kundene forventer til disse prisene, sier Vik.

Helge Risnes Nyhus ved Sørlie Musikksenter sjekker lyden mens pianist Åse Mathiesen demonstrerer Casio Celvanio AP-750. Foto: Stian Sønsteng

– Dessuten er marginalstrukturen god for musikkforhandlerne, sier Muskantor.

De nevnte smart hybrid-pianoene i Privia-serien, som kom i handelen for halvannet år siden, ligger litt under i pris, men henvender seg mer mot pop og nyere musikk, blant annet med muligheten til å kople til en mikrofon.

– Også de har fantastiske klaviatur og en riktig god pianolyd. Vi har hatt stor suksess med dem, og ikke minst takket være det ultraslanke designet har de skapt et nytt marked, sier Muskantor.

– Privia har nesten blitt en egen kategori, supplerer Vik.

De tre nye modellene i Celviano-serien retter seg ifølge de to Polysonic-karene mer mot det klassiske.

– Celviano AP-750, AP-550 og AP-S450 gir en flygelopplevelse, med klaviatur og klanger for klassisk musikk, sier Muskantor.

Celviano Grand Hybrid GP-510. Foto: Casio

 

GöteborgsOperaen

I Celviano-serien finnes det fra før også to Grand Hybrid-pianoer, der GP-510 er toppmodellen.

Flere funksjoner i de nye modellene er helt nye

– Denne er utviklet i samarbeid med tyske C. Bechstein, som er Europas største flygel- og pianofabrikk. De har hjulpet oss med klaviaturet og møbelet for å få en fantastisk pianoopplevelse, og er vel det nærmeste du kommer et akustisk flygel med et elektrisk instrument, sier Muskantor.

GP-510 koster nærmere 50.000 kroner, mens den enklere modellen GP-310 koster 30.000 kroner.

– Vi har solgt over tusen slike instrumenter i Skandinavia siden lanseringen i 2015, og er veldig stolte over dette. Disse pianoene henvender seg til dem som ønsker å bli bedre pianister, primært innen klassisk musikk, og det står to GP-510-pianoer i oppvarmingsrommene i GöteborgsOperaen, sier Muskantor.

Polysonic sørget for å få tatt bilde av de norske musikkforhandlerne på Celvanio-lanseringen. Foto: Stian Sønsteng

– Mellom GP-310 til 30.000 kroner og AP-470 til 12.000 kroner har vi manglet klassiske pianomodeller. Dette er på plass med Celviano AP-750, AP-550 og AP-S450, sier Vik.

– Hvor hardt har dere ventet på de tre nye modellene?

– Vi har absolutt sett at det her finnes gode muligheter. Som nevnt er Casio kjent for å være innovative, og flere funksjoner i de nye modellene er helt nye. For sluttbrukerne blir dette veldig interessante produkter, som til en lavere pris får tilgang til funksjoner som hittil bare har vært tilgjengelig i langt dyrere produkter, sier Muskantor.

– Hvilken av de nye modellene har dere størst forventninger til?

– Siden vi solgte alt vi hadde tilgjengelig før selve lanseringen, tør vi ikke spå hvilken modell kundene vil velge, smiler Vik.

 

Celviano AP-550 kommer i sort, hvit og brunt. Pris: 25.200,- Foto: Casio
Celviano AP-550 kommer i sort, hvit og brunt. Pris: 25.200,- Foto: Casio
Celviano AP-550 kommer i sort, hvit og brunt. Pris: 25.200,- Foto: Casio

Styrket posisjon

Han sier Casio tidligere var et merke som krevde aktivt salgsarbeid i butikkene.

– Nå vet kundene ofte hvilken modell de skal ha når de kommer i butikken, eller de bestiller dem på nett, fordi Casio som varemerke har styrket sin posisjon som leverandør av digitalpiano, sier Vik.

– Hvordan vil dere beskrive lyden i de nye modellene?

– Lyden er basert på samplinger fra store flygelprodusenter i Hamburg, Berlin og Wien. Casio har arbeidet mye for å få den riktige resonansen i møbelet, pedalene og strengene, for å gi en genuin akustisk lyd. Kundene vil oppleve at lydbildet er åpent og fint, samtidig som de vil merke et stort spenn i dynamikken, som ikke minst påvirkes av anslaget på klaviaturet, sier Vik.

Mikael Romundstad (f. h.) og Gustav Pettersson i Polysonic sammen med Mathias Ullenes (4Sound Stavanger, Askil Fangel (Musikkverden Tromsø), Nicolas Palacios (4Sound Schous Plass) og Kristian Kogstad (4Sound Bergen) rundt pianist Åse Mathiesen. Foto: Stian Sønsteng

– Hvilken posisjon har Casio i Norge?

– For sju-åtte år siden var vi nok for en utfordrer å regne. Siden har vi bygd oss opp til å bli en ledende aktør, som har en selvfølgelig plass hos musikkforhandlerne. Der vi tidligere stort sett solgte innstegsmodeller, dekker vi i dag hele bredden innen digitalpianoer, sier Vik.

– Casio i Japan har siden lanseringen av Grand Hybrid-modellene i Celviano-serien hatt en strategi om å bli en etablert og sterk aktør i de litt høyere segmentene, og det har de lykkes godt med, sier Muskantor.

 

17 ansatte

Pianist Åse Mathiesen på Casio Celvanio AP-S450. Foto: Stian Sønsteng

I sortimentet har Polysonic varemerkene Audient, Casio, Cataluna, Digitech, Dixon, Dod, Dunlop, Everdeen, Laney, MXR, Norman, North Star, Pulse, Røde, Shadow, Wayhuge og Zoom.

– Polysonic var opprinnelig en musikkgrossist, men har gjennom nye varemerker utvidet virksomheten, sier Vik.

– Hvor viktig er Casio for dere?

Det er vanskelig å finne leverandører som er mer ute i de norske musikkbutikkene enn oss

– Det er tangentmerket vårt, og helt klart viktig, sier Vik.

Polysonic Skandinavia AB omsetter for rundt 150 millioner kroner, og har 17 ansatte. Av disse sitter tre i Norge, én i Danmark og resten i Sverige, der også lager og administrasjon ligger.

– Til Oslo-området leverer vi varer over natten, sier Muskantor.

– Er dere mye ute i butikkene?

– Jeg tror det er vanskelig å finne leverandører som er mer ute i de norske musikkbutikkene enn oss, sier Vik.

Med seg i Polysonic Norge AS, med kontor på Karihaugen nord for Oslo, har han Per Nordengen og Mikael Romundstad.

– Vi har en veldig god og tett kontakt med forhandlerne, og det har alltid vært viktig for Polysonic, sier Vik.

 

Casio anbefaler at man styrer Celvanio-modellene med Casio Music Space-appen. Foto: Casio
Med musikk nedlastet på mobilen kan man regulere hastigheten, for eksempel ved innøving. Foto: Casio
De nye Celvanio-modellene har klavitaur med tangenter i østerriksk gran. Her AP-750. Foto: Casio
Pedalene på Celvanio AP-750. Foto: Casio
Celviano AP-750 kommer i sort. Pris: 29.000,- Foto: Casio
De tre Celvanio-modellene har hurtigmeny til venstre, her på AP-S450. Foto: Casio

Celviano AP-750

AP-750 er utviklet i samarbeid med C. Bechstein. Smart Hybrid Hammer Action-klaviaturet har tangenter i østerriksk gran, og GrandPhonic-lydsystemet består av åtte høyttalere og fire forsterkerkanaler.

I møbelet er det en rekke utfresinger og kanaler for å gi en mest mulig akustisk lyd

– I møbelet er det en rekke utfresinger og kanaler for å gi en mest mulig akustisk lyd, nærmest omsluttende for den som spiller, sier Muskantor.

– I forkant over klaviaturet kan en elegant løsning med ledlys og -symboler brukes til å styre pianoet og velge klanger. Disse kan slås av, men vil for mange være til stor hjelp når man spiller, siden de blant annet indikerer styrken på anslaget. Casio kaller dette Visual Information Bar, sier Vik.

Gustav Pettersson i Polysonic med Casio Celvanio AP-550. Foto: Stian Sønsteng

– Vi anbefaler at den står på i butikkene for å gi mer oppmerksomhet. Pianoet kan styres med denne og tangentene, men det beste er at man bruker alle mulighetene som ligger i appen, sier Muskantor.

I plenum foran forhandlerne demonstreres det hvordan de ulike klangene farger lyden, avhengig av hvilken pianosampling som velges. I appen kan man også velge lyd etter komponist, blant annet basert på sjanger og tidsperiode.

– Celviano AP-750 har akustiske resonanspaneler, og ved at lokket kan åpnes i fire posisjoner styrkes den akustiske flygelfølelsen ytterligere, sier Muskantor.

Sunniva Nøsterberget (4Sound) flankert av Joel Giang Ohlin (t. v.) og Gustav Pettersson i Polysonic. Foto: Stian Sønsteng

Digitalpianoet gjør kontinuerlig opptak av de siste fire minuttene, slik at man kan gå tilbake og lagre ønskede sekvenser. Via appen kan man spille musikk fra Spotify og Apple Music, og hvis denne er lagret lokalt har man muligheten til å justere hastigheten, for eksempel under innøving. Pris: 29.000,-

Polysonic hadde samlet norske musikkforhandlere for å presentere de nye Casio Celvanio-modellene. Foto: Stian Sønsteng

 

Celviano AP-550

AP-550 er en litt enklere modell enn AP-750, men med det samme klaviaturet, samt Visual Information Bar. Her har ikke C. Bechstein vært med på utviklingen, og lydsystemet består av fire høyttalere og to forsterkerkanaler. Der AP-750 har 29 klanger inklusive tre europeiske flygeltoner pluss ti klassiske pianoinnstillinger, har AP-550 25 klanger inklusive to flygeltoner. Størrelsen er den samme som på AP-750, bortsett fra at AP-550 er tre centimeter lavere. Pris: 25.200,-

 

Celviano AP-S450 kommer i sort, hvit og brunt. Pris: 22.700,- Foto: Casio
Celviano AP-S450 kommer i sort, hvit og brunt. Pris: 22.700,- Foto: Casio
Celviano AP-S450 kommer i sort, hvit og brunt. Pris: 22.700,- Foto: Casio

Celviano AP-S450

S-en i modellnavnet står for Slim, og AP-S450 har en dybde på 29,9 centimeter, mens de to andre modellene er 44 centimeter.

– AP-S450 har også Visual Information Bar og Smart Hybrid-tangentmekanisme med østerriksk gran, sier Muskantor.

Som på AP-550 består lydsystemet av fire høyttalerne som drives av to forsterkerkanaler, og som på de to andre modellene kan lokket åpnes for å simulere flygelresonansen. Antall toner er det samme som på AP-550, og høyden på møbelet er snaut tre centimeter lavere. Pris: 22.700,-

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 2/2024, som ble distribuert uke 16. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS