FLERE BUTIKKER
OG FOTOSTASJONER

Stephan Stein i Cewe Japan Photo ønsker selskapets fotostasjoner ut hos flere partnere. Foto: Stian Sønsteng

– Vi ønsker å vokse gjennom bredere tilstedeværelse, både med flere butikker og antall fotostasjoner, sier Stephan Stein i Cewe Japan Photo.

Publisert

Han er selskapets toppsjef i Skandinavia, og vi møter ham og markedsdirektør Lisbeth Bjerknes ved hovedkontoret på Bjørndal utenfor Oslo.

– Vi eier selv 23 butikker, og disse ligger alle i Norge. I tillegg kommer 30 premiumpartnere i Skandinavia, av disse ligger åtte i Norge. Dette er frittstående fotobutikker, som tilbyr våre bildeprodukter. I tillegg har vi noen hundre partnere med våre fotostasjoner, som Elkjøp, Føtex og Bilka, sier Stein.

Totalt i Skandinavia står det utplassert rundt 700 fotostasjoner fra Cewe, og Stein sier de ønsker å øke dette antallet.

Markedsdirektør Lisbeth Bjerknes i Cewe Japan Photo med Cewe Fotobok, som representerer halvparten av selskapets omsetning. Foto: Stian Sønsteng

– Historisk har vi tatt veldig godt vare på våre egne Japan Photo-butikker i Norge og Sverige. Etter hvert har vi bygd opp konsernets merkevare Cewe som markedsleder, og vi ser nå aktivt etter nye partnere, sier Stein.

 

Cewe og Elkjøp

Vi ønsker å være tilgjengelig for kunden, både fysisk og på nett

– Vår posisjon er å være en premiumleverandør, med de beste bildeproduktene. Med våre fotostasjoner treffer vi forbrukerne der de er, med en løsning der de enkelt kan skrive ut noen av de mange bildene de har liggende på mobilen. I tillegg har vi våre egne nettbutikker, samt Cewe Elkjøp Fotoservice på nett, som er driftet av oss. Vår markedsføring og kommunikasjon rundt merkevaren Cewe er konsistent, uansett om kunden treffer oss hos Elkjøp, i våre egne butikker eller på nett; vi gir kundene tilgang til bildene sine, i en bred portefølje bildeprodukter av høy kvalitet. Målgruppen vi treffer gjennom Elkjøp er enorm, og representerer et stort potensial. Vi ønsker å være tilgjengelig for kunden, både fysisk og på nett, sier markedsdirektør Lisbeth Bjerknes.

I Norge har nesten alle Elkjøp-butikker fått utplassert Cewes fotostasjoner.

– Til nå har vi rullet ut fotostasjonene i butikkene, og nå starter optimaliseringen, der vi sammen med Elkjøp ser på hvor det fungerer godt, og hvor det er mer å hente, sier Stein.

 

Markedsdirektør Lisbeth Bjerknes flankert av Marina Erlandsen og (t. v.) og Knut Toft Ødegård i markedsavdelingen. Foto: Stian Sønsteng

Kremmersjelen

– Krever fotostasjonene aktivt salgsarbeid av butikkene?

– De fleste kundene klarer seg selv, men det vil helt klart bedre opplevelsen hvis de får tilbud om hjelp. Har butikkselgeren selv laget et julekort, en fotobok eller en kalender, er det lettere å hjelpe kunden. Man må også se verdien av å hjelpe kundene som handler for mindre beløp, slik som våre bildeprodukter, sier Stein.

– Når en kunde har brukt en Cewe Fotostasjon for første gang, oppdager man hvor lettvint det er. Det gir mersmak til videre bruk, og muligheter for mersalg av flere typer bildeprodukter. Kundene kan handle både i butikkene og på nett i Cewe Elkjøp Fotoservice, muligheten er altså der til enhver tid sier Bjerknes.

På kontoret har Stephan Stein utstilt en Cewe fotobok fra sitt eget bryllup. Foto: Stian Sønsteng

Stein sier de ser en forskjell mellom Elkjøps kjedeeide og handlereide butikker.

– Vi bruker litt lenger tid på å overbevise dem som eier sin egen butikk, men når vi først er kommet inn utvikler de seg veldig bra. Her slår kremmersjelen inn, og de vet godt at det ikke bare er omsetningen som teller, men at de tjener gode penger på våre fotoprodukter, sier Stein.

– Hva sier deres egne butikker om at Cewes fotostasjoner også står ute hos Elkjøp?

 

Nytt flaggskip i Oslo

Vi ser både økende omsetning og en sterkt forbedret bunnlinje

– Våre butikksjefer har god forståelse for viktigheten av multikanal; at vår tilgjengelighet både fysisk og på nett styrker kundetilfredsheten og oss som selskap. Dette gjør at vi kan legge mer ressurser i markedsføring, og samtidig åpner vi stadig nye butikker. Vi har nettopp åpnet ny butikk ved City Syd i Trondheim, og i disse dager åpner vi på Fornebu i Bærum. Vi har dessuten på trappene en utvidelse ved Byporten i Oslo, der vi øker fra to til tre etasjer, i det som blir vår nye flaggskipbutikk, sier Stein.

– Hvordan går det med Cewe i Skandinavia?

Fra hovedkontoret på Bjørndal utenfor Oslo styrer Stephan Stein Cewe Japan Photo i Norge, Sverige og Danmark. Foto: Stian Sønsteng

– Det har vært en berg-og-dal-bane-tur, siden jeg begynte i det norske selskapet i 2004. Da omsatte vi for 12 millioner euro, og i 2013 var vi oppe i 60 millioner. Siden har kamerasalget som kjent gått nedover, til det nå har stabilisert seg. Samtidig lanserte vi i 2005 Cewe Fotobok, som er blitt vårt viktigste bildeprodukt, og står for halvparten av omsetningen. Tar vi med inntektene fra bildeproduksjonen har vi aldri tapt penger, men vi har vært gjennom en omstillingsprosess, der vi i det norske regnskapet i to-tre år gikk med tap. Denne prosessen er vi nå ferdige med, og vi ser både økende omsetning og en sterkt forbedret bunnlinje. I fjor omsatte vi i Skandinavia for 40 millioner euro, og av dette står Norge for 80 prosent, sier Stein.

 

Tar markedsandeler

– Hvilken posisjon har Cewe Skandinavia hos det tyske morselskapet?

– De er igjen godt fornøyde. Det er en fordel at vi har slått oss sammen i Skandinavia, der vi med rundt 20 millioner innbyggere også i europeisk sammenheng utgjør et stort område. I tillegg kommer den høye skandinaviske kjøpekraften, som gjør at befolkningen kanskje tilsvarer 30 millioner gjennomsnittseuropeere, sier Stein.

Runar Afseth og (t. v.) og Jasmin Malaika Mutilili arbeider ved lageret hos Cewe Japan Photo på Bjørndal. Foto: Stian Sønsteng

Fotoutstyr representerer i Norge litt over halvparten av omsetningen til Cewe Japan Photo.

– Dette er fortsatt en viktig kategori for oss, også for å generere nye kunder av bildeproduktene våre. Den direkte avkastningen er dessverre ikke særlig høy, sier Stein.

– Er det aktuelt å kutte ut dette?

– Nei, ikke foreløpig. Dette markedet er i ferd med å stabilisere seg, og vi har hatt noen kvartaler med vekst, der vi også har tatt markedsandeler. Ser du på album og rammer er vi klart nummer én, mens vi på systemkameraer og objektiver er en av de tre største i Norge, sier Stein.

– Hvordan ser fremtiden ut for Japan Photo som varemerke?

– Fotoutstyr utgjør halvparten av omsetningen vår, sier Stephan Stein i Cewe Japan Photo. Foto: Stian Sønsteng

– Merkevarestrategien har i flere år vært å bruke kombinertlogoen Cewe Japan Photo i all markedsføring. På denne måten styrker vi Cewe som merkevare, og vi øker kjennskapen til denne hos de som i mange år har hatt et veldig sterkt forhold til Japan Photo. Vi konverterer disse kundene til også å bli kjent med Cewe-sortimentet og -merket, men har ikke satt noen dato for når vi eventuelt vil la Cewe stå alene som vårt varemerke, sier Bjerknes.

 

Japan Photo inntil videre

– Snakker vi seks måneder eller seks år?

– Vi har ikke nok penger i markedsbudsjettet til at endringen vil skje om seks måneder, ler Bjerknes.

– Samtidig er seks år kanskje litt lenge, sier Stein.

Erik Skjerve er nyansatt direktør for detaljhandelen i Cewe Japan Photo. Foto: Stian Sønsteng

– Kanskje noe midt mellom. Dette avhenger av hvordan forbrukerne reagerer på vår kommunikasjon, og hvilken lojalitet vi klarer å bygge opp. Det ser vi på konverteringstallene; antall kunder som både handler fotoutstyr og bildeprodukter er en sterk indikator for hvor godt Cewe-merket styrkes, sier Bjerknes.

Antall kunder som både handler fotoutstyr og bildeprodukter er en sterk indikator for hvor godt Cewe-merket styrkes

Cewes historie går tilbake til 1912, da Carl Wöltje åpnet fotobutikk i Oldenburg i Tyskland. I 1947 begynner hans svigersønn Heinz Neumüller i butikken, og det er han som i 1961 etablerer det nye selskapet Cewe, der svigerfarens initialer danner utgangspunkt for firmanavnet. Butikken i Oldenburg drives fortsatt under navnet Wöltje, mens Cewe Stiftung & Co. KGaA er Europas største fotolaboratoriekjede med 4.000 ansatte, 20.000 utsalgssteder, virksomhet i 21 land, og en omsetning i 2023 på 780 millioner euro.

 

45 på Bjørndal

Japan Photo ble etablert i Danmark 1985, og ekspanderte i 1990 til Norge med sin første butikk i Oslo. I 1993 kjøpte Cewe den danske kjeden S-Foto, som hadde drevet siden 1967. I 1995 byttet selskapet navn til Cewe Color Danmark, og samme år inngikk den tyske Cewe-gruppen en samarbeidsavtale med Japan Photo, der de senere gikk inn på eiersiden. I 2017 endret Japan Photo i Norge og Sverige navn til Cewe Japan Photo, og siden har de tre skandinaviske landende vært styrt fra hovedkontoret på Bjørndal. Selskapet eies av Cewe Stiftung & Co. KGaA, som fortsatt har hovedkontor der det hele startet; i Oldenburg.

Stephan Stein (t. v.) og Lisbeth Bjerknes i Cewe Japan Photo. Foto: Stian Sønsteng

På Bjørndal har selskapet holdt til i 12 år, og her har de i dag 45 medarbeidere.

– I tillegg til Lisbeth og meg, består ledergruppen av Erik Skjerve, som er nyansatt direktør for detaljhandelen, samt Lasse Kjellevold, som har ansvaret for HR, logistikk, kundeservice og IT, sier Stein.

– Enkelte avdelinger og funksjoner ligger ved vårt kontor i Aarhus i Danmark, men alt rapporteres til Oslo, sier Bjerknes.

– Totalt er vi 150 ansatte i selskapet, i sesong det dobbelte, sier Stein.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 4/2024, som ble distribuert uke 35. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS