KOMPAKT VERDT Å KJEMPE FOR

– Selv om markedet for kompaktkamera blir mindre, er det verdt å kjempe for. Det viktige fremover er å komme med unike produkter, gjerne i nisjer.

Publisert Sist oppdatert

Det sier Olve Byre, nordisk salgs- og markedssjef i Casio Scandinavia AS, som har hovedkontor i Bergen. Vi møter ham på Photokina-messen i Køln. Her var han første gang for ti år siden; den gangen hadde det japanske selskapet nettopp lansert sine første Exilim-modeller S1 og M1.

– Kameraene hadde en oppløsning på én megapiksel, og var en revolusjon i markedet med sin kompakte størrelse. Tykkelsen var 11 millimeter og størrelsen som et kredittkort, sier Byre til fagbladet Elektronikkbransjen.

I Køln ble ti års-jubileet feiret, og Exilim står fortsatt for extraordinary slim.

Vi er fortsatt optimister og biter godt fra oss

– Hva er skjedd med Casio i Norge på disse årene?

– For ti år siden var vi her som en distributør, den gang het selskapet Casinus. I 2006 ble vi Casio Scandinavia, og vi overtok både det svenske, danske og finske markedet, sier Byre.

Voldsom opptur

Han sier selskapet hadde en voldsom opptur, der toppen ble nådd i tredje kvartal 2010. Da hadde Casio 23 prosent markedsandel i Norge for kompakte kamera.

– Dette gjorde oss til det beste Casio-landet i verden, og vi var i denne perioden størst i Norge. Men vi er selvfølgelig prisgitt både markedet og produktene, og vi har hatt en stabil og god utvikling i Norge. I dag er vi nummer to i Norge på kompaktkamera. Dette er en del av markedet som stagnerer, så det er tøffere tider nå. Men vi er fortsatt optimister og biter godt fra oss, sier Byre.

Casio har i dag en markedsandel på cirka 13 prosent i Norge.

– Et viktig tema på årets Photokina er tråløs oppkopling til andre enheter. Hvordan ligger Casio an her?

På banen

– Casio har ikke hoppet på denne trenden ennå, men det arbeides med det. Foreløpig har vi løsninger for Eye-fi-kort, og vi følger utviklingen nøye. Når dette blir noe forbrukerne virkelig ønsker, kommer Casio til å være på banen, forsikrer Byre.

– Forbrukerne har vel ønsket dette i mange år?

– Produktene har frem til nå gjerne ikke vært attraktive nok til at dette har vært et vesentlig salgsargument. Vi ser at dette nå er i ferd med å komme.

– Det er spådd at kompakte systemkamera vil ta en økende markedsandel på bekostning av både tradisjonelle systemkamera (speilrefleks) og kompaktkamera. Hva tenker Casio om dette?

– Det tror jeg nok er riktig. Men jeg tror først og fremst de vil ta andeler fra systemkameraene. Kompaktmarkedet vil også miste andeler, men det er mer til smarttelefoner. Vi tror derfor det er viktig å fokusere på nisjeløsninger.

Styrke i elektronikk

– Vil Casio komme med kameraer med utskiftbar optikk?

– Siden Casio ikke selv produserer optikk, tror jeg ikke dette vil skje i nær fremtid. Styrken til Casio ligger i elektronikken.

– Hva skal Casio gjøre for å ikke forsvinne fra markedet?

– Det er fortsatt et stort marked for kompaktkamera. Selv om det blir halvert i Norge, fra dagens 450.000 enheter, er det et marked å kjempe for. Det viktige fremover er å komme med unike produkter, slik GoPro har gjort med sine actionkamera. Dette vil vi se mer av, også fra Casio, sier Byre.

Design-innsteg

På Photokina lanserte Casio flere nye produkter. Byre legger vekt på at de kommer med H-50, som har 24 ganger zoom og et attraktivt prispunkt. De kommer med en ny designserie for innstegsmarkedet, der de ønsker å få fokuset bort fra pris og spesifikasjoner.

– Her er designet det essensielle, noe vi tror blir stadig viktigere. Den største nyheten vår er ZR-1000, som er toppmodellen i ZR-serien med høyhastighetskamera. Iso-verdien er tett opptil 25.000, noe som gjør det mulig å få gode bilder selv i svært dårlig belysning. Kameraet har vippbar skjerm, noe som gjør det mulig å ta bilder høyt og lavt, sier Byre.

Powered by Labrador CMS