LCD ER BLITT BEDRE MEN OLED ER BEST

– Vi har den bredeste TV-porteføljen, med de samme LCD-teknologiene som konkurrentene. I tillegg har vi oled, som er helt i særklasse.

Publisert Sist oppdatert

Det sier produktspesialist Christian Nilsson i LG Electronics Nordic. På CES-messen i Las Vegas nøler han ikke med å plassere selskapet i førersetet når det gjelder TV-teknologier.

– For seks-sju år siden satt vi i baksettet og tittet på hva alle de andre gjorde. For to-tre år siden hoppet vi frem i passasjersetet og var ganske bra med. Siden i fjor har vi tatt plass i førersetet; nå er det vi som kjører utviklingen. Vi var først ute med oled; de andre ser til oss og vil så gjerne gjøre det samme. Vi var først med ultra HD, og for fem år siden slapp vi vår første Magic Remote, en bevegelsesstyrt fjernkontroll alle andre nå har tilsvarende til, sier Nilsson til fagbladet Elektronikkbransjen.

LG er fortsatt alene på markedet med oled-apparater, men de viser også en rekke nye led-belyste LCD-TVer.

Folk har ikke forstått at oled er fremtiden, siden vi er de eneste som har produktene

Totalt sort gir bedre farger

– Vi har som tidligere enklere led-apparater. Et steg opp kommer modellene med WCG, Wide Color Gamut, som gir 20 prosent mer farge. På toppen kommer Quantum Dot, i seriene UF930 og UF940, som er et filter som gir rundt 30 prosent mer farger. Men, uansett hvordan man vrir og vender på det, er det fortsatt bare snakk om en LCD-TV. De som kun har LCD sier gjerne at de har det beste bildet fordi de har flest farger, men vi er ikke enig i dette. Bildekvalitet handler om så mye mer; bevegelsesskarphet, betraktningsvinkel, sortnivå, farge, kontrast og lysstyrke. Det er som en tikamp, der man må være god i alle grener. En LCD kan på nåværende tidspunkt ved hjelp av Quantum Dot skape flere farger enn en oled. Men, behøver vi disse fargene? Vil vi at grønt skal være skikkelig grønt i stedet for en normal grønnfarge? spør Nilsson.

Han sier til fagbladet Elektronikkbransjen at LG mener deres oled-TVer er i særklasse.

– Med oled får vi de fargene vi vil ha, vi har responstiden, en betraktningsvinkel som ingen LCD-TV i verden kan konkurrere med, samt et totalt sortnivå som gjør at alle andre farger ser bedre ut. Det er det som er hemmeligheten; får du ikke til et totalt sortnivå klarer du ikke gjengi de andre fargene korrekt. Har du et grått felt og en rød farge, ser den litt blass ut. Er feltet helt sort, ser den samme rødfargen bedre ut, sier Nilsson.

HDR i 2015-modellene

LGs oled-teknologi er av typen WRGB, der hver piksel består av fire underpiksler (hvit + RGB) i stedet for bare tre (RGB). Den blå sub-pikselen skal ifølge selskapet ikke ha kortere levetid enn de andre, noe som var et problem med tidligere oled-teknologi.

– Hva med lysstyrken, der LCD oppnår et høyere nits-tall enn oled?

– En LCD kommer i dag opp i høyere lysstyrke. Men, jo mer lys du pumper opp på baksiden av skjermen, dess vanskeligere er det å få det ønskede sortnivået. LCD-teknologien handler om å blokkere for lyset. Vi behøver ikke like mye lysstyrke i vår oled, fordi vi får den ønskede kontrasten. Det er forskjellen på det lyseste og mørkeste som teller. Vår oled er rundt 400 nits. Vi kan veldig enkelt doble dette, men da synker levetiden. Det gjør det for øvrig også på en LCD, sier Nilsson.

Han forteller at LG er en av partnerne til Netflix, som satser på HDR.

– HDR har relevans når det gjelder forholdet mellom de ulike fargene. Vi kommer med HDR-apparater, men det finnes foreløpig ingen standard for dette. Spillefilmer produseres med mye større fargedybde og oppløsning enn et TV-apparat kan vise. Vi er klare og har apparater ferdige for HDR, og modellene vi slipper i år trenger bare en programvareoppdatering for å vise HDR, sier Nilsson.

Ønsker flere med oled

Når det gjelder 4K, kommer dette i alle årets oled-modeller og alle LCD-modellene bortsett fra 5- og 6-serien, og noen mindre modeller. Begrepene 4K og Ultra HD har ikke satt seg helt, og leverandørene bruker dem på litt ulike måter. LG helgarderer seg, og kaller det Ultra HD 4K.

Mens vi har snakket har Nilsson tatt oss med rundt i LGs utstilling på CES. Vi er nå kommet dit han helst vil være; ved oled-apparatene.

– Norden er det området i verden som selger flest oled. Globalt solgte vi omtrent 100.000 oled-TVer i fjor, i år regner vi med å firedoble dette.

De nye oled-modellene kommer i 55, 65 og 77 tommer, både buede og flate. EG99 er en 77 tommer der du med fjernkontrollen kan velge om skjermen er buet eller flat. Prisen på denne blir 400.000 svenske kroner, sier Nilsson.

Han innrømmer at det også er en ulempe at de er alene på markedet med oled-TVer.

– Vi selger alt vi klarer produsere. Likevel; folk har ikke forstått at oled er fremtiden, siden vi er de eneste som har produktene. Det ville vært en fordel om flere produsenter hoppet på toget, og det kommer til å skje etter hvert. Grunnen til at alle de andre produsentene satser på nye LCD-teknologier er at de ikke klarer produsere oled, sier Nilsson.

Når det gjelder lyden i TVene, har LG inngått et samarbeide med Harman Kardon som har kalibrert høyttalerne i 9- og 8-serien, også oled-modellene.

Multirom med 24-bit HD

Også LG satser på multiromshøyttalere.

– Folk vil ikke ha store høyttalere med ledninger. Etter at Sonos’ patent gikk ut i fjor kastet alle seg på dette. Vi kom på slutten av 2014 med H7, H5 og H3 i Music Flow-serien, her på CES øker vi sortimentet med fire nye multirom-modeller;en bærbar høyttaler, en CD-spiller og to nye lydplanker, sier Nilsson.

Enhetene styres via en smarttelefon eller nettbrett med Ios eller Android, som kobles trådløst på WiFi via et såkalt mesh-nettverk. Dette kan spille 24-bit HD-lyd, noe det ifølge LG ikke er mange konkurrerende produkter som kan.

Powered by Labrador CMS