OLED OG QLED GIR GODE VALGMULIGHETER

Nordisk produktspesialist Knut-Eirik Bruvold-Rørnes foran Neo qled 8K-modellene Samsung viser på CES. Foto: Stian Sønsteng

– Med Neo qled og oled har vi førsteklasses TVer for alle, sier Knut-Eirik Bruvold-Rørnes. På CES viser Samsung også en rekke mikro-led-modeller.

Publisert
Samsung nye oled-TV på 77 tommer er bare én centimeter tykk. OneConnect-boksen festes på foten, eller et annet sted dersom TVen henges på veggen. Foto: Stian Sønsteng

– Vår nye oled-TV på 77 tommer er bare én centimeter tykk, hele veien. Dermed tar vi steget videre fra dagens Neo qled 8K-modeller, som er halvannen centimeter. All teknologi ligger i OneConnect-boksen, som med en tynn kabel kan plasseres et annet sted, dersom TVen henges på veggen. Har man TVen stående på en benk, festes boksen bak på foten, nesten uten at den synes, sier Knut-Eirik Bruvold-Rørnes når vi møter ham på CES-messen i Las Vegas i januar.

Navnet på modellen er S95C, og den kommer sammen med en annen ny oled-modell på 77-tommer, S90C, i handelen i løpet av våren. Det er Samsung Display som produserer oled-panelene, og størrelsen på 77 tommer plasserer seg mellom dagens modeller på 65 og 85 tommer.

– Våre qled-TVer på 75 tommer er populære, så 77 tommer kompletterer fint porteføljen vår med oled-TVer sier Bruvold-Rørnes.

Kvanteprikker en rød tråd

– Hvor plasserer Samsung oled-modellene i porteføljen?

– Vi regner Neo qled 8K som våre toppmodeller, og her viser vi modeller helt opp i 98 tommer. Oled-TVene ligger rett under disse, sammen med Neo qled 4K, og er et bra supplement, sier Bruvold-Rørnes.

Den ene av Samsung to nye oled-modeller som kommer i 77 tommer størrelse er bare én centimeter tykk. Foto: Stian Sønsteng

– Hvordan vil du beskrive forskjellen på TV-bildene?

– Sortnivået på oled er ørlite bedre, men lysstyrken er litt lavere. Det er pluss og minus, og gir kunden gode valgmuligheter etter egne preferanser og behov. Alle skjermene våre bruker kvanteprikker, eller Quantum Dot, som vi har hatt suksess med i mange år, og det gir en rød tråd i hele porteføljen vår, med den samme fargekarakteristikken, sier Bruvold-Rørnes.

Vi regner Neo qled 8K som våre toppmodeller

I messehallen på LVCC fokuserer Samsung på bærekraft og miljø. Foto: Stian Sønsteng

– Hva bør en butikkselger legge vekt på når en kunde ser disse teknologiene opp mot hverandre?

– I Samsung ønsker vi å ha en skjerm for alle, og her gir oled-modellene enda bedre valgmuligheter for kundene. Kanskje velger filmelskeren, som ønsker å ha det mørkt i rommet, en oled, mens kunden med store vinduer og mye lys i rommet foretrekker en Neo qled. Det spørs også hvilken størrelse man ønsker, sier Bruvold-Rørnes.

Matt skjerm en suksess

– På IFA lanserte dere i fjor en mattere skjerm på livsstilsmodellene The Frame, The Serif og The Sero. Hvordan er denne mottatt?

– Helt fantastisk. Nye The Frame har virkelig slått an, og vi viderefører det matte filteret.

– Er det aktuelt å lansere klassiske TVer med den matte skjermen?

Samsung G9 i 49 tommer er en ultravid spillmonitor med 240 Hz panal og 0,1 millisekunders hastighet. Foto: Stian Sønsteng

– Enn så lenge er dette kun på våre livsstilsmodeller, sier Bruvold-Rørnes.

– Påvirker den matte skjermen TV-bildet?

– Ikke i den prisklassen vi snakker om for våre livsstilmodeller, med kantbelysning og lavere lysstyrke. Ønsker du bedre lysstyrke og sortnivå, må man opp på Neo qled eller oled-modellene.

Flere mikro-led

En tredje skjermteknologi, er mikro-led. På CES viser Samsung denne i en rekke størrelser, fra 50 tommer og oppover. Tidligere har Samsung presentert denne teknologien som kvadratiske fliser som settes sammen, først og fremst for det profesjonelle markedet.

På CES viser Samsung mikro-led-TVer i en rekke størrelser. Foto: Stian Sønsteng

– Her på CES viser vi at vi har fått led-diodene så små at vi kan lage mindre størrelser, og ikke bare fra 99 tommer og oppover, sier Bruvold-Rørnes.

– Hva vil du si om bildekvaliteten her?

Mikro-led har ingen fargefilter, eller tap av lysstyrke, og et helt fantastisk sortnivå

– Her tar vi virkelig enda et steg videre, med det beste av alt. Hver diode består av rød, grønn og blå, og det er rundt 22 millioner dioder i hver skjerm. Mikro-led har ingen fargefilter, eller tap av lysstyrke, og et helt fantastisk sortnivå. Derfor har Samsung arbeidet parallelt med utviklingen av mikro-led, som i fremtiden nok kommer til å ta en solid plass i markedet, sier Bruvold-Rørnes.

I Norge er det solgt én mikro-led-TV, til 1,5 millioner kroner, kjøpt av en privatperson i Oslo.

– Denne ble spesialbestilt fra fabrikken i Sør-Korea, så det var noen måneders leveringstid. Foreløpig har vi kun 99- og 110-tommere i sortimentet, men vi vil i løpet av året komme med mikro-led i flere størrelser, sier Bruvold-Rørnes.

Philips Hue-synkronisering

På CES viser Samsung en løsning der de i samarbeid med Philips Hue synkroniserer lampene deres med bildet på TVen eller spillmonitoren.

I samarbeid med Philips Hue synkroniserer Samsung med en app lampene med bildet på skjermen. Foto: Stian Sønsteng

– Her trenger du ingen egen Hue Sync-boks, siden lysene styres med en app i skjermen. For denne funksjonen betaler man en engangsavgift på 1.300 kroner, eller man kan kjøpe en Hue Sync-boks til 2.000 kroner, og det er moduser både for film og spill.

En prototyp som første gang vises på CES, er en ny ultranærprojektor (Ultra Short Throw) med 8K-oppløsning.

Denne ultranærprojektoren med 8K-oppløsning skal vise et bilde på 150 tommer med linsen plassert 31 centimeter fra veggen, når den kommer i handelen. Foto: Stian Sønsteng

– Vi har allerede modeller som kan plasseres helt inntil lerretet, og kommer nå med en ny brikke fra Texas Instruments med 8K-oppløsning, 4.000 ANSI lumen lysstyrke, og et bilde opptil 150 tommer med linsen 31 centimeter fra veggen. Den har fått den samme automatiske kalibreringen av keystone og fokus, slik som vår bærbare FreeStyle-projektor, og har innebygde høyttalere som fungerer som en lydplanke eller senterhøyttaler i et hjemmekinooppsett, sier Bruvold-Rørnes.

Nevnte FreeStyle vises på CES i et nytt oppsett, der to koples sammen for å utvide bildet fra 16:9 til 21:9- eller 16:15-format.

– Via SmartThings-appen flettes bildene sammen, med kunstig intelligens, sier Bruvold-Rørnes.

Med en ny funksjon i SmartThings-appen kan to FreeStyle-projektorer koples sammen, for å utvide bildet fra 16:9 til 21:9- eller 16:15-format. Foto: Stian Sønsteng

ZigBee i 2023-modellene

Dette er en løsning for svaksynte, som øker kontrastnivået

Når det gjelder SmartThings, er navet til denne, eller hub-en, innebygd fra og med Samsungs 2022-TVer.

– På TVene fra 2023 samt en av lydplankene, er det i tillegg støtte for kommunikasjonsprotokollen ZigBee og Matter, slik at man slipper den ekstra dongelen, sier Bruvold-Rørnes.

Med Relumino Mode i 2023-modellene til Samsung fremheves kontrastene i bildet slik at svaksynte lettere kan se bildet. Foto: Stian Sønsteng
Noen av Samsungs Bespoke-hvitevarer, vist på CES. Foto: Stian Sønsteng

Produktene vi til nå har omtalt, vises på et lukket arrangement for presse og kunder, på hotellet Caesars Palace i Las Vegas. I messehallen på Las Vegas Congress Center (LVCC), fokuserer den sør-koreanske produsenten mer på bærekraft og miljø.

– Dette er også en viktig del av Samsung, og vi har som mål å være et nullutslipps-selskap innen 2030 for eksempel for konsumentproduktene, og innen 2050 for hele selskapet, sier Bruvold-Rørnes.

En annen nyhet på 2023-TVene til Samsung, er Relumino Mode.

– Dette er en løsning for svaksynte, som øker kontrastnivået, slik at de lettere kan se bildet. Vi har over år utviklet briller som gjør det samme, og digitalt fremhever ting i omgivelsene, sier Bruvold-Rørnes.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 1/2023, som ble distribuert uke 8. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS