DELING OVER ALT

– Vi ligger langt fremme når det gjelder å gi folk muligheten til å dele bilder av høy kvalitet, uansett hvor de er. Galaxy Camera er et godt eksempel på dette.

Publisert Sist oppdatert

Det sier nøkkelkundesjef Øyvind Aasen i Samsung Norge til fagbladet Elektronikkbransjen når vi møter ham på Photokina. Når det gjelder wifi, har Samsung hatt dette på enkelte av sine kompaktkamera i fem år. I år er wifi-utvalget utvidet til fem-seks kompaktmodeller og hele NX-serien.

– Tiden er moden til at vi fokuserer på dette. Folk er mer opptatt av å dele bilder, derfor har halvparten av årets kompaktserie wifi. Alle de nye NX-modellene vi lanserte i sommer har også wifi. Vi har egne apper til både Ios og Android, som gjør det enkelt å overføre bildene til mobilen - og man trenger ikke et eksternt nettverk siden det er wifi til wifi, sier Aasen.

Hvis man skal overføre bildene til en TV via AllShare eller sikkerhetskopiere bildene til en datamaskin, trenger man et eksternt trådløst nettverk.

De tidligere modellene var kanskje litt vanskelige å bruke, men nå er brukervennligheten på plass

– Wifi Direct kommer på alle de nye Samsung-kameraene med wifi. Dette gjør det mulig å overføre bildene fra kameraet også uten en applikasjon. Funksjonen har vi også på noen av våre TVer, mobiltelefoner, skrivere og datamaskiner, sier Aasen.

Mer brukervennlig

En annen funksjon som gjør det mulig å overføre data direkte, er Mobile Link.

– Det er nok ikke så mange som vet om dette funksjonen, så vi har en jobb og gjøre med opplæring i butikk og annonsering, innrømmer Aasen.

Han legger vekt på at Samsung har vært i forkant når det gjelder trådløs tilkopling av sine kameraer.

– Vår fordel er at vi har hatt teknologien i flere år. De tidligere modellene var kanskje litt vanskelige å bruke, men nå er brukervennligheten på plass, sier Aasen.

Med applikasjonen Remote View Finder kan man styre kameraet via mobiltelefonen via wifi til wifi.

Fire kjerner

Galaxy Camera har Quad core-prosessor og 3G-støtte, og kjører på operativsystemet Android 4.1 (Jelly Bean). Sensoren er en BSI cmos med 16 megapiksler, objektivet er en 23 mm med lysstyrke 2,8 og 21 x optisk zoom. Enheten har en 4,8 tommer stor HD-skjerm, som skal være godt egnet for å gjøre endringer rett på kameraet. Med på kjøpet får man 50 GB lagringsplass i skytjenesten Dropbox. Med talestyring kan man zoome og ta bilder ved å gi kommandoer til kameraet når man står foran det.

Ikke frontkamera

– Hvorfor er det ikke et kamera på skjermsiden, slik at man for eksempel kan gjennomføre videosamtaler?

– På denne modellen kan vi dessverre ikke tilby et kamera på skjermsiden, slik at man kan bruke det til for eksempel Skype-samtaler. Tanken bak dette produktet er at man skal kunne ta gode bilder og enkelt dele dem. Galaxy Camera er en kombinasjon av WB850F, som er en av våre beste kompaktmodeller, og Galaxy S III som er vår topptelefon. Du kan ikke ringe, men enheten har wifi, 3G og 4G. Dermed kan man dele bildene hvor hen man måtte befinne seg, sier Aasen.

Internt i Samsung har det vært spørsmål om Galaxy Camera skal plasseres i telekom- eller fotoavdelingen. Aasen forteller at det foreløpig er telekom som skal selge produktet, siden Galaxy Camera har plass til sim-kort.

Stor skjerm

– Vi som arbeider med foto skulle selvfølgelig gjerne hatt produktet i vår portefølje, men kommer til å samarbeide tett med våre kolleger i telekomavdelingen, sier Aasen.

– Hvem ser du for deg vil kjøpe Galaxy Camera i Norge?

– Folk som reiser mye, er opptatt av å ta gode bilder og gjerne vil dele dem hvor og når som helst. Med Galaxy Camera kan man også surfe på internett, lese og skrive epost. Skjermen er såpass stor med sine 4,8 tommer i HD-kvalitet, at man også kan redigere bildene før man deler dem, sier Aasen.

Han sier videofunksjonen også er i full HD, og beskriver kvaliteten som veldig god. Kameraet har Samsungs største og dyreste sensor brukt i kompaktkameraene. Bildeprosessoren er også den nyeste fra Samsung.

– Skjermen på Galaxy Camera er vesentlig større enn på WB850F, og menyene er veldig enkle å bruke. Det er også mulig å laste ned de samme applikasjonene som på Galaxy S III, sier Aasen.

Mer optikk

Prisen i Norge er 4.500 kroner, før en eventuell subsidiering fra mobiloperatørene. WB850F koster 2.700. Aasen tror mange vil betale de ekstra pengene for å få muligheten til å dele bildene og de ekstra funksjonene.

– Men volumet blir nok ikke det samme som på WB850F, sier Aasen.

På Photokina viser Samsung to nye objektiver til NX-serien. En kompakt 12-24 mm med lysstyrke 2,8 og en 40 mm med lysstyrke 1,8 egnet til portrettfotografering. Aasen sier optikk-sortimentet til NX-serien begynner å bli bra.

Kompakt system øker

– Hvordan lykkes Samsung med kamerasalget i Norge?

– Det går veldig bra. Det har vært en generell nedgang i markedet, spesielt på kompakt. På kompakt system har vi derimot hatt en stor økning, også takket være et par andre aktører som har lansert sine speilløse systemkamera. Vi er i dag nummer én i kategorien i Norge, og det er her vi vil satse fremover - med NX-serien vår, sier Aasen.

Samsung har valgt å bruke en APS-C-sensor i sine kompakte systemkamera, den samme som sitter i mange systemkamera (speilrefleks).

– Dette på grunn av bildekvaliteten. Andre aktører har mindre sensor, sier Aasen.

Det er tre-fire år siden Samsung fjernet systemkamera (speilrefleks) fra sortimentet.

Powered by Labrador CMS