ROM-TEKNOLOGI TAR HUSVASKEN

Irobot har laget roboter som utforsker planeter og rydder miner. Mest kjent er de likevel for å ha startet trenden med støvsugerroboter.

Publisert Sist oppdatert

Det var mange som viste fram støvsugerroboter under årets CES-messe. De store elektronikkprodusentene som Samsung og LG har kastet seg på trenden de siste årene, men det er Irobot som startet den nye produktkategorien for 11 år siden, og selskapet har nå solgt 11 millioner Roombaer globalt.

– Nå har vi kommet med en ny serie, Roomba 800. Dette er den niende generasjonen av støvsugerroboter vi har laget, sier Bo Simonsen, markedssjef hos distributøren Witt, til fagbladet Elektronikkbransjen.

Ny type overflate

800-serien tar opp 50 prosent mer støv og skitt enn tidligere modeller

Han lover en stor forbedring i forhold til tidligere modeller.

– I stedet for å ha en børste og en banker under støvsugeren, har vi nå to myke ruller som går motveis mot hverandre og drar opp smuss. Det gjør at 800-serien tar opp 50 prosent mer støv og skitt enn tidligere modeller, sier Simonsen.

Det at materialet i rullene er mykt og at de er i kontakt med hverandre, skaper et vakuum som gjør støvsugeren mer effektiv. I motsetning til med børster, skal heller ikke hår sette seg fast i rullene, men suges rett inn i oppsamlingskammeret.

– En annen ting vi gjør, som ikke våre konkurrenter har, er at vi også banker teppene. Det gjør at støv og sand blir løftet opp og ut av teppet i stedet for å ligge og skjære mot fibrene, noe som gjør at teppene blir slitte, sier dansken.

Roomba kjenner automatisk igjen når den kjører på tepper, og både hjul og rullene justerer seg automatisk i høyden. Maskinen har også fått et helt tettsittende filter med en gummimembran så støv og skitt ikke finner veien ut igjen av oppsamlingskammeret, og takler dørkarmer opp til 35 mm takket være de automatisk justerbare hjulene.

– Vi har også fått en ny optisk sensor som kan se at smuss går gjennom maskinen. Før hadde vi bare en akustisk sensor, som hørte når sand kom inn og følgelig brukte mer tid på området. Med en optisk sensor kan den også se skitt som ikke lager lyd, og bruker 20-25 prosent mer tid der gulvet er som skitnest, sier Simonsen. 

Trenger ikke kart

Hvor ofte må Roomba 800-serien tømmes?

– Jeg har to hunder og to barn, og vi tømmer den en gang i uken. Da kjører den hver morgen klokken halv ni. Men vi kunne nok nøye oss med å tømme hver 14. dag til tre uker, men fordi den suger opp matrester fra kjøkkenet tømmer vi den oftere på grunn av lukt.  På 800-serien er det samme beholderen som sitter i de forrige modellene, så den har like stor kapasitet som forgjengerne, sier han.

Mange av konkurrentenes modeller kjører rundt og skaper et kart over huset. Har dere sammen funksjon?

– Nei, problemet er at i huset ditt setter du jo ikke stolen eller lekene på samme sted. Har du et kart og det kommer til et nytt objekt, så må den tegne hele kartet på nytt. Med IAdapt unngår den ganske enkelt møbelet, og fortsetter videre. Det er det som er fantastisk med dette systemet, sier Simonsen.

Iadapt er hjernen i Roombaen, og Simonsen forteller deres nye modeller foretar 60 robotiske beslutninger per sekund. Den optiske og akustiske sensoren forteller hvor støvet er, og Roombaen kjører minst tre ganger over hvert sted på gulvet, og opp til 6-10 ganger om det er svært skittent. Jo skitnere det er, jo lengre tid bruker den på å støvsuge, her er det ingen tidsbegrensning ut over batterilevetiden. Med en «soft touch»-kant merker Roombaen når den nærmer seg objekter som står i veien, og styrer selv unna.

Frykter ikke konkurransen

Samsung, LG og flere av de store elektronikkprodusentene har også kastet seg på bølgen. Hvordan møter dere konkurransen?

– Vi har en global markedsposisjon på 60 prosent, og i noen land markedsandeler opp til 78 prosent av salget. Det er vi som har skapt kategorien, og de andre har ikke hatt mulighet til å bruke samme mengde ressurser som vi har på robotutvikling. Irobot startet jo med å lage roboter for utforskning av verdensrommet, og jobber med roboter til mineryddere. Det er det samme systemet som sitter i disse maskinene som vi bruker i våre støvsugerroboter, sier han.

Simonsen anbefaler at man stiller inn støvsugeren til å kjøre tilnærmet hver dag, for en mest effektiv rengjøring.

– Vanligvis når man støvsuger gjør man det når man ser det er skittent. Så bygger støvet seg opp igjen, før man støvsuger på ny. En robotstøvsuger kan man programmere til å starte hver dag, da rekker støvet ikke å bygge seg opp, og det blir liggende mye mindre smuss på bokhyller og bjelker. Det gir bedre inneklima, sier han.

Vasker for deg også

Irobot viser også fram en helt ny robot for de som er lei av å vaske huset selv også. Scooba 450 er basert på vaskeenheter brukt i industrien, og skal være opp til tre ganger mer effektiv enn tidligere Scooba-modeller.

– Det er mye teknologi som ligger bak nye Scooba 450. For å vaske bedre måtte vi endre vaskemetoden, og det ga våre ingeniører en stor utfordring. Men det de har levert er helt unikt, sier Simonsen.

Selve rengjøringen foregår i tre sykluser; feiing og pre-væting, skrubbing og en overgang med nal for å få opp alt vannet.

– I motsetning til når du vasker for hånd i én og samme vaskebøtte, skiller Scooba ut det skitne vannet, og bruker hele tiden rent vann på gulvet, sier han.

 Børsten skrubber over 600 runder i minuttet, og kommer med to valgmuligheter. En 40 minutter lang vaskesyklus for flater opp til 30 kvadratmeter, eller en 20 minutters syklus for flater opp til 15 kvadratmeter.

Roboten tar møtet

Under presentasjonen av den nye Scoobaen, kommer det kjørende en høyreist robot med en hyggelig dame på skjermen. Det er Ava 500, som Irobot har laget i samarbeid med Cisco. Skjermen og lydsystemet er hyllevare fra Cisco, mens robotkomponenten er laget av Irobot.

– Dette er en helt ny dimensjon av telekonferansen, eller videokonferanse på hjul om du vil. Ava 500 bruker en halvtimes tid på å bli kjent med omgivelsene sine, og så finner roboten fram selv. Men det finnes også en snarvei. Du kan laste inn tegninger av bygningen direkte i roboten så er den lokalkjent på et øyeblikk.

Den som bruker roboten, styrer den via et nettbrett. Enten manuelt eller ved å peke på det kontoret den skal til. Kommer noe, eller noen i veien, er det ingen fare. Den er programmert til forsiktighet og bruker den innebygde sonaren til å se rundt seg og stanse opp, eller gå rundt hindringer.

Damen som styrer versjonen vi treffer, sitter på Irobots hovedkontor i Boston, og forteller gjerne om det nye systemet.

– Vi har også laget en egen medisinsk robot som brukes av leger, som har enda bedre kamera og zoom for å kunne undersøke pasienter, sier hun.

Vi får også en demonstrasjon av en enhet som befinner seg på Irobots eget museum i kjelleren på selskapets hovedkontor. Ved å bruke en Ipad kjører vi avgårde til den eldste delen av museet, og kikker på gamle modeller ved å zoome, snu kameraet og heise og senke skjermen.

Powered by Labrador CMS