I høst lanserte HP sine tre nye Laserjet-skrivere i Enterprise-serien under et stort arrangement for presse og forhandlere i Barcelona. Hovedfokus var på sikkerhet, og hvor viktig skriveren er i sikkerhets-infrastrukturen i et selskap.
Med seg på scenen under lanseringen hadde HP Patricia Titus, tidligere sikkerhetssjef i Freddy Mac og tilknyttet det uavhengige Ponemon Institute, en organisasjon som forsker på datasikkerhet, personvern og informasjonssikkerhet.
Angrep via skriveren
Risikobildet har endret seg, og skrivere er en oversett sikkerhetsrisiko
– Risikobildet har endret seg, og skrivere er en oversett sikkerhetsrisiko. Før var skrivere en lav risiko i selskapers IT-infrastruktur, men med trenden å ta med egne enheter på jobb, folk som jobber hjemmefra og det faktum at alle ting nå er koblet til hverandre øker risikoen. Det gjør også fakta om at skriverne nå er betraktelig mer avanserte; de lagrer dokumenter, analyserer, er på nett og kan brukes som inngangsport for skadelig programvare, sier Titus.
I følge Ponemon Institute tror 64 prosent av IT-ansvarlige at deres skrivere er infisert med uønsket programvare. Samtidig ignorerer 56 prosent av større selskaper skrivere når de utformer sin sikkerhetsstrategi for eksterne enheter.
Det er bakgrunnen for at HP kommer med nye innebygde sikkerhetsfunksjoner i sine modeller.
HP Sure Start oppdager Bios-angrep og iverksetter automatisk prosedyrer for korreksjon og gjenoppretting. Dette er en utvidelse og videreføring av den samme sikkerhetsfunksjonen som har beskyttet HPs Elite-serie av PCer siden 2013, og som nå tas videre til HP LaserJet Enterprise skrivere.
Whitelisting sikrer at kun kjent og sikker firmware kan lastes inn og eksekveres på en skriver, mens Run-time Intrusion Detection er en ny funksjon som overvåker internminnet i enhetene for å oppdage fiendtlige angrep.
Disse nye funksjonene vil være standard funksjoner i de nye HP Laserjet Enterprise-skriverne, men ved hjelp av en oppdatering kan disse tre funksjonene også aktiveres på en rekke HP Laserjet-skrivere som ble lansert i april i år. I tillegg kan to av funksjonene, Whitelisting og Run-time Intrusion Detection, installeres på mange eksisterende HP LaserJet og Pagewide Enterprise skrivere lansert siden 2011.
Mindre strømbruk
– Hva er de mest spennende og aktuelle produktene for det norske markedet, blant de som ble lansert?
– Det er litt vanskelig å svare helt enkelt på dette, men om vi ser på antall enheter vi forventer å selge mest av i Norge, vil det blant annet være HP LaserJet Pro M402. Dette produktet erstatter M401, som er den mest solgte sort/hvit-laseren vi har, sier Rune Vintervoll, produktsjef for HP LaserJet-serien, til fagbladet Elektronikkbransjen.
Han sier skriveren blant annet står på skrivebordet til mange leger, og de som oppgraderer til M402 vil nyte godt av at den tar mye mindre plass på bordet, samtidig som den er raskere og bruker mye mindre strøm. M402 følger også det nye «White Line»-designet, som HP har vunnet flere Red Dot awards for.
– Vi tror også HP Color LaserJet Enterprise M577 mfp vil selge godt. Dette er en veldig bra farge multifunksjonsskriver som dekker en stor kundegruppe. Den er laget for 3-15 brukere, og passer derfor perfekt for de fleste arbeidsgrupper eller mindre avdelinger. Den leveres standard med samtlige nye sikkerhetsfunksjoner som ble presentert. Og for de som skanner mye, leveres M577c-modellen med flere smarte og etterspurte funksjoner.
Siste skriver Vintervoll trekker frem er HP Color LaserJet Pro M452 og M477 mfp.
– Disse når et stort segment hos SMB-kundene som ikke nødvendigvis behøver alle Enterprise-funksjonene, og er ment til å brukes av 2-10 brukere.
– Dere har snakket mye om sikkerhet denne lanseringen, hvilke muligheter og utfordringer ser du det vil skape for deres partnere i verdikjeden?
– Jeg tror ikke sikkerhetsaspektet utgjør så store forskjeller for partnerne våre som skal selge produktene, men sluttkundene vil ha stor nytte av det. Kundene har allerede bra fokus på sikkerhet rundt PC, servere, brannmur og antivirus. Dette gjør at hackere nå ser seg om etter andre muligheter for å komme seg inn på nettverket. Et eksempel er jo kjeden, Target, i USA. De ble hacket og hackerne stakk av med kredittkortinfo fra 110 millioner brukere, noe som endte med kompensasjon som kostet Target dyrt, i tillegg at «godt navn og rykte» vil ta lang tid å gjenopprette, sier Vintervoll.
Lite fokus på print
Måten hackerne angrep Target på var via aircondition-anlegget, som var koblet til internett for overvåkning, riktig temperaturstyring og varsling. Home Depot opplevde et lignende angrep som kom via Point-Of-Sales-løsningen deres.
– HP ønsker ikke avisoverskrifter hvor hackere har tatt seg inn på nettverket til kundene våre via HP skriverne. Dette er grunnen til at HP nå lanserer teknologier som SureStart, Whitelisting og Runtime Intrusion Detection på alle nye enterprise-skrivere fra HP, sier han.
– Vil HP selv kjøre kursing og informasjon direkte ut til potensielle kunder, eller vil dette går gjennom partnere?
– Det vil være en kombinasjon. HP snakker direkte med de største kundene, men det meste går vi partnere. Så vi holder opplæring for de største kundene, samt distributørene og de største forhandlerne, som igjen vil opplyse sine kunder.
– Hvor godt opplyst føler du at norske bedrifter er rundt de sikkerhetsmessige aspektene innen utskrift?
– Mange av kundene benytter allerede sikkerhetsløsninger som sikker utskrift via kortløsninger som for eksempel Safecom og HP Access Control. De ønsker også at eventuelle harddisker i skrivere og kopimaskiner skal være krypterte. I dag benytter HP kun disker med AES256 kryptering i sine skrivere og multifunksjonsskrivere, men vi føler nok at de fleste kundene er svært lite opplyst om hacking av skrivere som en potensiell inngangsport til resten av kundens nettverk, sier Vintervoll.
Ny tonerteknologi
Det var ikke bare sikkerhet som ble trukket fram i de nye skriverne HP lanserte, de har også fått flere nye tonerteknologier.
– JetIntelligence er et samlebegrep for de nye tonerteknologiene. Teknologien gir egentlig brukerne tre store fordeler, blant annet har hver eneste tonerpartikkel fått en myk kjerne, som gjør at tonerpulveret smelter ved langt lavere temperaturer enn tidligere. Dette gjør at varmevalsene i skriverne kan holde mye lavere temperaturer enn tidligere, som igjen har en stor effekt på strømforbruket. De nye skriverne bruker nå opptil 53 prosent mindre strøm enn tidligere, sier Vintervoll.
Han forteller videre at den lave smeltetemperaturen har også en effekt på oppvarmingstiden. For kundene og brukerne vil det si at skriverne støyer mindre, bruker mindre strøm, oppleves som meget raske og reduserer den unødvendige kostnaden ved uavhentede utskrifter som blir liggende fordi utskriften ikke er ferdig når den skal hentes.
Den siste fordelen ved tonerteknologien er at hver partikkel har en perfekt kulefasong, har samme størrelse og har nå fått et hardt skall rundt seg. Det harde skallet gjør at tonerpartiklene ikke står i fare for å deformeres over tid, noe som ville gått ut over den utskriftskvaliteten. Det harde skallet gjør også at man kan få mye mere tonerpulver inn i en enda mindre tonerkassett, uten fare for deformering.
– Det gjør at HP har kunnet redusere størrelsen på skriverne dramatisk. Faktisk er den fysiske størrelsen på skriverne redusert med opptil 41 prosent i volum. For kundene betyr dette at skriverne tar mindre på plass på skrivebordet eller ute blant brukerne, sier Vintervoll.