Alt i ett- og multiromsystemet Naim MU-SO støtter de fleste strømmetjenester, og kan koples til TV med HDMI ARC. Pris: 15.000,- Foto: Naim

BRITISKE HIFI-KLOSSER FRA NAIM

– Filosofien vår er å tilby hifi-enheter som en slags lego-klosser, men vi tilbyr også alt i ett-løsningen MU-SO, sier Mark Raggett i Naim Audio.

Publisert

Han har ansvaret for produktopplæring i Naim Audio Ltd, et britisk selskap grunnlagt i 1973 av Julian Vereker (1945-2000). Selskapet holder til i Salisbury, der både forskning, utvikling og produksjon skjer.

– Vereker var en suksessfylt racerbil-sjåfør, men musikk var hans største interesse. Han kunne gå på konsert, men da han etterpå hørte platene til de samme bandene opplevde han at de låt mye bedre på scenen. Dette fikk ham til å designe sine egne forsterkere, fordi han mente det største kvalitetstapet lå i gjengivelsen av lyden hjemme hos folk. I starten bygde han anlegg til venner, siden til vennenes venner, og til slutt ble det en forretning av det. I dag er Naim Audio Ltd det største audio-varemerket i øvre sjikt i Storbritannia, sier Mark Raggett.

– Vårt trådløse alt i ett- og multiromsystem MU-SO er best i kategorien, sier Mark Raggett i Naim Audio Ltd. Her er det vist i sølvlakkert aluminium. Foto: Stian Sønsteng.

Vi møter ham på butikkmessen Vårpuls hos Oslo Hi-Fi Center den første helgen i april, og med et smil sier han mange tror Naim står for «New Age in Music». Historien er en annen.

De greide ikke å finne et navn på selskapet, før de kom på at de bare kunne stave «Name» annerledes

– Navnet kom Vereker og noen andre på en sen pubkveld. De greide ikke å finne et navn på selskapet, før de kom på at de bare kunne stave «Name» annerledes.

Naim Statement

Naim som merke forsøker ifølge Raggett å komme nærmere musikken slik artistene ønsket å lage den.

Naim Statement kom i 2014, og er en kombinert forforsterker og forsterker. Pris: 2,24 millioner kroner. Foto: Naim.

– Vi ønsker å plassere lytteren på første rad, der du føler at du virkelig tar del i musikken, heller enn lage lydsystem som riktignok låter bra, men ikke engasjerer deg. Du kan starte med en signalkilde, og siden kjøpe til en separat strømforsyning. I neste omgang kan du kjøpe en forforsterker, kanskje også med en separat strømforsyning, før du kjøper en forsterker. Dette gjør det rimelig å komme inn som Naim-kunde, sier Raggett.

Han sier Naim har en svært bred produktportefølje, med priser fra 15.000 til 2,24 millioner kroner.

– Toppmodellen vår heter Statement, og er den beste kombinasjonen av en forforsterker og forsterker vi kunne lage, sier Raggett.

Prisen for et Statement-sett (med én forforsterker og to monoblokker) er 2.240.000 kroner. Fra den norske distributøren, Multirom AS, får vi derimot opplyst at det er vanlig at Statement leveres med doble eller triple monoblokker per kanal (4 og 6 stk. a 710.000,-).

Andre generasjon MU-SO

Det rimeligste produktet er multiromhøyttaleren MU-SO.

– Dette er et trådløst alt i ett-system, best i kategorien, bygd i tre med et deksel i aluminium. For 84 prosent av kundene våre er dette deres første møte med Naim. Det er fire år siden vi lanserte MU-SO, og det er typisk for oss at de enkelte modellene har en lang levetid på markedet, sier Ragget.

Naim Uniti Nova (bildet) og søsknene Atom og Star fikk i mai Apple AirPlay 2-støtte. Nova og Star fikk i tillegg dab+. Denne modulen kan også ettermonteres. Foto: Naim.

MU-SO har innebygd høyttaler, og skiller seg med dette ut i porteføljen.

– Tidligere produserte vi også høyttalere, men etter at vi i 2011 gikk sammen med Focal har de tatt hånd om dette, sier Raggett.

Focal har da også vært med på utviklingen av driverne i den sterkt oppdaterte andregenerasjon MU-SO, som kom i handelen i mai. Denne har fått Apple AirPlay 2, støtter de fleste strømmetjenester, og har HDMI ARC for tilkopling til fjernsyn.

Neste steg opp hos Naim er Uniti-serien, som også har fått AirPlay 2. Uniti Atom er en strømmeforsterker med innebygd DA-konverter, og koster 27.000 kroner.

Nå med dab+

Andre generasjon av alt i ett- og multiromsystemet Naim MU-SO har fått en ny styreplate med 15 knapper, og kan som før styres med en app. Foto: Naim.

– Med denne er det bare å kople til et par høyttalere, så er man i gang. Storesøsknene til denne heter Star (43.000,-) og Nova (54.500,-), mens Core (22.700,-) er en CD-ripper og server. Star har også CD-ripper og server, sier Raggett.

Bortsett fra Core-modellen, som ikke har fått denne oppgraderingen, støtter Unity-modellene Atom, Star og Nova nå AirPlay 2s multiromløsning og stemmestyring. Star og Nova kan i tillegg oppgraderes til dab+. Denne modulen kan ettermonteres i tidligere solgte enheter, eller bestilles når man kjøper en ny. Oppdateringsmodulen for dab+ koster 1.800 kroner, pluss 750 kroner for ettermontering hos forhandler.

Fra Uniti-serien går Naim videre oppover til separate komponenter, der XS-serien er den rimeligste. Classic-serien er legoklossene Raggett nevnte, med muligheten til å kjøpe til separate strømforsyninger.

– Årsaken til at vi tilbyr dette, er at man får muligheten til å fjerne alle de støyende elementene fra hovedenheten der all den følsomme elektronikken sitter. Dette senker støygulvet, og påvirker i stor grad lydgjengivelsen. Man begynner faktisk å høre alt som gir den virkelig gode musikkopplevelsen! sier Raggett.

Han viser frem en integrert forsterker, som både kan brukes for seg selv, men også kan koples til en separat strømforsyning, eller til en kraftigere forsterker, slik at den da opererer som forforsterker.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 4/2019, som ble distribuert 28. august. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

– Hvis man søker på nett etter «Naim System Images» ser man bilder kundene våre har lagt ut, der de kanskje har opptil ti Naim-bokser koplet sammen, sier Raggett til fagbladet Elektronikkbransjen.

Powered by Labrador CMS