Sikkerhetskameraer blir stadig kraftigere og mer kompakte, og de har virkelig fått en avgjørende betydning på området sikkerhetsteknologi. Kriteriene omfatter blant annet planlagt bruksområde, krav til kvalitet på videomaterialet samt tilgjengelige tekniske og økonomiske ressurser. Følgende sammenligning av analoge og digitale systemer inneholder ti punkter som kan hjelpe deg med å ta en beslutning.
1. Planlagt bruksområde
Å installere et IP-basert kamerasystem er langt rimeligere enn å overføre analog video via en koaksialkabel
Hvis du trenger et videosikkerhetssystem som tar opp detaljer med høy oppløsning, er IP-megapikselkameraer det riktige alternativet for deg. Med analog teknologi har et levende bilde ikke mer enn 0,4 megapiksler og et bildeopptak generelt bare 0,1 megapiksler (CIF). Derimot kan et megapiksel-nettverkskamera med 3,1 megapiksler ta opp rundt 30 ganger flere detaljer enn analoge kameraer. Analoge kameraer med høyere oppløsning (4CIF) kan ta opp flere detaljer, men har problemer med videoavspilling.
Hvis du har behov for kameraer som tar opp hele døgnet, må du ta hensyn til dette når du velger kamerasystem. Videoovervåkings- og nettverkskameraer tilbyr løsninger for dette bruksområdet. I tillegg må du ta hensyn til om kameraene vil bli utsatt for ekstreme utetemperaturer. De beste kameraene til dette bruket er modeller uten mekanisk bevegelige deler og kameraer som ikke krever ekstra oppvarming eller avkjøling. Det vil spare deg for ekstra kostnader til drift og vedlikehold.
Akustisk overvåking er dessuten i ferd med å bli stadig viktigere. Med analoge systemer er imidlertid akustisk overvåking bare mulig med egne lydkabler. Nettverkskameraer med integrert lyd kan derimot ta opp lyddata og synkronisere dem med videodataene, eventuelt integrere dem i den samme videostrømmen. Lyddataene sendes deretter tilbake via nettverket for overvåkings- og/eller opptaksformål.
2. Eksisterende strukturer
Det er som regel relativt enkelt og rimelig å sette opp et IP-sikkerhetssystem, ettersom mange firmaer allerede har IP-baserte nettverk. Å installere et IP-basert kamerasystem er langt rimeligere enn å overføre analog video via en koaksialkabel, ettersom den nødvendige infrastrukturen ofte er på plass allerede, mens man først må installere koaksialkabler for at et analogt system med overvåkingskamera kan fungere. Et annet problem og nok en kostnad forbundet med analoge kameraer, er strømforsyningen som må installeres i tillegg. IP-kameraene bruker som regel standarden IEEE 802.3af for PoE (Power over Ethernet).
3. Bildeutsnitt
Både analoge og digitale systemer har kameraer beregnet på ulike bruksområder og ønskede bildeutsnitt. Likevel har megapikselsystemene én viktig fordel: Den høye oppløsningen gjør at man trenger færre kameraer til å ta opp de nødvendige bildeutsnittene sammenlignet med analoge eller standard IP-systemer. Ved hjelp av hemisfæreteknologien kan du få panoramavisning (veggmontert) eller 360 graders visning (takmontert). På den måten er det mulig å sikre et rom ved hjelp av bare ett enkelt kamera. Den nødvendige korrigeringen av fordreininger i bildeperspektivet finner sted i selve kameraet for å unngå høye infrastrukturkostnader til opptaks-PCer.
4. Dataoverføring/båndbredde
Fordelen ved analog teknologi er at den egne overføringsbanen, som imidlertid må opprettes først, gjør at kamerasystemet fungerer uavhengig av tilgjengelig båndbredde i nettverket.
Digital teknologi er normalt noe helt annet. Ved bruk av IP-kameraer eller kameraer med høy oppløsning av megapikseltypen, er det ofte nødvendig å sette opp et spesielt videonettverk for å hindre problemer med båndbredde. Ved store datamengder må kameraene støtte QoS (Quality of Service) for å kunne tilby båndbredden som trengs til strømming av videodata og overføring av kontrollkommandoer i nettverket.
Det desentraliserte systemet representerer ytterligere en metode, som krever langt mindre båndbredde. I dette systemet er hvert enkelt kamera utstyrt med en PC med høy hastighet og, om nødvendig, et digitalt flash-minne (MicroSD-kort) med kapasitet til flere dagers opptak. Et slikt desentralisert system krever mindre nettverksbåndbredde, ettersom dataene blir behandlet i selve kameraet og de høyoppløste bildene derfor ikke må overføres kontinuerlig for analyse.
5. Sikkerhetskopiering/datalagring
Bildedata fra analoge videosystemer blir vanligvis tatt opp på en digital videoopptaker (DVR) eller et NAS- eller SAN-system. Bildene kan vises på forskjellige skjermer i sanntid. Men for at det skal være mulig, må bildene først digitaliseres. Kameraene har ikke innebygd minne, så data kan gå tapt hvis det oppstår en feil i de sentrale lagringssystemene. Dette gjelder også for nettverkskameraer uten internminne. Har nettverkskameraet imidlertid et internminne, er det mulig å kompensere for feil som varer noen få minutter, kortvarig vedlikehold av nettverkskomponenter eller også tiden det tar å skifte ut og starte opptaks-PCen på nytt – uten å miste data. Med ekstra minnekort kan du om nødvendig lagre videomateriale som er tatt opp over flere dager.
6. Fjerntilgang
Med IP-videokameraer kan du sikre nesten alle steder. De trenger bare en Internett-forbindelse og en Internett-aktivert sluttenhet. Det samme gjelder for analoge systemer, forutsatt at bildedatene blir digitalisert og overført til nettverket. Fordeler ved nettverkskameraer: Du kan vise levende bilder i sanntid fra en hvilken som helst PC med Internett-tilgang og samtidig søke etter bestemte opptak. Et nettverkskamera kan motta alle mulige anvisninger utenfra, og programvaren kan oppdateres etter behov. På den måten kan du dreie, panorere, vippe og zoome kameraet, og ikke minst styre oppløsningen og den digitale zoomen eksternt. Det finnes også systemløsninger som benytter den globale telefonistandarden SIP, som gjør det mulig å foreta et anrop til et spesifisert telefonnummer ved en eventuell alarm.
7. Utvidelsesmuligheter
Du kan bruke eksisterende koaksialkabler ved ombygging og modernisering av videosystemer med overvåkingskameraer så lenge systemets krav til kabelisolering og -lengde er oppfylt. Når det analoge kamerasystemet flyttes til et nytt sted, må det monteres nye koaksialkabler for analoge kameraer. Nettverkskameraer trenger derimot bare en nettverkstilkobling.
8. Sikkerhet
En sikker overføring av bildedata fra sikkerhetskameraene er ytterst viktig. Med analoge kameraer overføres videosignalet via koaksialkabelen uten autentisering eller koding. Dermed kan signalene lett oppfanges eller skiftes ut. Med nettverkskameraer blir videodataene kodet. Dermed er det ikke mulig å få tilgang til dataene, skifte dem ut eller manipulere dem uten tillatelse. Videre er det mulig å hindre hackerangrep ved hjelp av kodede sertifikater. Du kan til og med integrere kodede vannmerker i videodatastrømmen for å produsere bevis i form av bilder, klokkeslett, steder, brukere og/eller alarmer.
9. Kostnader
Nettverksvideosystemer er mer kostnadseffektive enn DVR-baserte analoge systemer hvis du allerede har en IP-infrastruktur installert. Du trenger ikke å kjøpe multiplekserne og videoopptakerne som kreves for analoge systemer, ettersom disse funksjonene utføres av nettverket. Systemet krever veldig lite vedlikehold, og du sparer dermed tid og fremfor alt penger. Dette gjelder imidlertid bare dersom det eksisterende nettverket ikke bryter sammen eller blir begrenset av den ekstra belastningen som videodataene representerer. Hvis du planlegger å bruke mange IP-kameraer, anbefales det av sikkerhetshensyn å installere et eget nettverk bare til videobruk. Hvis det er nødvendig å installere ekstra kabler, blir påstanden om at digitale systemer er "enklere" og "mer kostnadseffektive" ikke alltid riktig. Et desentralisert system er imidlertid et unntak fra denne regelen, fordi dataene blir behandlet i selve kameraet og de høyoppløste bildene derfor ikke trenger å overføres kontinuerlig for analyse. På denne måten blir belastningen på nettverket minimal, selv med mange megapikselkameraer.
10. Garantert for fremtiden
Ønsker du å utvide sikkerhetssystemet i fremtiden eller integrere systemet i andre digitale applikasjoner, er nettverksvideoløsninger det beste alternativet. Det er bare disse systemene som gjør det mulig å integrere tredjepartssystemer som brannvarsling eller innbruddsalarm, bygningsforvaltning eller adgangskontroll. Analoge systemer har ikke slike alternativer.
MOBOTIX
Mobotix er et programvareselskap som internt utvikler maskinvare til digitale, høyoppløste og nettverksbaserte videosikkerhetsløsninger. Selskapet har hovedkontor i Langmeil i Tyskland, og har siden starten i 1999 arbeidet med nettverkskamerateknologi og desentraliserte konsept for høyoppløste videosystemer. Siden 2010 har Mobotix utvidet produktsortimentet til også å omfatte egenutviklede intelligente hjemmeautomasjonsprodukter. Mobotix' videosystemer har i flere år vært i bruk ved ambassader, flyplasser, jernbanestasjoner, havner, bensinstasjoner, hoteller og motorveier over hele verden.