Radioene Pinell GO og GO+ solgt i tidsrommet mai 2013 til og med august 2015 har et batteri som kan forårsake brann. Leverandøren TT Micro har byttet batteri på 42.000 radioer, men fortsatt er 10.000 ute med det farlige batteriet.

10.000 FARLIGE RADIOER I NORSKE HJEM

En batterifeil i radioene Pinell GO og GO+ har forårsaket 48 branntilløp. Nå ber leverandøren om hjelp til å spore opp 10.000 brannfarlige radioer.

Publisert

Leverandøren TT Micro AS har byttet ut batteriet på 42.000 radioer, men fortsatt er det 10.000 radioer ute blant folk med det farlige batteriet. Hver måned får selskapet melding om et nytt branntilløp som følge en feil i batteriet som kan forårsake overoppheting.

– Materielle skader kan erstattes. Det kan ikke liv. Derfor håper vi publikum kan hjelpe oss å få returnert de siste radioene, sier daglig leder Ole Morten Skymoen i TT Micro.

Det var i september 2015 selskapet tilbakekalte radiomodellene Pinell GO og Pinell GO+. Tilbakekallingen gjaldt radioer solgt i tidsrommet mai 2013 til og med august 2015.

– Dersom du har Pinell GO/GO+ eller oppdager at noen du kjenner har den og kjøpte den i det aktuelle tidsrommet, må du trekke ut kontakten og sørge for at ingen bruker den. Følg anvisningene på www.pinell.no og send den til oss. Vi returnerer radioen med et nytt og trygt batteri, sier Skymoen.

Radioene av typen Pinell GO og GO+ solgt i tidsrommet mai 2013 til og med august 2015 har et batteri som kan føre til overoppheting. Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen.

De som er usikre på om deres radio har nytt eller gammelt batteri, kan sjekke om det er et klistremerke med «battery 2016» under radioen.

– Hvis det mangler og radioen er kjøpt i det aktuelle tidsrommet, MÅ den sendes inn til oss, sier Skymoen.

Sjekk hos bestemor og onkel

Daglig leder Ole Morten Skymoen (t. v.) og innehaver Tore Vedvik i TT Micro på IFA-messen i 2012, da de viste sin nye Dynamic-radio. Foto: Stian Sønsteng.

At selskapet tar dette svært alvorlig, viser ordlyden i en pressemelding selskapet har sendt ut:

– Vi oppfordrer alle til å sjekke at venner og familie har fått med seg alvoret. Ring han eller hun som aldri leser avisen og spør hvilken radio de har. Dobbeltsjekk med besteforeldre, tanter og onkler, sier brannmester Harald Nordnes i Vestfold Interkommunale Brannvesen i pressemeldingen.

Han påpeker at radioer ofte plasseres på en hylle eller benk inntil en vegg. Når batteriet i radioen begynner å brenne, kan det raskt ta fyr i veggen, og da er spredningsfaren stor.

– Derfor er det så uendelig viktig at folk ikke tenker at «det skjer sikkert ikke meg», sier brannmester Nordnes.

// Vi oppfordrer alle til å sjekke at venner og familie har fått med seg alvoret

Han har ifølge pressemeldingen selv vært med på å slukke en brann i Tønsberg som følge av et defekt batteri.

– En radio av typen Pinell GO tok fyr hjemme hos en ung kvinne i Tønsberg i 2015. Det hadde allerede begynt å brenne godt i veggen da vi kom på stedet. Hadde det ikke vært for røykvarsler og rask reaksjon, kunne det gått riktig ille. Hun bodde i en blokk og det hadde vært forferdelig om denne brannen hadde spredd seg. Heldigvis gikk det bra, sier Nordnes.

– Vi oppfordrer alle til å sjekke at venner og familie har fått med seg alvoret, sier brannmester Harald Nordnes. Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen.

Skymoen i TT Micro sier til fagbladet Elektronikkbransjen at de trenger hjelp for å spore opp de siste 10.000 radioene. 

Har kostet mye

– Vi hadde navnet på de fleste kundene som kjøpte radioene med batterifeilen, takket være at butikkene hadde registrert navnet på kunden. Men det er ikke alle som har denne rutinen, og det er blitt en kjepphest for meg at det ikke burde vært lovlig å selge noe som går på strøm uten å registrere kundens navn og adresse, sier Skymoen.

Han priser seg lykkelig at ingen er blitt alvorlig skadd som følge av branntilløpene i Pinell-radioene.

– Det alvorligste var en dame som måtte få surstoff på grunn av røykutviklingen. De fleste er heldigvis reddet av røykvarslere, men vi har hatt et par større skader på hus, sier Skymoen.

– Hva har dette betydd for TT Micro som selskap?

TT Micro merker alle radioer de har byttet batteri på med dette klistremerket.

– Det viktigste er selvsagt at det ikke er gått liv eller at noen er blitt alvorlig skadd. For Pinell som varemerke er det ikke bra, og det har kostet skrekkelig mye penger siden vi så langt ikke har fått noen erstatning. Det er ikke enkelt å sloss mot kinesiske produsenter, men vi har ikke gitt opp denne kampen ennå.

– Hvor mye har det kostet dere rent økonomisk?

– Hvis man kun ser på de rene kostnadene til frakt og nye batterier; rundt

10 millioner kroner. Det har tatt mye tid, men har ikke skadet firmanavnet. Vi har en god dialog med kundene, og har fått positive tilbakemeldinger på hvordan vi har håndtert dette, sier Skymoen til fagbladet Elektronikkbransjen.

Han oppfordrer spesielt butikker som ikke har registrert kundene sine om å informere om de brannfarlige radioene som fortsatt er ute.

Har stoppet produksjonen

– Hva gjør dere med Pinell som varemerke?

– Vi beholder det, men vil nok følge litt med fremover. Supersound selger fortsatt veldig bra, men Pinell GO har vi stoppet produksjonen av. Enhetene med Pinell GO og GO+ som fortsatt er i salg har alle nye og sikre batteri, og vi arbeider med nye Pinell-produkter som kommer på slutten av året, sier Skymoen.

I tillegg til radioene som ble solgt på det norske markedet, gikk i underkant av 2.000 til Sveits, Tyskland, England og Nederland. De fleste av disse har TT Micro fått byttet batteri på. Radioene som ble solgt i Danmark og Sverige gikk i hovedsak gjennom kjedene med norsk hovedkontor.

– Er det mange som har ønsket å heve kjøpet?

– Nesten ingen. Det har også overrasket meg at nesten alle som har hatt brann ønsket seg en ny Pinell GO-radio, sier Skymoen til fagbladet Elektronikkbransjen.

Radioene av typen Pinell GO og GO+ solgt i tidsrommet mai 2013 til og med august 2015 har et batteri som kan føre til overoppheting. Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen.

Det nye batteriet er levert av den norske leverandøren Hans H. Schive AS.

– Batteriene er konstruert med tanke på optimal energitetthet, livstid, robusthet og sikkerhet. Battericellene er av ypperste industriell kvalitet og produseres av Panasonic i Japan. Panasonic er en av verdens største og mest respekterte produsenter av Li-Ion batterier. Hans H. Schive AS har levert batteriløsninger i mer enn 30 år og er i dag en betydelig leverandør av standard og skreddersydde batteriløsninger til olje- og offshore, samt til industri og forsvarsapplikasjoner, heter det i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS