Erik Miguel Reveles Svalberg i LG Electronics sier deres nye A9-prosessor er i stand til å skille ut hovedmotivet, noe som skal gi en spesiell dybdefølelse. Foto: Stian Sønsteng
RASKERE TV-PROSESSOR FRA LG
A9 er navnet på LG Electronics’ nye oled-prosessor. Erik Miguel Reveles Svalberg karakteriserer denne som en kraftpakke.
– Den har en 35 prosent raskere CPU og GPU, samt 50 prosent raskere RAM-minne. Dette gir store og nye muligheter når det gjelder bildebehandlingen. Blant fordelene er en langt bedre støyreduksjon, og at den arbeider med dybdeskarphet på en helt annen måte der hovedmotivet skilles fra bakgrunnen og gir en unik dybdefølelse i bildet. I det hele tatt gir den en et bedre bilde når det gjelder hver enkelt farge og nyanse, sier Svalberg.
– Du nevner en del prosentvise forbedringer. Hvor mange prosent bedre blir bildet med A9-prosessoren?
– Det er vanskelig å si et eksakt tall. Men, mens du tidligere måtte ha et fantastisk materiale for å få et fantastisk bilde – kan du i dag få et fantastisk bilde med et normalt materiale, takket være egenskapene til A9-prosessoren, sier Svalberg.
Annonse
Høy bildefrekvens
Han sier HFR (High Frame Rate), på norsk høy bildefrekvens, likevel er den største fordelen med A9.
– Dette gir en langt bedre gjengivelse av bevegelser, med en dobling fra 50 til 100 bilder per sekund, sier Svalberg.
Han sier dette ikke minst blir en fordel i sportssendinger.
– Alle sendinger med raske bevegelser og panoreringer vil dra nytte av HFR. Der bildet tidligere hakket, oppnår vi nå myke og skarpe bevegelser. I første omgang vil dette gjelde innhold fra ulike strømmetjenester, sier Svalberg.
Annonse
A9 kommer i LGs oled-TVer fra C-serien og oppover. Selskapet har også utviklet en annen prosessor, A7, som kommer i modellene på nivået under disse.
– Dybdefølelsen blir markant bedre. A9-prosessoren kjenner igjen motivet, og behandler forgrunnen separat fra bakgrunnen, noe som gir en helt spesiell dybde i bildet, sier Svalberg.
– Hva med HDR?
– A9 klarer å arbeide samtidig med HFR og Cinema HDR, mens A7 bare klarer én av delene om gangen. Når det gjelder HDR, tar vi et enormt steg videre i og med at vi også støtter Technicolors nye HDR-format, sier Svalberg.
Technicolor HDR
I fjor viste LG Electronics at de har Technicolors ekspertmodus når det gjelder bildekalibreringen av skjermene. Nå kommer de altså selskapets HDR-format.
– I praksis er det Technicolor som behandler bildet i alle de store filmene, og det er en stor fordel at vi nå kan gjengi deres HDR-format. I tillegg støtter vi HLG Pro og HDR 10 Pro, der vi kan prosessere dette HDR-innholdet og TVen legger til dynamisk metadata som ikke finnes i originalmaterialet, sier Svalberg.
Annonse
Når det gjelder lysstyrken, ligger 2018-modellene på samme nivå som fjorårets.
LG Electronics slipper først oled-modellene i C-, E- og W-serien i Norge, i løpet av året kommer B8 og B8S.
A9-prosessoren kjenner igjen motivet, og behandler forgrunnen separat fra bakgrunnen, noe som gir en helt spesiell dybde i bildet
– Vi får med dette en bred og lett tilgjengelig oled-portefølje. Målsettingen vår er at oled ikke skal koste for mye, og markedet kommer til å se en mer aggressiv prissetting fra oss, for at vi skal nå ut til et bredere publikum. Oled er fremtiden innen TV, og da må alle ha råd til det, sier Svalberg.
Oled-modellene i E-serien har ifølge LGs mann fått en mer diskret høyttaler i front.
– Noen synes kanskje lydplanken på fjorårets modell dominerte litt for mye visuelt. Nå er vi kommet med en mer elegant løsning.
Oled sto for slutten av 2017 for ti prosent av salget i volum hos LG Electronics i Norden.
Tapet-TV med ThinQ
LG Electronics’ tapet-TV, Wallpaper, er til forveksling like fjorårets portefølje.
– Det er bare på utsiden! Under overflaten har det skjedd mye spennende, blant annet ved at de får A9-prosessoren. I tillegg får de årets AI-pakke med kunstig intelligens, med ThinQ som integrerer vår eget AI, Google Assistant og Amazon Alexa, og sømløst veksler mellom disse. Så fort Google Assistant kommer til Norden, ligger det klart og implementert, sier Svalberg.
– Hva skjer på LCD-siden?
– Våre premium-modeller har fortsatt Nano Cell og super-UHD. Vi begynte med Nano Cell i fjor, noe som gir bedre og renere farger, samt innsynsvinkel. Toppmodellen 950 har lokal dimming med 96 soner, og halvparten på 850. Dette gir langt bedre kontrast og sortnivå, der vi slipper halo-effekt, sier Svalberg.
– Dere viser ikke 8K?
– Nei, det viser vi ikke her på CES, men vi vet at våre venner i LG Display arbeider med saken.
På audio-siden kommer LG Electronics med Google Assistant i sine høyttalere.
– Vi kompromisser ikke på lydkvaliteten, og disse har fått et godkjent-stempel fra Meridian Audio som er eksperter på high end-lyd. Det gjelder også vår lydplanke SK10 og våre bærbare blåtannhøyttalere.